Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire hikes op de Faroer

Door: Astrid Wiesenekker

De Faroer, een bestemming waar ik spontaan verliefd op werd…
Voor alle duidelijkheid: op de natuur! Wat een indrukwekkende bestemming met fascinerende vergezichten en meer dan indrukwekkende wolkenluchten. Ik heb veel gereisd maar ik durf te zeggen dat zoveel moois, op slechts 17 eilanden midden in de Atlantische Oceaan, een wereld ontdekking is!

Wandelen op Kalsoy

Tijdens mijn eerste keer op de Faroer reisde ik gelijk na aankomst op Vagar Airport door voor een hike op één van de noordelijk gelegen eilanden: Kalsoy. Dat wil zeggen: eerst een ritje van 50 minuten naar Klaksvik, daarvandaan vertrekt de ferry naar het eiland Kalsoy. Wat was ik blij dat ik mijn bergschoenen in het vliegtuig al aan had! Iets wat ik anders nooit doe op reis…

Wandeling Kalsoy

De wandeling naar de vuurtoren onder leiding van een plaatselijke gids uit het dorpje Trøllanes (met maar 5 inwoners) was gelijk een pittige. Maar zo mooi!! Tijdens de hele wandeling heb je een spectaculair uitzicht op een aantal andere eilanden. Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen moest ik echt even een momentje voor mezelf nemen, overdonderd door zoveel natuurpracht.

Geen wonder dat dit uitzicht door het toeristenbureau Visit Faroe Islands gebruikt is in een promotiecampagne!

Visit Faroe Islands – Kalsoy

Must see: Mykines

Later deze week was ik een lucky bird, dat ik zo vroeg in het seizoen het eiland Mykines kon bezoeken. De boottocht ernaar toe is al een feestje, vól indrukwekkende vergezichten. Je vaart langs eilanden met spectaculaire vormen waarvan Tindhólmur van alle kanten wel een hele bijzondere vorm heeft. Onderweg was hier en daar was zelfs al een vroege papegaaiduiker te zien. Op het eiland Mykines vind je in de zomermaanden een grote kolonie papegaaiduikers en Jan van Genten. Een must dus voor vogelaars.

Vuurtoren van Mykines

Eenmaal op Mykines kan je (wel vooraf boeken!) met een gids op pad voor een hike naar de vuurtoren Mykineshólmur. Een wandeling van ca 8 km. Je moet geen last hebben van hoogtevrees, want je loopt o.a. over een hangbrug en langs steile kliffen. Maar wát een beloning voor je al je inspanningen als je de vuurtoren hebt bereikt. Je ziet hier tal van Jan van Genten en papegaaiduikers van héél dichtbij! En bij helder weer heb je ook zicht op heel veel andere eilanden zoals Vagar, Hestur, Koltur en de kleinere eilandjes Stóra Dímun en Litla Dímun.

Wandeling Mykines

Tip van IJsland Tours: wandelboekje ‘Hiking the Faroe Islands’

Het is voor mij niet bij één bezoekje aan deze prachtige eilandengroep gebleven. Vorig jaar om deze tijd heb ik mijn best gedaan om nog een aantal spectaculaire hikes te gaan maken op de Faroer eilanden. Hierbij ben ik geïnspireerd door het boekje Hiking the Faroe Islands. Die krijg je, als je een reis naar de Faroer boekt bij IJsland Tours, bij je reisbescheiden.

Hiking the Faroe Islands

Historisch Kirkjubøur

Rustig aan beginnen deze keer: vanuit Tórshavn naar Kirkjubøur (uitgesproken als Tsitjubur). Een hike van ca. 7 km vanuit de hoofdstad naar het historische plekje Kirkjubøur, waar de tijd heeft stilgestaan. Je bent pas net onderweg en na een klein stukje omhoog gelopen te hebben heb je al een weids uitzicht op Tórshavn. Af en toe een klein stukje klimmen maar verder een easy walk van ongeveer 2 uur enkele reis. Het weer was zo eind april wel een extra bonus, voor de mooie vergezichten en zeker ook voor de foto’s is een bijna strakblauwe lucht en helder weer toch iets waar je nog enthousiaster van wordt!

Uitzicht op Tórshavn

Kirkjubøur speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Faroer. Je vindt hier de ruïnes van de Magnus Kathedraal, de Olavskirkjan, een klein kerkje wat nog volop in gebruik is en het oudste bewoonde, houten huis ter wereld (uit de 11e eeuw). Op deze unieke plek woont momenteel de familie Patterson, de 17e generatie van deze familie.

Het is mogelijk om vanuit Kirkjubøur met de bus terug naar Tórshavn te gaan. Check voordat je op pad gaat wel even de dienstregeling op www.ssl.fo want de bussen gaan niet ieder half uur… Voor echte hikers is het beste advies natuurlijk dezelfde route teruglopen naar Tórshavn.

Prachtig Kirkjubøur

Mag het een onsje meer zijn? Wandeling Elduvik

Voor vanmiddag staat de volgende hike op de planning op het eiland Eysturoy. Het mag vandaag tijdens deze hike van Elduvik over de berg naar Oyndarfjordur een onsje meer zijn. We parkeren de auto bij een verlaten camping bij het dorpje Elduvik. Het pad loopt voortdurend langs een steile richel en het is een erg smal pad waarbij je aan één kant gelijk stijl naar beneden zou glijden als je niet oppast. Het pad is ook nog behoorlijk drassig, dus het is sop-sop-sop, al glibberend en glijdend, rustig doorlopen en kijken waar je je voeten neerzet in plaats van kijken naar het mooie uitzicht.

Na een uur zo gelopen te hebben komen er wel erg dreigende luchten aan en komt er mist opzetten. Zullen we sto… nee we zijn geen watjes! Tot de eerste druppels vallen, we zijn nog steeds geen watjes, maar we besluiten toch om niet naar het eindpunt te lopen deze middag en keren terug naar het dorpje Elduvik.

Slecht weer op komst van Elduvik naar Oyndarfjordur

Zon! Bergschoenen aan en gaan…

Ik had voor deze week nog een hike op het programma staan. Eén die ik heel graag wilde doen, maar omdat het mooie weer op was is deze hike tot nu toe nog niet gelukt. Eindelijk (!) op de laatste dag, ik was zelfs al in Hotel Vagar bij de luchthaven ingecheckt, zag ik laat in de middag een glimpje van de zon en leek het weer op te klaren. Dus alsnog snel de bergschoenen aan en op weg voor de hike van Miðvágur naar Bøsdalafossur langs het Leitisvatnmeer. Dit meer wordt ook Sørvágsvatn genoemd maar de meest locals zeggen kortweg Vatnið.

Eindpunt Leitisvatnmeer

Deze tocht, op korte afstand van de luchthaven, is ook echt een aanrader! Het is een hike van ca. 10 km langs het grootste meer van de Faroer. Het heeft een redelijk vlak en breed pad langs hoge kliffen aan de ene kant, en altijd uitzicht op het meer aan de andere kant. Je ziet bij helder weer onderweg ook de Trollwoman’s Finger. Een puntige rots van ruim 300 meter hoog met een bijzondere vorm waar mooie legendes over het ontstaan over te vertellen zijn. Als de route je te vlak is kan je de hoogste klif die je onderweg tegenkomt (Traelanípa) van ca. 142 meter hoog beklimmen. Een uitdagende d-tour. En… mooi uitzicht op andere eilanden verzekerd! Aan het eind van het wandelpad zie je de waterval Bøsdalafossur vanuit het hoger gelegen meer zich in de zee storten. Spectaculair!! Om weer terug naar het begin te gaan loop je hetzelfde pad.

Einddoel: waterval Bosdalafossur

In het boekje Hiking the Faroe Islands staan nog 20 wandelingen. Dat lijkt me een mooi doel voor de komende paar jaar:  Faroe Islands – On my way again!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid