Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie – Into the Glacier

Door: Astrid Wiesenekker

Ik heb al een keer een blog geschreven over mijn absolute excursie top 3. Maar na mijn laatste bezoek aan IJsland komt de excursie Into the Glacier met stip binnen op nr. 1! Een unieke ervaring, deze spectaculaire tour vindt namelijk plaats ín de grootste kunstmatige ijstunnel ter wereld! De ijstunnel en de grotten bevinden zich, hoog op de op één na grootste gletsjer van IJsland: de Langjökull. Vanuit deze plek heb je een waanzinnige kans de gletsjer te verkennen én van binnen te bekijken. Een reis door één van de bevroren ‘reuzen’ van IJsland is oprecht een unieke ervaring! Een ‘must see & do’ voor iedereen die naar IJsland gaat!

Jökull betekent gletsjer in het IJslands.

En Langjökull betekent ‘de lange gletsjer’, het is de op één na grootste gletsjer van IJsland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 950 km². Het grootste deel daarvan ligt tussen de 1200 en 1300 meter boven de zeespiegel. Het rust op een massief van hyaloclasietbergen.

Het zuidwestelijke deel van de ijskap, die tot een hoogte van 1400 meter stijgt heet Geitlandsjökull. Ten zuiden hiervan, en gescheiden van de belangrijkste ijskap ligt de kleinere Þórisjökull (Þ = th) die bovenop een onregelmatige tafelberg ligt. Volgens de legende is het vernoemd naar de trol Þórir, die in een groene vallei woonde, in de pas tussen de twee gletsjers in.

Een 8WD monstertruck brengt je vanaf Klaki Basecamp naar de ingang van de gletsjer

Tot nu toe was, wat onder het oppervlak van de Langjökull-gletsjer lag, een mysterie en alleen bekend bij een kleine groep wetenschappers en glaciologen. In 2010 hadden Baldvin Einarsson en Hallgrimur Örn Arngrímsson echter een gedurfde visie, om mensen niet alleen rond en op de gletsjer te begeleiden, maar ook in het hart ervan, om het prachtige “blauwe ijs” te zien wat je normaal niet kúnt bewonderen. Met deze gedurfde visie in gedachten begonnen top ingenieurs en de gerenommeerde geofysicus Ari Trausti Guðmundsson te studeren, plannen, modelleren en de bouw zorgvuldig voor te bereiden. Misschien tegen de verwachting in! Want wat begon als een droom, werd snel realiteit.

De Langjökull gletsjer: een eindeloze sneeuw- en ijsvlakte

Je kunt deze excursie het hele jaar doen (als de weersomstandigheden meewerken). In de zomermaanden kun je zelf vanaf Húsafell in het westen van IJsland de onverharde weg naar het Klaki Basecamp rijden als je een 4WD terreinwagen ter beschikking hebt. Vanaf Húsafell gaat er het hele jaar ook een 4WD transferbus, hoog op de wielen die je in een een half uurtje naar het basecamp brengt via een maanlandschap van stenen en uitgestrekte vlaktes. In het basecamp kan je gebruik maken van een warme overall en warme laarzen die je over je (berg) schoenen kan aantrekken. Als je zelf een warme jas, warme onderkleding en bergschoenen aan hebt is dat ook prima. Ik adviseer je om handschoenen en een muts mee te nemen!

De ingang van de gletsjer tunnel

Als je bij de ingang van de tunnel bent aangekomen ga je met de gids mee naar binnen. Je loopt een stukje naar beneden over speciale matjes waardoor je niet uitglijdt. Daarna kom je in een ruimte waar je antislip covers voor om je schoenen krijgt. En dan ga je schuifelend op pad door de gangen en langs muren van sneeuw en ijs. Het idee dat er 25 meter ijs boven je is en 200 meter ijs onder je…. wow echt spectaculair!! Er is zelfs een kapelletje waar je kunt trouwen. De temperatuur in de gletsjer is 0 graden, dus een prima locatie toch?

Happy traveller letterlijk Inside the Glacier

De gids verteld je tijdens de rondwandeling door de gangen van sneeuw en ijs een paar leuke feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat deze 500 m lange tunnel de grootste ter wereld is? En dat het uitgraven van de tunnel totaal 14 maanden heeft geduurd van maart 2014 tot mei 2015?

Wist je dat? Leuke feitjes!

Natuurlijk is deze spectaculaire ervaring te boeken bij IJsland Tours. Maak je reis compleet met een bezoek ín de gletsjer; https://ijslandtours.nl/excursie/34-into-the-glacier-classic/ !

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid