Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJslandse landschappen per seizoen

Door: Shanne Bax

Eerder heb je kunnen lezen over vuur en ijs, en wat dit met het IJslandse landschap gedaan heeft. Nu vertel ik je graag meer over de landschappen per seizoen. Want geloof het of niet, er is haast geen plek op de wereld waar de tijd van het jaar zo’n dramatisch effect kan hebben op het landschap als op IJsland. Meer inhoudelijke informatie per seizoen lees je in deze blog.

De winterlandschappen van IJsland staan ​​erom bekend dat het lijkt alsof het landschap gewikkeld is in een deken van glanzende sneeuw, gecombineerd met het spectaculaire blauwe ijs. De zomerlandschappen van IJsland onthullen ondertussen de diversiteit van het land, met sommige gebieden met kleurrijke flora, terwijl anderen juist bekend staan als somber en kaal.

Winters landschap op IJsland.
Winters IJsland.

Verschillen in landschap tijdens zomer en winter

De dramatische verschillen in het landschap per seizoen hebben te maken met de kanteling van de aardas. In de zomer ligt de noordpool (en dus ook het noordelijk gelegen IJsland) in de zon, zogezegd. In de winter is deze kant van de aarde juist gewikkeld in duisternis waarbij de zon eigenlijk maar een paar uur boven de horizon uit piept.

Nu is het natuurlijk zo dat gedurende de donkere wintermaanden er 1 gróót pluspunt aan de noordelijk gelegen landen is: het noorderlicht. En dit noorderlicht, ofwel Aurora Borealis, maakt het allemaal net wat sprookjesachtiger. En terecht, als je het mij vraagt! Het noorderlicht aan de hemel zien dansen is een bucketlist ding en niet zonder reden. Want heb je ooit een keer het noorderlicht gezien, dan heb je het daar de rest van je leven over.

Het Noorderlicht boven IJsland.
Het Noorderlicht boven IJsland.

Bedenk je eens dat je op IJsland dit magnifieke groene wonder kunt aanschouwen vanuit een hottub, een zwart zandstrand of een ander bizar landschap wat het eiland je te bieden heeft. Dat maakt het toch net even extra bijzonder.

Maar ook de zomer heeft voordelen. De grootste is misschien wel de midzomernacht (het wordt dus niet donker), waardoor je lange dagen kunt maken.

Zelfs de gletsjers zien er anders uit in de zomer dan in de winter. ‘s Zomers zijn de voornamelijk zwart, het ‘oudere’ ijs toont zich en dat is zwartgeblakerd door het vulkanische as, zoals je in deel 1 van deze blog hebt kunnen lezen. In de winter ligt er echter een ‘vers’ laagje ijs op de gletsjer en dit zorgt ervoor dat er een blauwige gloed over de gletsjer heen ligt.

Gletsjerwandeling op IJsland met zwart ijs.
Gletsjerwandeling op IJsland
Gletsjerwandeling op IJsland met blauw ijs.
Gletsjerwandeling op IJsland met blauw ijs.

Twee seizoenen

De meeste IJslanders zijn van mening dat hun eiland twee seizoenen heeft: zomer en winter. Doordat de periode tussen de twee in zó snel voorbij gaat, is er in feite ook nauwelijks sprake van lente of herfst. Voordat je een vakantie naar IJsland gaat plannen is het dus belangrijk dat je weet in welk seizoen je gaat reizen. Wil je de Arctische kleuren onder een (hopelijk) noorderlicht-groene hemel? Of wil je een in middernachtzon badend landschap in bloei? Om je goed voor te bereiden is het misschien handig deze blog over het daglicht op IJsland te lezen.

De lupine in bloei in de vroege zomer.
De lupine in bloei in de (vroege) zomer.
Skogafoss waterval in de herfst of vroege winter.
Skogafoss waterval in de herfst of vroege winter.
De waterval Hraunfossar in herfstkleuren.
De waterval Hraunfossar in herfstkleuren.

Zomer op IJsland, lees er hier alles over; ijslandtours.nl/blogs/first-day-of-summer

Lees hier over de beste tijd om het noorderlicht te spotten; ijslandtours.nl/blogs/noorderlicht-beste-reisperiode

Bescherming van het IJslandse landschap

Ik sluit deze blog graag af met een opvoedkundige noot. Namelijk: we zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het beschermen van dit landschap, waar we allen zo dol op zijn. Dus voordat ik je meeneem, tijdens de volgende delen van deze blog, op een reis door IJsland wil dit graag meegeven.

Er zijn een paar basisregels die je in gedachten kunt houden om de natuur te beschermen. Zo blijft het landschap van IJsland zo spectaculair dat de volgende generaties er óók van kunnen genieten. Daarnaast beschermen we hiermee ook je bankrekening, want een IJslandse boete is buitensporig hoog (zoals het hoort, als je het mij vraagt)… Laat staan wat je geweten van die boete gaat vinden ;-).

  1. Never drive off-road: Het IJslandse landschap heeft er millenia over gedaan om zich te vormen en zal nooit meer hetzelfde worden nadat het beschadigd is. Het is daarom van groot belang dat je op de gebaande paden blijft, te allen tijde! Zelfs wanneer je door het hoogland van IJsland reist, daar waar soms geen eens een weg lijkt te zijn, is er wel degelijk een pad te volgen. Dit geldt voor alle vormen van terrein.
  1. Leave the moss alone: In de afwezigheid van bomen heeft IJsland wel voor iets anders gezorgd: groen-grijze mossen. Als er iets lang duurt voordat het groeit is het mos wel. Het zorgt er daarnaast voor dat het de grond onder zich bindt en helpt zandstormen voorkomen. Loop daarom nooit bewust over een met mos begroeid landschap heen en trek het in hemelsnaam nooit van een lavarots af.
  2. Respect restricted areas: Op veel plekken zul je er tegenaan lopen dat er locaties zijn waar je niet mag komen, afgesloten met behulp van borden of blokkades. Respecteer deze gemaakte grenzen, het is namelijk niet alleen maar om de natuur te beschermen, maar in de meeste gevallen ook zeer zeker voor je eigen veiligheid.
  1. Do not enter a landscape you are not trained for: We hebben het in de vorige blog gehad over de gletsjers. Iets wat men graag wilt ervaren door ze te beklimmen. Doe dit nooit en te nimmer zonder gecertificeerde gids. Hetzelfde geldt voor lavagrotten en enkele bergen die je zou kunnen beklimmen. Zelfs in het binnenland, wandelwalhalla van IJsland, moet je niet zomaar uren gaan wandelen zonder goed te weten waar je aan begint. Dit is weer een bescherming voor zowel de natuur, alsook voor jou!
  2. Take nothing and leave nothing: IJslanders zijn onvermurwbaar, je neemt niks mee en je laat niks achter. Waar je ook bent, simpel. 
  3. Use a toilet: Dit kan gek overkomen, en het is jammer dat dit een regel moet zijn, maar toch is het zo. De IJslandse natuur wordt vaak gebruikt als persoonlijk toilet. Zorg ervoor dat een IJslander geen kans krijgt een foto van jou te maken, die vervolgens (op IJsland) wereldwijd verspreid zal gaan worden. Voorkom een ‘wall of shame’ moment en zoek een toilet op.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne