Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Reykjavik top vegan & vega restaurants

Door: Shanne Bax

Wat zijn de beste opties voor veganistisch en vegetarisch dineren in Reykjavík? Is er aanbod in overvloed of vrij beperkt? Zijn er restaurants die alleen plantaardig eten aanbieden? En… hoe veganistisch is de stad in het algemeen? Wacht niet langer, hier komen je antwoorden!

In de stad Reykjavík zijn de eetgelegenheden de afgelopen jaren enorm toegenomen. De beschikbaarheid voor lekker eten is nog nooit zo groot geweest, met een scala aan restaurants die verse, traditionele IJslandse ingrediënten aanbieden, bereid met vaak internationale fusies. Dezelfde progressie is gelukkig ook gaande voor veganistische en vegetarische opties.

Vegetariërs zijn niet langer verschoppelingen die oogrollen krijgen van obers en chef-koks.

Nu veganisme algemeen wordt beschouwd als een hippe, nieuwe voedingskeuze, is de focus meer verschoven naar het eten zelf, wat betekent dat we eindelijk kunnen genieten van alle voordelen van lekker eten.

Is het omdat de levensstijl eindelijk wordt gerespecteerd en toegejuicht vanwege een verhoogd bewustzijn? Of gewoon vanwege het toegenomen aantal veganisten en merkbaar effect op de markt? Ongeacht de redenen, er valt niet te twisten over de resultaten. Maar liefst 21 resultaten voor lekker en goed vegetarisch en veganistisch eten staan je te wachten…

We hebben verschillende categorieën; the Winners, the Runner Uppers, Honourable mentions en Veggie meals on the go.

De winnaars

Vegenaes

Gelegen in Gaukurinn, een bar met live-evenementen, vind je de veganistische diner Veganæs, speciaal om jouw vooroordelen over wat veganistisch eten is uit te dagen. Veganæs, een passieproject van twee lokale veganistische artiesten, heeft via crowdfunding hun weg naar het bestaan ​​gefinancierd en is in snel tempo de populairste veganistische plek in de stad aan het worden.

Hun menu is volledig veganistisch en hun chef-kok, Linnea Hellström, heeft een grote bijdrage geleverd aan de menu’s bij Kaffi Vínyl en Gló, dus het is veilig om te zeggen dat elke veganist in de stad met smart op dit restaurant wachtte.

Veganæs biedt een select aantal andere goed doordachte gerechten aan in een menu met voldoende aanbod om zowel vleeseters als veganisten tevreden te stellen. Als weerspiegeling van zijn positie in de populaire muzieklocatie Gaukurinn, heeft het restaurant ook aangepaste menu’s aangeboden, waarbij hun geliefde klassiekers zijn aangepast om tegemoet te komen aan concertbezoekers.

Hoewel het hippe, grunge-achtige decor en de eclectische klantenkring misschien niet zijn wat je zou verwachten van een traditioneel eetcafe, voelt de rock-‘n-roll-houding passend bij een restaurant dat gewaagde en innovatieve culinaire uitspraken doet.

Veganæs bevindt zich in Gaukurinn, op Tryggvagata 22, 101 Reykjavík.

Een tafel vol gerechten bij Vegenaes
Een tafel vol gerechten bij Vegenaes

Gardurinn | Ecstasy’s Heart-Garden

“Geen prijs is te hoog om te betalen voor innerlijke vrede” zijn de woorden van Sri Chinmoy, een spirituele leraar wiens filosofie een wereldwijde groep mediteerders inspireert, die toevallig een selectie vegetarische cafés en restaurants runnen in verschillende steden over de hele wereld.

Een van deze etablissementen nestelt zich al zeventien jaar in het centrum van de stad Reykjavík, waar blijkt dat de prijs voor innerlijke rust buitengewoon betaalbaar is. Vóór de opening van Kaffi Vínyl in 2015 was Garðurinn de enige volledig vegetarische plek in de stad, die de omgeving al meer dan een decennium van liefdevol bereid plantaardig voedsel had voorzien.

Hun menukaart bestaat uit ongeveer dertig verschillende gerechten die elke maand wisselen, waardoor geen twee weken hetzelfde zijn als het gaat om de dagschotels. Minimalisme staat hier centraal, samen met liefde, en dineren op de locatie voelt echt alsof iemand zijn huis voor je heeft geopend.

De soep van de dag is altijd veganistisch, net als het bijbehorende brood, en het personeel zal je vragen of je boter of hummus als spread verkiest. Er is ook een fantastische selectie desserts, vraag gewoon welke veganistisch zijn, en ze zullen het je vertellen (meestal staan ze op de bovenste plank). Je kunt ook de aangrenzende apotheek/ijssalon bezoeken, voor alle ijzige veganistische lekkernijen die je kunt eten.

Je vindt Garðurinn op Klapparstígur 37, 101 Reykjavík. 

Burro Restaurant

Ook te vinden in onze 'Fine Dining' lijst!

Het Latijns-Amerikaanse restaurant Burro ligt midden in het centrum van Reykjavík, direct onder de populaire nachtclub Pablo Discobar. Het restaurant en de nachtclub gaan hand in hand, en beide bieden je een kleurrijke sfeer en een vrolijk experiment, zowel in de keuken als aan de bar.

Verwacht een klein bord van tapasformaat en een Latijns-Amerikaanse fusionkeuken. Je vindt hier Mexicaanse, Braziliaanse en Argentijnse gerechten zoals taco’s, cassave, ceviche en empanadas. Iets experimenteler zijn de zeeduivel met popcorn of de cocktail van de ontbijtgranen cocoa puffs? Alle vegetarische en veganistische gerechten zijn duidelijk aangegeven op de kaart.

Burro bevindt zich op Veltusund 1, 101 Reykjavík.

Een tafel vol lekkers bij Burro
Een tafel vol lekkers bij Burro

The Runners Up

5. Bryggjan Brugghus

Zin om te genieten van een veganistisch vijfgangenmenu in een eersteklas restaurant met uitzicht op zee? Bryggjan zorgt voor een echt luxueuze setting, waar ergens tussen de vegan paté en de fruitsorbet gegarandeerd totale tevredenheid te krijgen is.

Naast het vaste menu hebben ze ook een veganistische clubsandwich en een overheerlijke risotto. Het menu is zorgvuldig geëtiketteerd, afgezien van de eigenaardigheid dat de mosselen als veganistisch worden vermeld. Maar ik denk dat de kwestie van zeevruchten voor sommigen verwarrend kan zijn?

Ik raad aan om er op zondag naartoe te gaan voor de live jazz, en vergeet niet om hun uitstekende selectie ambachtelijke bieren te bekijken.

Bryggjan Brugghús bevindt zich op Grandagarður 8, 101 Reykjavík.

4. Kruska

Krúska is een licht en vriendelijk restaurant met een steeds wisselend dagmenu met biologische en gezonde gerechten, grotendeels geïnspireerd door de Indiase vegetarische keuken.

De veganistische gerechten zijn altijd speciaal geëtiketteerd, net als het bijbehorende brood en de hummus waarvan je naar hartelust kunt eten – niet dat dat nodig is, want hun borden zijn erg rijkelijk beladen!

Je kunt alle beschikbare salades veganistisch selecteren, wat betekent dat ze de ei- en yoghurtdressing vervangen, pesto toevoegen en de prijs verlagen. Al hun eten wordt ter plaatse bereid en ik zie ze graag als een welkome concurrent van Gló; nog een populaire plek voor gezond voedsel en saladebar. Krúska ligt een beetje buiten het stadscentrum, maar het is de reis zeker waard.

Je vindt Krúska op Suðurlandsbraut 12, 108 Reykjavík.

Goed eten bij Kruska
Goed eten bij Kruska

3. Kaffihus Vesturbaejar

Kaffihús Vesturbæjar is een etablissement dat hartelijk wordt verwelkomd door de inwoners van Reykjavík 107. Sophie Mara, de geweldige chef-kok, heeft een menu samengesteld dat is geïnspireerd op de Marokkaanse en Spaanse keuken, waar alle ingrediënten helemaal opnieuw worden ontdekt – met liefde.

Haar veganistische opties zijn de geweldige lunch Gazpacho, smaakvol en vers, en een hemelse veganistische burger, bestaande uit kikkererwten, bruine bonen en rode biet die het een ondeugend roze kleurt. Er zijn ook opties beschikbaar voor salades, voorgerechten, desserts en plantaardige melk voor de koffie. Voor Sophie betekent veganistisch koken, vers koken, wat betekent dat je geen voorverpakte vleesvervangers zult vinden.

Hoewel het etablissement een omnivoor is, kan men oprecht voelen dat het plantaardige voedsel net zo wordt verzorgd en gerespecteerd als de rest van het menu.

Kaffihús Vesturbæjar ligt op de hoek van Hofsvallagata en Melhagi, 107 Reykjavík.

Uitstraling van Kaffihus Vesturbaejar
Uitstraling van Kaffihus Vesturbaejar

2. Nudluskalin

Núðluskálin is een centraal gelegen restaurant met een royale keuze aan noodlesoepen. Hun basis van tomaat en kokosnoot zijn allemaal veganistisch – waarbij elk gerecht een crackerjackmix van groenten en kruiden bevat, samen met vlees of tofu.

Goed nieuws voor glutenvrije klanten want alle noodles kunnen geserveerd worden als tarwe, rijst of courgette variant. Wat nog leuker is aan deze fantastische plek, is dat het weglaten van het vlees ervoor zorgt dat ze de prijzen verlagen. Omdat we allemaal weten dat planten goedkoper zijn dan vlees, wordt deze veel te zeldzame houding zeer gewaardeerd.

Je vindt Núðluskálin op Skólavörðustígur 8, 101 Reykjavík.

1. Bike Cave

Het familiebedrijf van de Bike Cave heeft, ondanks zijn bescheiden omvang, een koopjeskeldermenu met zo ongeveer alles! Als je kunt ontsnappen aan de selectie van lamsvlees en rendieren, zul je een parade van vegetarische en veganistische hamburgers, sandwiches en pita’s vinden, met vier soorten friet en veganistische dips in overvloed.

De Bike Cave bevindt zich op Einarsnes 36, 101 Reykjavík.

Een burger bij de Bike Cave in Reykjavik
Een burger bij de Bike Cave

Honourable mentions

Ze zijn net niet goed genoeg voor de runner uppers, maar het noemen zeker waard!

6. Vinyl Bistro; Vínyl Bistro bevindt zich op Hverfisgata 76, 101 Reykjavík.

5. Coocoo’s Nest; Coocoo’s Nest bevindt zich op Grandagarður 23, 101 Reykjavík

4. Salka Valka (Fish & More); Je vindt Salka Valka (Fish & More) op Skólavörðustígur 23, 101 Reykjavík.

3. FrederiksenAle House; Frederiksen Ale House bevindt zich op Hafnarstræti 5, 101 Reykjavík.

2. Hamborgarafabrikkan; Hamborgarafabrikkan bevindt zich op Höfðatorg 2, 105 Reykjavík en Kringlan Mall.

1. Hradlestin; Je vindt Hraðlestin in Lækjargata, Hverfisgata, Hlíðarsmári en Kringlan Mall.

Veggie meals to go

5. Serrano

Serrano biedt Mexicaans fastfood met de optie van zelfgekozen burrito’s en salades, samen met een speciaal gelabelde Vegan Burrito. De bediening doet denken aan die van Subway, waar je kijkt hoe de receptionist je maaltijd klaarmaakt achter de ingrediëntenbalie. Serrano heeft acht verschillende locaties in het grotere gebied van Reykjavík, zie hun homepage voor meer informatie.

4. Lemon

Lemon is een eigenzinnige broodjeszaak met drie verschillende locaties in het grotere gebied van Reykjavík. Een heerlijke vegetarische optie is een tomaat, mozzarella, basilicum en pesto ‘Mozzato’ – en sinds kort introduceerden ze de rijkelijk genaamde ‘Spicy Vegan’ met falafel, paprika, curry en pesto. De locatie doet ook dienst als sap- / smoothiebar, waar je de ‘skyr’ in de smoothies kunt vervangen door sojamelk.

Je vindt Lemon op Suðurlandsbraut 4 en Laugavegur 56, 108 en 101 Reykjavík.

3. Reykjavík Chips

Voor de beste frietjes van de stad ga je naar Reykjavík Chips en geniet je van lekker Belgisch fastfood. Hun ruime keuze aan dipsauzen is fenomenaal, inclusief de speciaal gelabelde veganistische satésaus. Een extra fooi is hun happy hour van een uur met een selectie IJslands en Belgisch bier, elke avond om 21.00 uur.

Je vindt Reykjavík-chips bij Vitastígur 10. 101 Reykjavík

2. Noodle Station

Het sleutelwoord hier is consistentie; het immer populaire Noodle Station biedt altijd dezelfde drie noedelsoepen, met de keuze uit rundvlees, kip of groenten. De vegetarische soep heeft de laagste prijs en classificeert als veganistisch – perfect voor die koude winternachten waar je hunkert naar het warme comfort van chili en knoflook.

Het Noodle Station bevindt zich op Laugavegur 103, 101 Reykjavík.

1. Mandi

Voor de beste hummusplaat in de stad op de meest vreemde uren, ga je naar Mandi voor een veganistische snack voor onderweg. De beste plek om naar toe te gaan na een avond in de stad, aangezien ze in het weekend tot maar liefst 6 uur ‘s ochtends open zijn.

Je vindt Mandi op Veltusund 3b bij Ingólfstorg Square, 101 Reykjavík.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne