Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie – Highlands from the sky

Door: Shanne Bax

De hooglanden van IJsland zijn ruig, ongerept en ontzettend bijzonder om te bezoeken tijdens je reis door IJsland. Wil jij graag iets van de hooglanden meemaken maar wil je zelf niet die routes rijden? Of heb je simpelweg geen tijd, budget of andere redenen? Of wil je misschien het beste van beide werelden en is een ‘helicopterview’ iets wat jouw reis compleet maakt? Wij hebben de oplossing: maak een vlucht over één van de spectaculaire hooglandengebieden van Zuidoost IJsland.

Je kunt het gehele jaar door vluchten maken over het hoogland. Dus ook in de wintermaanden, wanneer het hoogland niet begaanbaar is met je huurauto. Vanuit Skaftafell in Zuidoost IJsland worden dagelijks vluchten ingepland, zowel per vliegtuigjes maar ook met helicopters.

Bron: Atlandsflug

Dit wordt allemaal gerund door een klein familiebedrijf: flightseeing. Jón, de eigenaar en oprichter, begon meer dan 20 jaar geleden over het nationale park Skaftafell te vliegen. Wat begon als een passie voor de luchtvaart, het buitenleven en avontuur is uitgegroeid tot een carrière gewijd aan vliegactiviteiten in Skaftafell. De privé landingsbaan en terminal, Skaftafell Terminal, ligt in het hart van het nationale park Vatnajökull, net ten oosten van de kruising met het nationale park Skaftafell. Deze locatie biedt iedereen gemakkelijke toegang tot Europa’s grootste gletsjer, Vatnajökull, de hooglanden en de zuidkust, waardoor de best mogelijke tours worden samengesteld. Naast het aanbieden van rondvluchten vanaf Skaftafell Terminal IJsland, hebben ze ook hun eigen Part.145 onderhoudsfaciliteit, volledig in overeenstemming met de EASA-regels en voorschriften.

NIEUW – The Blue Dragon

We hebben kort geleden gehoord dat er een nieuwe tour gelanceerd is, en deze is spectaculair! Per helikopter vlieg je over het prachtige IJslandse landschap en onderweg breng je een bezoek aan een natuurlijke ijsgrot.

Deze geweldige grot is alleen toegankelijk per helikopter, het is een lange en ruime grot met 4 ingangen en ongelooflijke ijspatronen waardoor het ijs op schubben lijkt (vandaar de naam: The Blue Dragon). Ik ben er heilig van overtuigd dat dit een ‘must-do’ wordt tijdens je reis in de wintermaanden.

The Blue Dragon Tour
The Blue Dragon Tour

Er worden verschillende tours aangeboden. Een paar daarvan kunnen zowel per vliegtuig als per helicopter gemaakt worden, anderen zijn echt gemaakt om uitgevoerd te worden per helicopter, er zit dan ook vaak een landing inbegrepen. Hieronder lichten we er een paar voor je uit. Zodat het kiezen nog moeilijker wordt ;-).

Laki Craters & Surroundings

Het nationale park Vatnajökull is een van de natuurlijke schatten van IJsland en een geregistreerd UNESCO-werelderfgoed. Een van de grootste wonderen zijn de ontzagwekkende Laki kraters. ‘Don’t take our word for it, let us show you’!

Eenmaal in de lucht vliegen we ten westen van Vatnajökull National Park over de enorme ijskap van Skeiðarárjökull, een van de vele gletsjertongen van Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer. We gaan op weg naar de Lakagígar-kraterketen, een enorme rij vulkanische kraters die zich verspreiden zover het oog kan zien. We zijn ervan overtuigd dat vliegen over de Laki-kraters de enige manier is om hun duizelingwekkende schaal echt op je in te laten dringen.

Op de terugweg nemen we je mee over de toppen van Súlutindar, een interessante formatie gevormd door gletsjers aan de westkant van Skeiðarárjökull. We vliegen verder naar het zuidoosten langs de rand van Skeiðarárjökull, waar je een panoramisch uitzicht krijgt over de enorme omvang. Dit is natuurlijk niet een exacte en volledige lijst van dingen die je te zien krijgt, maar zou je een ruw idee moeten geven van enkele van de belangrijkste attracties, die je met je eigen ogen mag bewonderen.

Deze tour is uit te breiden met een landing en dus zowel per vliegtuig als helicopter te maken. Als je een helicoptertour wilt doen, met of zonder landing, moet dit vooraf opgegeven worden.

Landmannalaugar Above

Vlieg over het verbazingwekkende gebied van de Lakagígar-kraterketen, gecreëerd in 1783, een van de grootste uitbarstingen in de geschiedenis op weg naar Landmannalaugar, de prachtige vallei tussen de bergen en geniet van het zien van alle verbazingwekkende kleuren die het IJslandse hoogland te bieden heeft.

Van natuurreservaten tot serene meren en vulkanische kraters, het verkennen van de uitgestrekte wildernis van de ongerepte hooglanden van IJsland; dit is een epische vlucht! Vanaf de Skeiðarárjökull-gletsjer vliegen we over de Lakagígar-kraterketen. Een 25 km lange rij van ongeveer 135 kraters, gevormd in de jaren 1783-1784, tijdens een van de grootste vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis. Tijdens de uitbarstingsperiode van 8 maanden, wordt geschat dat 42 miljard ton (14 km3) basaltlava en wolken van giftige gassen en as zijn uitgestort. Bovendien is de uitbarsting in Lakagígar en de nasleep ervan in verband gebracht met enkele mondiale gebeurtenissen.

Mesmerizing Landmannalaugar

Van Lakagígar vliegen we naar Landmannalaugar, de prachtige vallei gelegen pal naast het zwarte Laugarhraun lavaveld, een groot veld van gedroogd magma dat in 1477 in een uitbarsting werd gevormd. Landmannalaugar is ook bekend om zijn natuurlijke geothermische baden. Deze natuurlijke geothermische baden, samen met de unieke rhyolietbergen, met hun verschillende tinten roze, groen, blauw en goudgeel maken dit gebied geweldig voor het maken van foto’s vanuit de lucht.

Op onze weg terug naar Skaftafell zorgen de zwarte vulkanische asvelden, bergmeren en gletsjerrivieren voor nog scherpere kleurcontrasten. Het voelt alsof je midden in een prachtig schilderij vliegt. We vliegen over Eldgjá, de grootste vulkanische kloof ter wereld die dankzij de hoeveelheid lava zelfs Lakagígar een dwerg doet lijken. Men denkt dat de kloof zich heeft gevormd tijdens een enorme uitbarsting in 934 die enkele maanden heeft geduurd.

Tijdens de vlucht kun je ook Langisjór, een 20 km lang meer in de hooglanden (670 m boven zeeniveau), Skeiðarárjökull-gletsjer, Síðujökull-gletsjer en veel andere mooie plekken ten westen van de Mýrdalsjökull-gletsjer zien.

Grimsvötn Eruption site

Grímsvötn bevindt zich aan de noordwestelijke kant van de Vatnajökull-ijskap op een hoogte van 1725 m boven de zeespiegel. Op weg naar Grímsvötn, krijg je de kans om de eindeloze hoeveelheid ijs en sneeuw van de Vatnajökull-gletsjer te bewonderen.

Na de start gaan we rechtdoor naar Vatnajökull-gletsjer, Europa’s grootste gletsjer om de uitbarstingslocatie van Grímsvötn te bekijken. Vliegen langs Skaftafell National Park en de Morsárdalur-gletsjercanyon.

Laki Craters

Grímsvötn verwijst naar alle subglaciale meren, maar wordt ook gebruikt voor de vulkanen. Grímsvötn is een basaltachtige vulkaan, is meestal bedekt door ijs en heeft de hoogste uitbarstingsfrequentie van alle vulkanen in IJsland. Wetenschappers hebben met enkele erosiestudies in een historisch tijdstip ongeveer 60 vulkaanuitbarstingen in het systeem bevestigd. Wat veel meer is dan de volgende in lijn, Katla, met ongeveer 20 uitbarstingen. De belangrijkste krater is ongeveer 45 km2 en 650 m diep en omdat het grootste deel van de vulkaan onder Vatnajökull ligt, zijn de uitbarstingen subglaciaal en de interactie van magma en smeltwater uit het ijs veroorzaakt freatomagmatische explosieve activiteit. De meest recente uitbarstingen in Grímsvötn waren in 2011, 2004, 1998 en 1996. De uitbarsting in 2011 was de grootste in 100 jaar en duurde een week. Hoewel er geen gletsjeroverstromingen waren na deze uitbarsting, steeg de as 20 km hoog en verstoorde het luchtverkeer op grote schaal in Europa.

Probeer bij het vliegen te letten op de kleine hutten van Grímsfjall, direct naast Grímsvötn, waar de Icelandic Glacier Research Society een kamp heeft opgezet om de Grímsvötn-vulkaan in de gaten te houden. Na verbaasd te zijn over de schoonheid van Grímsvötn en de grootsheid van de Vatnajökull-gletsjer, beginnen we aan de terugreis. Vliegend over de Skeiðarárjökull-gletsjer, een uitlaatgletsjer uit Vatnajökull met zijn abstracte patronen van zwart en wit.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne