Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie – Snorkelen in Silfra

Door: Shanne Bax

Snorkelen tussen twee continenten, dat is toch iets wat je van je bucketlist af wilt vinken? Je hoeft er niet voor naar het einde van de wereld, want het kan op IJsland (slechts 3 uur vliegen vanaf Amsterdam!). Dompel jezelf onder in het helderste water ter wereld en maak je op voor een adembenemende ervaring.

Anders Nyberg

De snorkelexcursies worden dagelijks aangeboden. Je kunt dus wanneer je wilt kennis maken met de verbazingwekkende helderheid van het water. Naast dit bijzondere feit onthult de onderwaterwereld kleuren die je niet boven het oppervlak ziet. Silfra is als het ware een spleet in de aarde, gecreëerd door de scheiding van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen die IJsland als het ware door midden doet splijten. Het water in de kloof is gletsjerwater en het wordt al decennia lang gefilterd door het verharde, poreuze lavagesteente. Het filterproces van het gletsjerwater maakt Silfra één van de helderste op aarde, met zichtbaarheid tot 120 meter! Zorg er ook voor dat je in ieder geval iets wat het water drinkt tijdens je tour, want wie weet wanneer je de kans krijgt weer zulk helder water te drinken!

Tijdens de tour verken je de vier belangrijkste delen van Silfra. Je begint de tour bij de ‘Big Crack’, het smalste gedeelte van Silfra en dé pek waar de continentale platen zo dichtbij zijn, dat je ze bijna kunt aanraken. De kloof verbreedt zich weer in de Silfra Hall, hier komt het pas echt bij je binnen hoe kleurrijk en helder Silfra is. Als je het juiste punt weet te vinden kijk je vanuit hier helemaal naar het Thingvallavatn meer, meer dan 150 meter verderop. Bij de opening van het Thingvellir meer komen we aan in de Silfra Kathedraal. Het meer wordt hier wel 23 meter diep en je hebt het gevoel dat je zweeft. Uiteindelijk kom je uit in de Silfra Lagoon, eindpunt van de tour.

Er zijn wel een paar veiligheidsvoorschriften en eisen waar je aan moet voldoen als je wilt gaan snorkelen. Dit heeft alles te maken met de intensiteit van de tour maar voornamelijk met het koude water. Er worden geen uitzonderingen gemaakt op deze voorschriften, want veiligheid staat voorop! Het water in Silfra is gletsjerwater en blijft daarom erg koud, de temperatuur is het hele jaar door ca. 2 tot 4 ° C en bevriest nooit.

Over de Silfra kloof

Zoals ik eerder al zei is Silfra een kloof, gelegen tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen in Thingvellir National Park, één van de bekendste highlights van IJsland en onderdeel van de beroemde Golden Circle. De kloof werd gevormd in 1789 door aardbevingen waardoor de tektonische platen uit elkaar begonnen te bewegen. Tot op de dag van vandaag groeit IJsland nog altijd 2 cm per jaar uit elkaar. Silfra is de enige plek ter wereld waar je kunt snorkelen op zo’n bijzonder punt. De aardbevingen van 1789 openden verschillende kloven in het Thingvellir gebied, maar de Silfra kloof sneed in de ondergrondse bron, gevuld met gletsjerwater van de nabijgelegen Langjökull gletsjer. Het water wordt gefilterd door de poreuze ondergrondse lava voor ca. 30 tot 100 jaar lang, vóórdat het water de bron bereikt die Silfra voedt. Het water is daarom extreem zuiver tegen de tijd dat het Thingvellir bereikt.

Tobias Friedrich
Tobias Friedrich

Onderwaterleven

Omdat Silfra precies tussen de twee tektonische platen ligt, is het een levende locatie te noemen. Niet in de zin van vissen, maar wel omdat de kloof stapsgewijs elke keer weer een stukje breder wordt. Tijdens verschillende aardbevingen zijn er meer ingrijpende veranderingen geweest in bijvoorbeeld het diepteprofiel en keien en rotsen die in de scheur vallen. Hierdoor creëert moeder aarde steeds nieuwe tunnels, grotten en spannend onderwaterterrein.

Hoewel het Thingvellir meer een overvloed aan vissoorten heeft en forelvissen erg populair is in het meer, wagen de vissen het meestal niet om ver in de Silfra-kloof te komen. Het onderwaterleven in Silfra bestaat voornamelijk uit heldergroen “trollenhaar” en verschillende soorten algen.

Tobias Friedrich
Tobias Friedrich

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne