IJslandse pannenkoekjes, pönnukökur, zijn rond, dun en lekker zoet. Meestal zijn ze opgerold met suiker of in driehoekjes gevouwen en gevuld met jam, en vaak met een flinke toef slagroom. Een heerlijk snoepertje waar wij in ieder geval gek op zijn!
Tot een jaar of 10 geleden waren deze IJslandse pannenkoekjes standaard te vinden bij een buffet, op een verjaardagfeest, bij een jubileum of bij een doopfeest. Inmiddels zijn ze op veel feesten vervangen door moderne gerechten.
Dit recept komt uit de 18e eeuw. Het is de bedoeling dat de pannenkoekjes zo dun mogelijk zijn.
Volgens een legende bakten ervaren huisvrouwen van vroeger de pannenkoeken zo dun, dat je de krant erdoorheen kon lezen.
Officieel horen ze geserveerd te worden met een kopje koffie ’s middags, maar er is niets mis mee om de pannenkoekjes te eten wanneer je er maar zin in hebt! Meestal zijn ze opgerold met suiker of in driehoekjes gevouwen en gevuld met jam, en vaak met een flinke toef slagroom.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 5 gram boter
- 1 kopje bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels suiker
- 1/4 theelepel zout
- 600 ml melk
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
Bereiding
- Laat de boter smelten in een steelpan en laat het afkoelen.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom en voeg de suiker en het zout toe.
- Voeg 300 ml melk toe en roer tot er geen klontjes meer in het deeg zitten.
- Voeg nu de eieren toe en de andere 300 ml melk. Roer tot het beslag luchtig en dun is.
- Laat een koekenpan heet worden en voeg een klein beetje boter of olie toe.
- Let op dat je vuur niet te hoog staat, anders kan je pannenkoek aanbranden.
- Wanneer de pan heet is giet je er een halve (soep) lepel beslag in.
- Zorg ervoor dat het vochtige beslag zo snel mogelijk over de pan verdeeld wordt.
- Als de pannenkoek droog is bovenop is het tijd om hem om te draaien
- Wanneer de pannenkoek je toelacht met een mooie goudbruine kleur is hij klaar.
Beleg je pannenkoek met suiker, slagroom en jam en… geniet!