Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie -Walvistour per RIBoot

Door: Linde Heddes

Met een RIB of speedboot ga je sneller dan de wind, je stuift over het water met de wind door je haar. Tijdens deze tour ga je op zoek naar niet alleen de walvissen in de Skjálfandi baai, maar ook daarbuiten. Op zoek naar die echte grote jongens!

Húsavik staat bekend als de walvishoofdstad van IJsland. Tours vanuit deze plaats hebben dan ook de grootste spotkans van IJsland! Dit komt door het gunstige ecosysteem: nutriëntrijk rivierwater gecombineerd met water uit drie verschillende oceaanstromen. In de zomermaanden vind je hierdoor grote hoeveelheden plankton en vis in de baai: het is een waar voedselparadijs voor baleinwalvissen.

In de wateren rondom IJsland zijn wel 23 verschillende soorten walvissen en dolfijnen gespot. In de Skjálfandi baai komen vooral bultrug walvissen, dwergvinvissen en de blauwe vinvis het meeste voor. De grotere walvissen als de blauwe vinvis zijn echter vaker net buiten de baai te vinden. Daarom gaat deze tour niet alleen door de Skjálfandi baai, maar ga je ook wat verder de zee op. Onderweg zullen we ook langs een eilandje varen waar in het broedseizoen (15 april-20 augustus) vele papegaaiduikers te vinden zijn. 

We hebben eerder een blog geschreven over de soorten walvissen die je in de Skjálfandi baai vindt: https://ijslandtours.nl/blogs/walvissen-spotten-in-noord-ijsland/. En ben je fan van de papegaaiduiker? Lees dan onze puffin special!

Wat is de beste tijd?

De zomermaanden zijn het beste voor het spotten van walvissen en wil je Blauwe Vinvissen spotten dan is juni de beste tijd. Meestal worden deze reuzen van de zee eind mei voor het eerste gespot en in de loop van juni worden ze regelmatig gezien terwijl ze richting het noorden trekken. Bultrug walvissen zijn minder zeldzaam en worden het meeste gezien tussen mei en september, maar ook in april, oktober en november is het spotten zeker mogelijk.

Een van de RIBoten in actie – foto van Gentle Giants
foto van Gentle Giants

Tijdens deze tour zit je in een speciale RIBoot, met kleine groepjes van maximaal 12  passagiers. Aan boord is een professionele kapitein en gids die je van alles kunnen vertellen over de walvissen die je hopelijk tegen gaat komen. RIB staat voor Rigid Inflatible Boat. Deze boten hebben een lichtgewicht, maar harde bodem van fiberglas met een spitse voorkant die door de golven heen snijd. De bovenkant is voorzien van een grote rubberen luchtband.  Dit type boot is zeewaardig en zeer geschikt om snel mee te varen. Door het lage zwaartepunt en de hogere snelheid heb je ook minder snel last van zeeziekte. Let wel op: deze tour is niet geschikt voor zwangere vrouwen, personen met rugklachten of beperkte mobiliteit. Voorin zijn zitplaatsen gecreëerd zodat iedereen comfortabel en veilig kan zitten tijdens deze tour.

Tijdens deze tocht krijg je niet alleen een zwemvest, maar ook een speciaal warm veiligheidspak aan, tegen de kou maar ook voor het geval je onverhoopt toch in het water zou belanden. Het dragen van dit pak is bij deze tour verplicht. De minimum leeftijd is 7 jaar en de minimum lengte is 140cm. 

Walvis in Skjálfandi baai
Walvis in Skjálfandi baai

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde