Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Klimaatneutrale excursie – Walvis safari

Door: Shanne Bax

Tijdens het reizen laten we onze voetafdruk achter en we hopen dit zo veel mogelijk te kunnen beperken én er iets voor terug te doen. Op steeds meer plekken in IJsland is het mogelijk om klimaatneutrale excursies te boeken. Vandaag zetten we er één in het zonnetje: de walvissafari vanuit Hauganes, Noord IJsland.

Terwijl we de baai uit varen om de walvissen te bereiken, zullen onze gidsen – die lokale bewoners en zeer ervaren zijn, er alles aan doen om je je zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Je ontvangt warme overalls en er zijn dekens aan boord. Om ervoor te zorgen dat de dieren niet worden gestoord door onze aanwezigheid, varen we met een constante snelheid naar het leefgebied van de walvissen. Als gevolg hiervan komt een verscheidenheid aan soorten, van bultruggen tot kleine bruinvissen, vaak aan de oppervlakte binnen een paar meter van de boot. Wanneer we de walvissen bereiken, zorgen we ervoor dat we ze niet storen met harde geluiden of scherpe bewegingen. Respect voor de walvissen is een belangrijk onderdeel van onze tour. Er kan gekozen worden uit een 100% walvis safari, of een combi tour met zeevissen.

Walvissen kijken is ons leven en vreugde. We wonen aan de baai van Eyjafjörður en hebben het voorrecht al deze prachtige wezens in de oceaan binnen handbereik te hebben. We kunnen niet wachten tot je ze ontmoet.

Klimaat neutraal met Vistorka

Onze uitstoot speelt een steeds grotere rol bij milieukwesties zoals klimaatverandering. Met het CO2-neutrale programma, wat bestaat uit een samenwerking met de lokale autoriteiten, wordt de CO2-uitstoot die ze creëren, omgezet via ons speciale Whale Forest-bosbouwplan. Ze compenseren hun kooldioxide-uitstoot door voor elke walvistocht een boom te planten om de hoeveelheid koolstof vast te leggen die gelijk is aan onze uitstoot. Ook varen de eiken boten gedeeltelijk op biodiesel gemaakt van gerecyclede bakolie uit restaurants.

Onze reizigers kunnen er daarom zeker van zijn dat ze door het boeken van een walvissafari vanuit Hauganes hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Goed voor onze reizigers en natuurlijk geweldig voor het milieu! Het CO2-neutrale programma van Whale wordt gemaakt in samenwerking met Vistorka.

Onze partner volgt daarnaast ook de ‘Code of Conduct’ om de duurzaamheid van de tours te waarborgen. Ze zijn tevens trots lid van de Icelandic Whale Watching Association, een actieve organisatie voor de walvisexploitanten in IJsland. De ‘Code of Conduct’ (gedragscode) beschrijft hoe de schepen moeten worden bediend bij het naderen van de gigantische walvissen.

ca. 40 Grienden (long finned pilot whale) bij elkaar
Noordse Vinvis (Sei Whale) met jong – foto: Christin Khan

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne