Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie – Kajakken rond de gletsjer

Door: Linde Heddes

Gletsjers zijn zeer imposant en mysterieus. Tijdens deze bijzondere excursie Kajakken rond de Gletsjer ga je in een kajak het gletsjermeer op, om op eigen kracht rond te peddelen tussen de ijsbergen. Zo heb je een heel bijzonder perspectief: dicht bij de drijvende ijsbergen en heel dicht op het water.

De Sólheimajökull is een gletsjertong van de Mýrdalsjökull en is ca. 8 kilometer lang en ongeveer 2 kilometer breed. Doordat er geen duidelijke scheiding is tussen de twee, lijkt de gletsjertong veel groter. Onder de Mýrdalsjökull ligt de vulkaan de Katla, de grootste en meest actieve vulkaan van IJsland (laatste uitbarsting 1918).

Actiefoto in de kajak
Foto: Bjorgvin Hilmarsson

Tot een paar jaar geleden bestond het meer aan de voet van de Sólheimarjökull niet, maar door het terugtrekkende ijs en smeltwater is het tegenwoordig een meer van zeker 60 meter diep. Het meer is gevuld met ijskoud smeltwater en je hebt daardoor bij deze gletsjer niet alleen de mogelijkheid om een gletsjerwandeling of sneeuwscootertour te maken maar kan je ook in een kajak het water op.  

In het basiskamp krijg je een drysuit en speciale schoenen aan, waarna je in ongeveer 10 minuten naar het gletsjermeer loopt. Hier begint het echte avontuur met een briefing, veiligheidsinstructies en hoe je het beste peddelt en stuurt (indien nodig).

De voorbereiding
De voorbereiding

Er zijn verschillende type kajaks en kano’s, met allemaal verschillende vormen. Voor deze excursie worden ‘Sit on Top’ kajaks gebruikt, dit is een moderne en stabiele kajak van plastic. Deze kajak heft een beperkte diepgang en is juist relatief breed en daardoor heel stabiel, fijn als je weinig of geen kajak ervaring hebt. De peddel is een kajakpeddel: met een blad aan beide einden zodat je makkelijk aan beide kanten kunt peddelen. Heb je nog moeite met het peddelen dan geeft de gids natuurlijk ook tijdens de tour tips!

Voor deze tour worden zowel éénpersoons als dubbele kajaks gebruikt, het is niet mogelijk om vooraf een éénpersoons of juist dubbele kajak te reserveren omdat de gids ter plaatse beslist hoe de kajaks worden ingedeeld. Je kunt natuurlijk wel een voorkeur uitspreken, maar of deze gehonoreerd wordt ligt aan de gids en de groep.

Foto: Bjorgvin Hilmarsson

Een stoere tour die een mooie toevoeging op je reis zal zijn. En uiteraard is deze tour bij ons te boeken: https://ijslandtours.nl/excursie/58-kajakken-rond-de-gletsjer/!

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde