Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Reisverslag Faroer – Astrid

Door: Astrid Wiesenekker

26 april
De jaarlijkse Visit Faroe Islands beurs begint vandaag. Ik ben namens IJsland Tours dit jaar de ‘gelukkige’ om deze beurs te gaan bezoeken om onze suppliers weer eens live te zien en te spreken en me te laten informeren over alle nieuwe ontwikkelingen op deze bijzondere eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan.

Om half 8 ben ik vertrokken naar Kopenhagen. Het is nog niet mogelijk om de bagage in één keer door te sturen naar de Færøer, maar daar komt hopelijk verandering in. Het gaat snel en makkelijk om de bagage eerst op te halen en daarna opnieuw in te checken dus dat is eigenlijk ook helemaal geen probleem. Na een heerlijke power shake bij Jo & the Juice tijdens het wachten ga ik door met de volgende vlucht van Atlantic Airways naar luchthaven Vagar. Daar kom ik fris en fruitig aan, want het programma begint gelijk na aankomst vanmiddag. Zin in!!

Altijd weer spannend of het vliegtuig op tijd stilstaat bij de landing op Vagar. Je ziet op de foto het einde van de landingsbaan. Het toestel maakt een rondje en taxiet terug over dezelfde baan.

 

Na een welkom met de nodige papieren en de badge worden we naar de bus gebracht die ons naar Tórshavn brengt. De bus heeft onderweg naar Tórshavn een d-tour gemaakt naar een mooi uitzichtpunt en toen door naar de kleinste hoofdstad van Europa.

De eerste hotel bezoeken staan voor vanmiddag al op het programma:
Hotel Hafnia: er zijn al een aantal kamers gerenoveerd, evenals de receptie en er is een prachtige extra verdieping voor bijvoorbeeld diners met grote gezelschappen met uitzicht over Tórshavn op gebouwd.
Hotel Streym: heeft het gebouw ernaast gekocht en er wordt hard gewerkt om hier extra kamers te maken. Hier tegenover ligt het gisteren geopende boutique hotel Havgrim. Een bijzondere accommodatie met slechts 14 kamers.

’s Avonds hebben we een hapje en een drankje, een meet and greet en een rondleiding op de Norönna, het ferry schip van de Smyril Line. Het Norönna buffet restaurant is uitgebreid tot 300 zitplaatsen. De bar wordt binnenkort gemoderniseerd.

 

 

 

 

27 april
Vandaag starten in de Nordic House de workshops na een introductie ‘praatje’ van de directeur van de Tourist Board, Visit Faroe Islands. En daarna gesprekken met agenten, hotelmanagers, luchtvaartmaatschappij en excursie aanbieders. Heel erg leuk en heel erg nuttig. Er zijn veel uitbreidingen gaande en er is veel nieuws te vertellen. Er wordt volop gewerkt aan een 3e subsea tunnel tussen Tórshavn en het zuiden van het eiland Eysturoy. Er zijn ook al plannen voor een 4e subsea tunnel.
In Tórshavn is het 4e verkeerslicht in de maak, er zijn er nu slechts 3…. Daarnaast zijn er plannen om binnen 2 jaar 2 nieuwe hotels in Tórshavn te bouwen met elk 130 kamers.

Dus erg goed om hier te zijn. Aan het eind van de middag bezoeken we nog 2 hotels en vanavond diner and dance. Hard werken dus op deze koningsdag. Maar ik geniet ervan. Wat een fijne job heb ik toch. ‘s Avonds bij de diner and dance in het oude theater van Tórshavn komt er een traditionele Faroese dansgroep in klederdracht voorbij dus die pasjes ken ik ook weer.

 

 

 

 

28 april
Vanmorgen een beetje uitgeslapen. Er staat een excursie op het programma met vertrek om 10.00 uur: een hike van Tórshavn naar Kirkjubøur. Wat is het super weer en wat is het hier dan extra mooi! Na 2 uur wandelen komen we aan op deze historische locatie en krijgen we een packed lunch.

 

 

 

 

Na een bezoekje aan de Olavskirkjan, het oudste nog bewoonde houten huis dat nog steeds in gebruik is door de 17e generatie van de familie Patursson en een blik op de resten van de Sint Magnuskathedraal is het tijd voor een spectaculaire rib boottocht rond het eiland Hestur.

Er is 1 dorpje op het eiland. Aan de westkant zijn steile rotsen met kliffen en grotten waar we door en langs varen. Indrukwekkend om te zien! Er nestelen al vogels op de steile kliffen. We zien een heuse catch. De namen van de vogels zoek ik nog op. Wij vinden het zielig maar dat is de natuur zeggen ze hier. Er staat een schaap zo gevaarlijk op de steile rots die kan geen kant meer op. De gids gaat de lokale boer hierover informeren en waarschijnlijk moet het schaap gevangen worden en wordt dan in een net omhoog getakeld. Als dat maar goed gaat allemaal.

Zo, nu terug naar het hotel lekker douchen. Ik tref het: feesttent voor de deur van het hotel Havn, muziek overal en de winkels blijven vanavond tot 23.00 uur open. Rond 21.00 uur wil ik  in Tórshavn een hapje gaan eten met mijn inmiddels ingevlogen reisgenoot. Ik heb geen tafel gereserveerd maar dat kan hier in Tórshavn zelfs in april niet meer. Na alle leuke en goede restaurants afgelopen te hebben is er alleen plaats in brasserie Hvonn bij hotel Tórshavn. Welkom op Faroe Islands met hamburger als special food….

29 april
Vandaag gaan we op pad naar Gasadalur. Een plaats met 12 inwoners en pas sinds 2006 via een weg en een tunnel (met 1 rijbaan) bereikbaar. Nadat we de waterval hebben gefotografeerd lopen we een rondje naar het dorpje. Daar komen we in gesprek met de huidige bewoner van het huisje van de postbode. De postbode liep tot in 2006 de tunnel klaar was, 3 keer per week de berg over om de brieven te bezorgen. Je kan het kronkelpad nog zien.

De huidige bewoner van het huisje van de postbode is een IJslander met zijn gezin. Hij is bezig met het fokken van kippen van het originele Faroese ras en zijn vrouw heeft een master in fashion gedaan. Zij probeert lokale boeren te overtuigen om de huiden van de schapen niet te verbranden maar te looien en er kleding van te maken. Het werd een heel lang verhaal maar wel erg leuk om te zien hoe ze bezig zijn de oorspronkelijke cultuur en natuur te bewaren.

Daarna rijden we naar het dorpje Bøur. Daar heb je zicht op wat mij betreft het mooiste eiland van de Færøer: Tindholmur. We hebben de huisjes die IJsland Tours op deze locatie verhuurt gezien. Ze hebben allemaal uitzicht op het eiland Tindholmur. Daarna rijden we door naar de plaats Sandavegur om de mooie kerk en het huis te bekijken wat IJsland Tours daar aanbiedt.

De eigenaar kwam net aanrijden en liet ons vol trots zijn huis zien. Hij is een visser die een half jaar bij Groenland vist en een half jaar op de Færøer woont. Wij moesten ook mee naar de rommelschuur waar hij een kop en de huid van een ijsbeer in een vuilniszak bewaarde. Die had zijn vader in noord Canada geschoten omdat de ijsbeer ziek was, heeft hij hem uit zijn lijden verlost. Maar de eigenaar van het huis mag de ijsberenhuid van zijn moeder niet ophangen in het huis… We waren te perplex van het hele verhaal om er een foto van te maken.

Om 16.20 uur zijn we met de ferry vanuit Tórshavn naar het tegenover gelegen eiland Nolsoy gevaren. Dit eiland staat bekend om de grootste kolonie stormvogeltjes ter wereld waar je in de zomermaanden onder leiding van een gids naar toe kunt. Het regende inmiddels vrij hard dus gingen toen we op Nolsoy aankwamen eerst naar café Maggie’s: ‘the place to be’ hier op dit kleine eilandje met 210 inwoners. Vaak is er live muziek en altijd gezelligheid en lokaal bier Foroyar Bjør.

Na een korte wandeling door het leuke plaatsje zoeken we naar het huis van Maud waar we een Heimablídni hebben geregeld. Dat is eten bij de mensen thuis. Het was eerst nog een beetje aftasten van de gastvrouw ze vond het best spannend om voor ons te koken.

Maar de binnenkomst met real Dutch stroopwafels brak het ijs.

Wat hebben we heerlijk gegeten (bloedworst, makreel, lam met een heerlijke saus, home grown potatoes, salades met home grown herbs, rabarber met ijs) veel gepraat en gelachen, Maud zat bij het nagerecht gezellig aan tafel. We mochten niet weg voordat ze een foto van ons had gemaakt. Ik weet zeker dat ze ook een gezellige avond heeft gehad en wij hebben haar in ons hart gesloten.

30 april
We beginnen vandaag met een hotel inspectie in Runavik. Ook hier wordt langzaam gewerkt aan het renoveren van de kamers. De begane grond is klaar. De eerste verdieping en het restaurant kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Beetje jaren 80 inrichting.
Daarna rijden we naar Klaksvik de tweede stad van de Færøer. Hotel Klaksvik doet niet mee aan de expansiedrift alles is hier nog jaren 70. Even langs het toeristenbureau, daar heb ik nog wat goed te maken. Ze regelen voor ons dat we om 14.00 uur in de Christianskirkjan kunnen en krijgen een goede tip voor een koffie tentje: Frida’s. De huisjes die IJsland Tours in Klaksvik verhuurt, hebben we met wat moeite gevonden. Deze liggen werkelijk prachtig aan het fjord. Aanrader!

De weg naar het plaatsje Viðareiði, gelegen op het noordelijke eiland Viðoy, is helemaal nieuw: je komt nu via een tunnel met 2 rijbanen aan de noordkant het plaatsje in. Tijd voor een fotostop van het kerkje en de mooie vergezichten met prachtige wolkenluchten.  Daarna rijden we verder naar het iets zuidelijker gelegen eiland Kunoy. Dit eiland is met een dam verbonden met het eiland Borðoy, dus je kunt er prima met je huurauto naar toe rijden. Je rijdt op deze route ook door 2 tunnels met een enkele rijbaan. Als er een tegenligger aankomt wacht je bij een inham. Die zijn aangegeven met de letter M. Vanaf Kunoy kun je het eiland met de vorm van een fluit Kalsoy mooi zien liggen.

Voor vanmiddag hebben we een  Hike op het programma staan op het eiland Eysturoy vanaf het dorpje Elduvik naar Oyndarfjordur. Na een een half uur hebben we deze wandeling gestaakt. Het pad loopt voortdurend langs een steile richel. Het begint ook nog eens te regenen en het wordt te glibberig. Genoeg smoezen toch? Op naar Gjogv!

Na het diner in Guesthouse Gjaargardur  trotseren we de harde koude wind en gaan bij het haventje kijken wat in een kloof ligt. Er wonen nog 25 mensen in dit dorp. De andere huizen die we zien zijn zomerhuizen. Ook in dit bijzondere, kleinschalige plaatsje aan het eind van een doodlopende weg, aan de oceaan gelegen, verhuurt IJsland Tours een vakantiewoning midden in het dorpje.

1 mei 2018
Het mooie weer is op. Gisteravond waaide het al heel hard en vanavond en vannacht kwam de regen erbij en trok er mist over de bergen. Zeker windkracht 10. Na het ontbijt heb ik nog wat kamers bekeken in het hoofdgebouw van hotel Gjaargardur en in het nieuwe gebouw op ca. 300 meter loopafstand. Nu op weg met deze windsnelheden naar Eidi. Je ziet het water van de zee en van de watervallen omhoog waaien. Spectaculair om te zien en mee te maken. Dat is ook Færøer! Het uitzicht op de rotsen Risin en Kelligin, (volgens de overlevering versteende reuzen) is wat wazig.

 

 

 

 

De volgende stop is bij Saksun een kleine nederzetting in een verscholen baai. We trotseren opnieuw de harde wind en regen en de plaatselijke boer voor de foto’s. Het is wel een gave ervaring zo’n harde wind waarbij je amper kan blijven staan. De boer heeft een hekel aan toeristen. Ze lopen over zijn akkers en het verstoord de rust van het dorpje. Hij heeft zelfs al eens in de lucht geschoten met een buks om ze te verjagen. Het heeft zo zijn voordelen om buiten het seizoen te reizen…

Het blijft hard waaien en nog harder regenen. We gaan naar Vestmanna om daar met een bootexcursie de vogelrotsen te gaan bekijken. Helaas vanwege het slechte weer gaat de boot niet. Dan maar een restaurantje zoeken waar we koffie kunnen drinken. Dat lukt niet, alles wat we op Google vinden is gesloten of te ver weg. Ik krijg een déjà vu: 4 jaar geleden ben ik bijna verhongerd op het eilandje Sandoy. We rijden dan maar vast richting het hotel bij de luchthaven.

Bij de plaats Miđvágur vinden we naast de Bonus supermarkt een restaurant bij een oorlogsmuseum wat open is: Manna. De hike die voor vanmiddag op het programma staat vertrekt vanuit het plaatsje Miðvágur. We krijgen het advies om boven langs te lopen voor het mooiste uitzicht. Aan het eind van de middag zou het ook wat opklaren. Voorlopig giet het nog. We gaan naar hotel Vagar bij de luchthaven en gaan maar wat relaxen met uitzicht op de landingsbaan. Rond 17.00 uur wordt het droog en we gaan alsnog op pad.

Het is wat lastig om het beginpunt te vinden maar met hulp van een local lukt het ons. Wat een super gave hike! Met als beloning aan het einde de waterval Bøsdalafossur die vanuit het meer Leitisvatn, ook Sørvágsvatn genoemd, in de zee stort.

Nadat we de foto’s hebben gemaakt en de batterij op is begint de zon op de waterval en de rotsen uitbundig te schijnen. Daar zijn dus geen foto’s van maar de beelden zitten voor altijd in ons hoofd. Nog even 3 km teruglopen naar de auto met onderweg in de verte een blik op de Trollwoman’s finger, een puntige rots, en uiteindelijk om 20.00 uur in het hotel, gegeten en naar bed. Morgen om 06.00 uur op voor de terugvlucht via Kopenhagen naar Amsterdam.

Het was weer een feestje om op de Færøer te zijn. Wat is dit toch een bijzondere en ongerepte bestemming, waar je intens van de natuur met prachtige wolkenluchten kan genieten! Neem eens een kijkje bij de reizen die we aanbieden, en kom je er niet uit, dan zit ik klaar om al je vragen te beantwoorden en samen met jou een onvergetelijke reis samen te stellen!

 

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid