Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Ringweg nummer 2; Westfjorden

Door: Astrid Wiesenekker

Ringweg nummer 1 ken je inmiddels wel, maar wist je dat er ook een ringweg nummer 2 is? Hoogste tijd om je mee te nemen op deze spectaculaire route in de Westfjorden! Op de kaart van IJsland zie je in het noordwesten een hand die zich lijkt uit te strekken naar Groenland, dat zijn de Westfjorden!

The Westfjords Way – Vestfjarðaleiðin

De IJslanders noemen de route Vestfjarðaleiðin, in het Engels is het ‘The Westfjords Way’. Ringweg nummer 2 is een spectaculaire autoroute die in een grote cirkel van 950 km, langs de kusten van het adembenemende schiereiland navigeert. Je kronkelt tijdens de roadtrip door de Westfjorden langs landtongen, af en toe een bergpas maar altijd met vergezichten op indrukwekkende, verstilde fjorden.

Vestfjarðaleiðin (spreek uit: Vest-fyar-tha-lay-thin) is een onvergetelijke roadtrip.

Je rijdt al bochten draaiend over bergtoppen, door tunnels, langs stranden en uitgestrekte landtongen. Soms rijd je zelfs nog over stukjes onverharde weg. En dat wordt in IJsland steeds unieker!

kaart-route-westfjorden-ringroad nummer 2
De kaart van ringweg nummer 2, Westfjorden | Visit Westfjords

De route werd in oktober 2020 gelanceerd toen de nieuwe Dýrafjarðargöng tunnel tussen Arnarfjördur en Dýrafjördur werd geopend. Dankzij deze tunnel worden de noordelijke en zuidelijke delen van de Westfjorden met elkaar verbonden. Je hoeft dus niet meer via de onverharde bergpas Hrafnseyrarheiði te rijden. Die vaak langere tijd gesloten is.

Visit Westfjords en Visit west Iceland hebben dit nieuwe project ontwikkeld. Je komt en-route langs de beste hotspots van de Westfjorden, dat verzeker ik je! En de kers op de taart is dat je in dit deel van IJsland ver weg bent van de drukte in het zuiden.

Op zoek naar het échte IJsland? Volg ringweg nummer 2!


Je wordt omringt door de elementen: water, zee, rivieren, watervallen en warmwaterbronnen. En wat dacht je van het wildlife? Hier kom je dichtbij walvissen en zeehonden en ook papegaaiduikers en andere zeevogels zijn er in overvloed. De IJslanders zijn natuurlijke verhalenvertellers, die je graag hun mythen en sagen en de persoonlijke verhalen vertellen over hun (geboorte)plaats en de geschiedenis. Meet (naast het wildlife) ook the locals en je hoort de verhalen uit de eerste hand.

Kaart en route ringroad nr. 2 westjforden
Ringroad nr.2, Westfjorden met bezienswaardigheden | Visit Westfjords

Je dwaalt rond door kleine dorpjes, overnacht in kleinschalige accommodaties gerund door generaties van dezelfde familie. Hier proef je de beste verse vis en wilde lam die je ooit op je bord zal krijgen. En oh ja, als je langs een bakkerij komt, direct vol in de remmen! Tijd voor een koffiebreak en je proeft de liefde van de IJslanders voor koffie met cake en taartjes.

Klaar voor vertrek

We starten de route in het zuiden. Na Bifröst verlaat je de ringweg nummer 1 en je slaat af naar weg nummer 60. Je gaat het gebied Dalir ontdekken. Je vindt hier het Dalir Heritage Museum, mooie landschappen en culinaire hoogstandjes.

Weg nummer 60 brengt je bij weg nummer 590, hier sla je af voor een adembenemend uitzicht over de baai van Breiðarfjörður met zijn vele kleine eilandjes. Na deze fotostop rijd je weer verder op weg nummer 60 langs de zuidkust van de Westfjorden.

Vergeet onderweg niet te stoppen bij de natuurlijke hotpots. En geniet vooral van het prachtige landschap met wetlands, bergen en uitzicht op de Breiðarfjörður baai. Waar weg nummer 60 rechtsaf gaat, rijden wij juist rechtdoor weg nummer 62 op.

Geel-oranje-rood strand

We maken een d-tour waar je geen spijt van zal krijgen: want wist je dat er een eindeloos lang geel-oranje-rood strand te vinden is in de Westfjorden? Ik heb het over Rauðasandur beach. Letterlijke vertaling: rood strand. De prachtige tinten geel, oranje en rood verschillen met daglicht en met het weer. Een oase van rust. Dat moet je gezien hebben! Heel bijzonder en enorm fotogeniek.

Strand bij Raudissandur
Het strand van Rauðasandur. Foto van Gerry van Roosmalen

Papegaaiduikers

In deze omgeving is ook de vogelrots Látrabjarg te vinden. Het meest westelijke puntje van IJsland. En één van Europa’s grootste vogelkliffen! Hier kan je liggend in het gras, papegaaiduikers van heel dichtbij in de ogen kijken. Tenminste als je vanaf half mei tot begin augustus op IJsland bent.

Na deze hotspots in het zuiden van de Westfjorden, gaan we richting het noorden. Je komt langs de plaatsen Patreksfjördur, Tálknafjördur en Bíldudalur voordat we uiteindelijk bij de Dynjandi waterval uit komen.

Papegaaiduikers fotograferen
Liggend in het gras papegaaiduikers fotograferen bij Látrabjarg

Patreksfjördur

Dit dorpje met 660 inwoners leeft van de commerciële visserij en visverwerking. En inmiddels ook van het toerisme. Dat is niet zo gek met de pareltjes Látrabjarg, Rauðasandur en de Dynjandi waterval binnen handbereik.
Patreksfjördur heeft een prachtig nieuw buitenzwembad. Maar op een klein stukje rijden vind je ook natuurlijke hotpots.

Tálknafjördur

Tálknafjördur is een klein, vriendelijk plaatsje. Er wonen ongeveer 300 mensen. Ook hier leefde de bevolking eeuwenlang van de visvangst, en doen dat nu nog steeds. Inmiddels komt ook een deel van het inkomen uit het toerisme. Dit is namelijk de ultieme plek om te gaan zeevisssen. De locals nemen je graag mee!

Scenic road langs de westfjorden van Visit Westjfords
Scenic road langs de Westfjorden. | Foto: Visit Westfjords

In het noorden van de fjord is een warmwaterbron. Het water uit deze bron wordt als energiebron gebruikt bij het kweken van vis. En het lokale zwembad wordt ermee verwarmd. De kers op de taart dankzij deze geothermische activiteit, zijn de natuurlijke hotpots net buiten het dorpje. Zeg nou zelf, er is toch niets lekkerder om na een lange dag ‘on the road’ een welverdiende plons in een natuurlijk verwarmd badje te nemen? Het uitzicht op de adembenemende schoonheid van de omliggende bergen krijg je er gratis bij.

Ben je meer van het wandelen? Dan zit je hier ook meer dan goed. Aan beide kanten van het fjord zijn wandelroutes over oude rijpaden uitgezet.

Bíldudalur

Bíldudalur staat bekend als het plaatsje met het beste weer van de Westfjorden. Daar gaan we dus naar toe! Het dorpje heeft maar 200 inwoners die voornamelijk leven van visvangst. Maar vergis je niet, de inwoners van Bíldudalur kennen al tientallen jaren een rijk muzikaal- en cultureel leven.

Mocht het weer toch wat minder zijn als jij er bent, ga dan naar de muziek tentoonstelling: Memories of the Past. Of ga langs bij het zeemonster museum. Je komt hier alles te weten over de zeemonsters die al eeuwenlang in het Arnarfjördur fjord rondzwemmen.

Dynjandi waterval

Indrukwekkend en fotogeniek, zo zou ik deze waterval samenvatten. Het grootste en breedste deel van de waterval krijgt op foto’s de meeste aandacht. Maar wist je dat het water in 7 trappen naar beneden stort?

Dynjandi waterval

Je loopt in ongeveer een kwartier vrij makkelijk naar boven, waar je de grootste en breedste waterval al snel zal herkennen van de foto’s. Ga de uitdaging aan om hier jouw foto’s te schieten. En dan niet alleen van de breedste waterval 😉

Op naar het noorden

De nieuwe tunnel Dýrafjörður is in oktober 2020 geopend. Deze zorgt ervoor dat de rit naar het noorden een stuk korter is. Je zou deze nu zelfs in de winter kunnen rijden.

Maar stiekem is de oude bergpas naar het plaatsje Thingeyri toch wel een aanrader! Tijdens de rit over de pas heb je namelijk een panoramisch uitzicht over de Dýrafjörður. In Thingeyri is een nagebootst viking dorp te bewonderen. En…als je trek hebt gekregen in een echte Belgische wafel, kijk dan even of Sumbahóllinn Café open is. Dit tentje wordt gerund door Janne uit Denemarken en Wouter uit België. Hier zijn overheerlijke Belgische wafels te krijgen!

Aan jou de keuze: via de bergpas, of door de tunnel naar Isafjörður?  

westfjorden -thingeyri-zonsondergang-
Zonsondergang Thingeyri in de Westfjorden. | Foto: Visit Westfjords

Ísafjörður

Ísafjörður is met zijn 2600 inwoners de grootste stad van de Westfjorden. Het is al minstens sinds de 16e eeuw een handelspost. In de 19e eeuw groeide deze post dankzij de productie van zoute vis uit tot een stad. In de afgelopen jaren zijn daar andere industrieën en natuurlijk het toerisme bijgekomen als bronnen van inkomsten. Er is dan ook genoeg te doen: je kunt er golfen, paardrijden, kajakken, wandelen, fietsen, vogels spotten in de zomer, en skiën in de winter.

Ísafjörður is in de zomer ook het vertrekpunt voor de boten naar natuurreservaat en wandelparadijs Hornstranðir. Als je mee wilt, raad ik je aan deze excursie ruim van de voren te boeken. Het team van IJsland Tours reserveert graag een plekje voor je: op bijvoorbeeld deze tour: Hiking Hornstrandir.

Check ook even de evenementenkalender voordat je naar Ísafjörður gaat. Hier worden namelijk eindeloos veel festivals georganiseerd.

Het muziekfestival Aldrei fór ég Suður, het Runner’s festival, het theaterfestival, het klassieke muziek festival Víð Djúpid en het Europeese kampioenschap moddervoetbal. Dus waar is het feestje? In Ísafjörður!

moerasvoetbal-isafjordur-west fjorden
Een potje modder voetbal is Ísafjörður. Doe je mee?

Terug naar de kust

Na het laatste fjord en een lange bergpas dalen we af en rijden we richting de kust naar het dorpje Hólmavík. Maar voordat je in Hólmavík aankomt heb ik nog een d-tour suggestie voor je: sla linksaf naar Drangsnes.

Hier vind je op een unieke plek, midden in het dorp, natuurlijke hotpots. En wil je een goed gesprek met de locals? Dan zou ik zeggen: ga hier lekker badderen. Een onvergetelijke ervaring!

Drangsnes-hotpots-westjforden
De hotpots bij Drangsnes

Heb je nog tijd over?

Nog tijd over? Dan moet je echt even doorrijden op weg nummer 645 naar het noorden tot deze uitkomt op weg nummer 643. Hier vind je in het dorpje Djúpavik een voormalige haringfabriek. De gravelweg volgt de grillige en verlaten Strandir kustlijn.

Maar de echte reden om nog zo’n 35 kilometer door te rijden op het stukje onverharde weg nummer 643 is het uitzicht vanuit het badje Krossnes! Een klein zwembadje op het strand. Ik beloof je een onvergetelijke en unieke ervaring.

Zwemmers genieten buiten in het warme water van het bad Krossnes, een van de meest afgelegen geothermische baden op de Westfjorden in IJsland.
Zwemmers genieten buiten in het warme water van het bad Krossnes

Hólmavik

Het is tijd om weer even de benen te strekken. Je kunt vanuit Hólmavik een korte en vrij makkelijke wandeling maken naar Kálfanesborgir. De wandeling begint op de camping. Via het pad kom je bij een kleine steenhoop boven op de heuvel. Hier vandaan heb je een adembenemend mooi uitzicht over het fjord en op het eilandje Grimsey. Niet te verwarren met Grimsey bij Akureyri, want zo ver reikt het uitzicht niet.

In het plaatsje Hólmavik vind je, voor de liefhebbers, het kleine ‘The museum of Icelandic Witchcraft and Sorcery’ museum. Typisch IJslands!

Genoeg inspiratie?

Dit geeft je vast genoeg inspiratie om een onbekende route in IJsland te gaan ontdekken, denk ik. Deze keer dus over ringweg nummer 2. Ik raad je aan om er ruim de tijd voor te nemen om de hele route van 950 kilometer te rijden. Je hebt dan alle tijd om het bijzondere landschap en alle bezienswaardigheden te ervaren en te beleven.

Het landschap van de westjforden
Het bijzondere landschap van de Westfjorden

Je vindt op de website van VisitWestfjords en op de website van TheWestfjordsWay nog veel meer informatie over alles wat er op de route is te zien en te doen. We hebben het nog niet over eten en drinken gehad. Op deze websites vind je ook bijzondere adresjes voor IJslandse cuisine.

Happy travels!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid