Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

De Silver Circle in west IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

De Golden Circle is de meest populaire route in het zuiden van IJsland met prachtige watervallen geisers en de historische plek Thingvellir. En vorige week las je in de blog over de Diamond Circle in het noorden. Maar in het westen van IJsland is de Silver Circle ook een aanrader!

Op de route van de Silver Circle vind je schitterende watervallen, die rechtstreeks uit het lavaveld lijken te stromen. En wat dacht je van de krachtigste hot spring van heel Europa, een hotspring spa, historische sites en archeologische overblijfselen?

Of een spectaculaire lava grot, een met mensen handen gemaakte ijstunnel, uitgegraven in de op één na grootste gletsjer op IJsland? Genoeg te zien, ga je mee op deze route in het westen van IJsland?

Deildartunguhver hot spring

IJsland staat bekend als land van ijs en vuur vanwege de vele gletsjers en de vulkanen. In het westen van IJsland vind je Deildartunguhver, de grootste geothermische hotspring van Europa. De bron levert 180 liter water, van 97°C, per seconde!

De bron is een serie van meerdere hotsprings in een gebied van 50m. Wat je aan de oppervlakte ziet is maar 40% van de bron. De naam van de bron komt van de dichtbij gelegen boerderij Deildartanga.

Er komt zoveel stoom af van het geothermische water dat het lastig is om een goede foto te maken. Je wordt overweldigd door stoom en je camera wordt al snel drijfnat. Maar deze is best goed gelukt toch?

Het kokende water van de bron Deildartunguhver
Het kokende water van de bron Deildartunguhver

De stenen hebben mooie kleuren, met name de intense rode kleur heeft er voor gezorgd dat één van de spleten de naam Sláturhver, vertaald ‘slacht’ hotspring heeft gekregen. Je kan je hier wel iets bij voorstellen als je deze foto ziet. Het groene mos steekt fel af tegen de rode lavastenen van Deildartunguhver.

Het felgroene mos steekt af tegen rode lavasteen. Foto van Regina Hrönn.
Het felgroene mos steekt af tegen rode lavasteen. Foto van Regina Hrönn

Een bijzondere varen soort (Blechum Spicant) vind je in IJsland alleen op deze plek. Het water van de bron Deildartunguhver wordt gebruikt voor verwarming van de huizen in de stadjes Arnarnes op 64 km, en Borgarnes op 34 km.

Je kan heel dicht bij de bron komen, maar pas op! Het water kookt en bubbelt en spettert behoorlijk. Een paar jaar geleden begon het hete water vanuit de bron ineens alle kanten op te spuiten. Inmiddels zijn er hekken om de bron geplaatst om je op veilige afstand te houden.

Even ontspannen?!

Ja, en IJsland zou IJsland niet zijn als daar niet een geothermaal bad en spa wordt aangelegd.

In 2017 opende Krauma Baths & Spa. Dit badencomplex is het hele jaar door geopend. Het is heerlijk ontspannen in de 5 verschillende baden met warm water van de Deildartunguhver hot spring, om daarna je bloedsomloop weer op gang te brengen in het koud waterbad (5-8°C) wat gevoed wordt met water van de voormalige gletsjer Ok.

Krauma Baths in west IJsland.
Krauma Baths & Spa

Dit is IJsland op zijn best: geothermisch water verwarmd door vulkanen en ijskoud water van de gletsjer.

In dit gebied zie je veel kassen. Voor de verwarming van de kassen wordt geothermische warmte gebruikt. Bij Deildartunguhver is in de kas een café te vinden. Hier kan je een kopje koffie scoren en tegelijkertijd zien hoe tomaten in deze kas worden gekweekt.

Árhver hotspring

De Árhver hotspring ligt midden in de rivier en is, denk ik, een grote onbekende. Als je het rondje van de Silver Circle rijdt sla deze dan niet over!

De hotspring ligt in het midden van de Reykjadalsá rivier, je herkent de bron van een afstandje door de stoom die uit de rivier komt. Er zijn 4 namen voor deze bron: Árhver, Vellir, Vellindishver en Vellineshver hot spring.

De bijzondere hotspring Árhver midden in de rivier

Het is eigenlijk best een eigenaardige bron. De bron heeft 6 ventilatiegaten waar stoom uit omhoog komt op een smalle zandvlakte midden in de rivier. De rotsen erom heen zijn van klei. Het water is ca. 100°C en er komt 10-15 liter per seconde omhoog.

Reykholt; een plaats vol historie

De historische plaats Reykholt is de volgende stop langs de Siver Circle. Tijdens de middeleeuwen was deze plaats het kerkelijk, cultureel en onderwijs middelpunt van IJsland.

Het is ook de plaats waar Snorri Sturluson, een Saga schrijver, politicus, dichter en geschiedenis schrijver, leefde en later werd vermoord. Snorri was één van de rijkste en machtigste mannen in IJsland in die tijd. Hij leefde van 1179 -1241. Voor de kerk staat een standbeeld van Snorri.

Het historische Reykholt in west IJsland. Foto van Regina Hrönn.
Reykholt, een historische plaats. Foto van Regina Hrönn.

In Reykholt vind je Snorralaug, een geothermische badje wat naar Snorri is genoemd. In de 12e eeuw werd deze hotspring al gebruikt. Het is dus een archeologische hotspot te noemen.

Spectaculaire watervallen

Hraunfossar waterval

Deze bijzondere waterval is een echt natuurfenomeen! Op de noordoever van de rivier Hvítá stroomt over een afstand van bijna 1 km, water over een niet-waterdoorlatende laag onder het lavaveld vandaan, de rivier met helderblauw gletsjerwater in.

De talloze watervalletjes worden Hraunfossar genoemd. Het lijkt of het water als het ware uit de muur komt. In elk jaargetijde een heel bijzonder en uniek gezicht! Voor veel mensen is dit de favoriete waterval van IJsland.

Barnafoss waterval

Even verderop raast de Barnafoss waterval langs smalle rotsen door naar beneden. Totaal verschillend van de Hraunfossar maar ook heel indrukwekkend! Je loopt ernaar toe via een brug over de razende Hvítá gletsjerrivier met helderblauw gletsjerwater.

De Barnafoss waterval in west IJsland.
Barnafoss waterval

Aan de voet van de waterval kan je nog een stukje zien van de natuurlijk gevormde stenen brug.

Húsafell: startpunt spectaculaire excursies

Húsafell is de volgende stop op de Silver Circle. Het is een vertrekpunt van wandelingen langs mooie watervallen, kloven en voor IJsland relatief hoge begroeiing.

Je kan er ook voor kiezen om lekker te gaan ontspannen in het zwembad van Húsafell. Deze ligt bij het gelijknamige hotel. Het complex is voorzien van verschillende baden en is ook voor families een aanrader. Wie wil genieten van een goed diner kan zijn hart ophalen in het restaurant van Hotel Húsafell.

Maar Húsafell is ook het startpunt van spectaculaire excursies! Wat dacht je van Into the Glacier? Je neemt tijdens de tour een uniek kijkje in de grootste kunstmatige ijstunnel ter wereld!

Into the glacier excursie.
Een uniek kijkje Into the Glacier

De ijstunnel en de grotten bevinden zich hoog, op de op één na grootste gletsjer van IJsland, de Langjökull. Vanuit deze plek heb je een waanzinnige kans de gletsjer te verkennen én van binnen te bekijken. Een reis door één van de bevroren ‘reuzen’ van IJsland is oprecht een unieke ervaring! Een ‘must see & do’ voor iedereen die de Siver Circle route rijdt!

Maar er is meer te beleven vanuit Húsafell: de Viðgilmir Cave! Deze grot wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn lengte van 1585m, breedste punt van 16.5m en een hoogte tot wel 15.8m heeft deze grot een inhoud van 148000 kubieke meter. Deze afmetingen maakt het tot één van de grootste lavagrotten van dit formaat ter wereld!

De grot zit vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.

Viðgilmir Cave, één van de machtigste grotten van IJsland!

De trap naar beneden en het wandelpad zijn zo gemaakt dat ook de allerjongsten onder ons deze prima kunnen lopen. De verlichting in de grot zorgt voor een prachtig zicht. Aan het einde van de tour door de grot gaan de lampen uit en ervaar je de stilte en het donker onder de grond.

Eindpunt van de Silver Circle

Dan gaan we nu naar het eindpunt van de Silver Circle: Het NP Thingvellir. Waar kennen we die ook al weer van? Van de Golden Circle natuurlijk!

In de zomermaanden kan je met een 4WD terreinwagen via de Kaldidalur hooglandenroute naar Thingvellir rijden. Hier kwam in de tijden van de Vikingen in 930 het parlement Althingi bij elkaar. Dit is ook de plek waar je de tektonische platen boven de grond kan bewonderen.

Thingvellir is de laatste stop op de Silver Circle route, er zijn veel varianten en nog meer uitstapjes te plannen. Je kan de halve route rijden en de heetwaterbronnen Deildartunguhver, Krauma Baths en de 2 watervallen in 1 dag bezoeken. Dan kan je een nachtje slapen in het schitterende hotel Húsafell en daarna het rondje afmaken.

Een extra stop tijdens de Silver Circle route is Fossatún. De eigenaren van deze boerderij accommodatie hebben een sprookjeswereld vol levensgrote trollen gecreëerd op het land rond de boerderij.

Ga je met een 4WD terreinwagen op pad dan kan je de natuurlijke hotpots Krosslaug en Englandshver ook opnemen in de route. Of de Hvítserkur waterval.

Of ga hiken bij Mount Hestjfall. Je bereikt de top van deze berg in 1.5 uur en wordt dan beloond met uitzicht op op de Snaefellsjökull gletsjer, Mount Baula en nog veel meer. Bij helder weer natuurlijk, we zijn wel op IJsland…

Kortom er zijn genoeg pareltjes langs de Silver Circle route te vinden! Boek jouw Weekje West, en je gaat het allemaal met eigen ogen zien.

De hoogtepunten van de Silver Circle op een rij:

>DEILDARTUNGUHVER

>ÁRHVER

>REYKHOLT

>LAVAWATERVAL

>THINGVELLIR NP

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid