Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Pasen in IJsland

Door: Linde Heddes

Pasen wordt in IJsland groots gevierd, niet alleen als religieuze feestdag. IJslanders zien Pasen als tijd voor een feestje en om gezellig met de familie door te brengen. De IJslandse paastradities draaien dan ook om vrienden en familie en lekker en veel eten. Dit betekent meestal dat we ons gewicht aan gebraden lamsvlees en chocolade moeten eten! 

Ongeveer 70% van de IJslanders behoort tot de Lutherse Kerk van IJsland, hoewel slechts 45% beweert religieus te zijn. Wat mensen ook van God en religie denken, het is een feit dat Pasen een nationale feestdag is in IJsland. Dit betekent dat veel plaatsen gesloten zijn op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, maar ook op paaszondag en maandag. De meeste restaurants blijven open, maar je kunt verwachten dat de meeste winkels tijdens deze dagen hun deuren sluiten.

Paaseieren

De chocolade paaseieren,  of Paskaegg  zoals  ze genoemd worden in het IJslands, zijn een essentieel onderdeel van de IJslandse Paas traditie. Ze zijn er in de maten van 1 tot 10 centimeter (zie onderstaande afbeelding), en je kunt zelfs een jumbo-ei voor de hele familie krijgen om te delen. Tegenwoordig kun je Paskaegg kopen met de buitenkant gemaakt van allerlei soorten chocolade. Ze zijn verkrijgbaar in donkere-, lichte- en witte chocolade, en sommige chocolade eieren zijn zelfs aan de binnenkant gevuld met drop of gepofte rijst. Maar het originele ei is gewoon van melkchocolade.

De holle chocolade eieren worden gevuld met snoep, maar het soort snoep hangt af van het chocoladebedrijf wat de eieren maakt. Als je bijvoorbeeld een ei koopt van chocoladefabrikant Noi Sirius, zit het boordevol snoep van Noi Sirius. Er is één ding wat alle eieren gemeen hebben, en dat is het oude IJslandse gezegde dat erin verborgen is.

Oud IJslandse gezegden, of malshaettir zoals ze in het IJslands worden genoemd, zijn een belangrijk onderdeel van Pasen in IJsland – zeker voor degenen die niet van snoep houden. De familie zal om de beurt hun malshættir hardop voorlezen en bespreken of ze van toepassing zijn of niet. De uitspraken worden een beetje behandeld als de maandelijkse horoscopen!

De IJslandse versie van paaseieren zoeken hoort er natuurlijk bij. De chocolade Paskaegg wordt door de ouders in huis verstopt, meestal de avond voor Paaszondag. Als de kinderen wakker worden, is het tijd om op jacht te gaan naar het lekkers! De meeste ouders gebruiken de termen “het wordt warmer” of “kouder, koud” om te vertellen hoe dichtbij hun zoon of dochter bij het verstopte paasei is. Zodra de kinderen het ei hebben gevonden, breken ze het, delen het spreekwoord met de rest van de familie – en smullen ze vervolgens van het verborgen zoete lekkers.

Lamsbout

Het paaslam is een essentieel onderdeel van het IJslandse paasfeest. Op paaszondag wordt er ’s avonds bijna altijd lamsbout gegeten. Het is de perfecte maaltijd voor het hele gezin om samen van te genieten. De bijgerechten zijn vaak met suiker geglazuurde aardappelen en een groente zoals sperziebonen met veel pepersaus. 

Decoratie

Paasdecoraties zijn niet zo extravagant als kerstversieringen, maar je kunt ze nog steeds overal zien. In tegenstelling tot andere landen waar versieringen met veel konijntjes tijdens Pasen in elke supermarkt te vinden zijn, is de belangrijkste versiering tijdens IJslandse Pasen het paaskuiken. Decoraties zijn meestal zelfgemaakt. Kinderen komen thuis met handgemaakte kuikens, eieren of bloemen die ze op school hebben gemaakt, of de familie gaat samen zitten om thuis decoraties te maken. Volwassenen kopen vooral gele bloemen en zetten deze in een vaas. Eigenlijk geldt alles wat met de kleur geel of groen te maken heeft – zoals kuikens, eieren of paaslelies – als paasversieringen. In IJsland hebben deze kleuren betrekking op de komst van de lente.

Pasen is meer dan alleen de paaszondag. De meeste IJslanders hebben een 5-daags weekend van witte donderdag tot en met 2e paasdag. En ook voor deze dagen zijn er IJslandse tradities.

Witte donderdag

Een essentieel onderdeel van volwassen worden in IJsland is het afleggen van de belijdenis van je geloof. Deze belijdenis vindt voor veel jongeren plaats op witte donderdag en omvat een extravagant feest met veel eten. Het absolute hoogtepunt van deze feesten is de Kransakaka. Dit is een krans of torentaart met marsepeinsmaak met prachtige witte glazuur en chocolade decoraties. De 14-jarigen worden verwend met dure geschenken, zoals laptops, paarden en vakanties, hoewel het traditionele cadeau een bijbel is. Ondanks de religieuze oorsprong van deze gebeurtenis zijn de laatste jaren humanistische ceremonies aangeboden als alternatief voor de christelijke ceremonie. Dit is zeker een zeer essentieel onderdeel van de IJslandse paasviering!

De kerk van Reykjavik

Goede Vrijdag

Volgens de IJslandse wet waren alle festiviteiten ten strengste verboden op Goede Vrijdag. Dit betekent dat bars en clubs op Witte Donderdag om middernacht moesten sluiten en pas na middernacht op Goede Vrijdag konden openen. Hetzelfde gold voor recreatieve bijeenkomsten in openbare plaatsen zoals loterijen en kaartspellen, maar ook sommige restaurants en supermarkten, slijterijen en zelfs lokale politiebureaus waren tot middernacht gesloten. Deze wet is recent veranderd, maar dat betekent niet dat alles open is.

Om tegen deze wet te protesteren, kwamen IJslandse atheïsten jaarlijks op Goede Vrijdag bij elkaar om bingo te spelen voor het parlementsgebouw. Dit was duidelijk illegaal, hoewel er nog nooit iemand is gearresteerd. Iedereen is vrij om (gratis) mee te doen en prijzen te verzamelen. De bingo vindt plaats op Austurvöllur in het centrum van Reykjavík.

2e paasdag

Paasmaandag (Annar í páskum in het IJslands) is een dag van herstel van het te veel eten van de vorige dag. Het is eigenlijk gewoon weer een vrije dag, maar wie klaagt er?

Slecht weer? Laten we eerlijk zijn, IJsland is niet het land dat je bezoekt als je op zoek bent naar mooi weer en helaas kan het weer tijdens Pasen behoorlijk slecht zijn. Zo erg zelfs dat slecht weer tijdens Pasen in IJsland een speciaal woord heeft: Paskahret. Maar het weer kan ook echt prachtig zijn. De ideale Paas brengt zonnige luchten, met sneeuw bedekte heuvels en ijzige bergen.

Ski avontuur IJsland

Leuk weetje: Pasen is eigenlijk een populaire tijd om naar het noorden van IJsland te reizen om te skiën. Een mooi alternatief is echter Bláfjöll, op slechts 30 minuten van het stadscentrum.

Wanneer je Pasen in IJsland viert

1. Koop een Paskaegg – Als het nog niet duidelijk is: Pasen in IJsland draait helemaal om die chocolade eieren die we Paskaegg noemen. Koop er één; ze worden verkocht bij alle grote supermarkten. Zoek een behulpzame IJslander om het spreekwoord van je ei te vertalen!

2. Proef IJslands lamsvlees – Je vindt het bij de meeste steakhouse restaurants in de stad en in het hele land. IJslanders serveren graag hun lamsvlees. Het is het meest traditionele vleesgerecht en waarschijnlijk ook het meest geliefde!

3. Neem een ​​slokje van een IJslands paasbier. Dit is echt speciaals in IJsland, aangezien de meeste lokale brouwerijen de kans grijpen om bier te brouwen voor een speciale gelegenheid. Vraag naar “Paskabjor” bij de dichtstbijzijnde slijterij of bar en het personeel zal je voorzien van een aantal lokale bieren. De bieren zijn wat donkerder, vergelijkbaar met kerstbieren, ze kunnen ook wat chocolade elementen in de smaak hebben. Dat is misschien geen grote verrassing, gezien de grote rol die chocolade speelt in een IJslands paasfeest. Pro-tip: controleer zeker de openingstijden van de slijterijen . Omdat Pasen een nationale feestdag is , zijn ze niet dagelijks geopend.

4. Doe mee aan een chocoladetour! De bekende IJslandse chocoladefabriek Omnom heeft veel prijzen gewonnen voor hun heerlijke chocolade en nodigt bezoekers uit om rond te kijken in hun fabriek. Doe mee met de Omnom Chocolate Tour voor een kijkje in de luxe chocoladescene in IJsland – en natuurlijk voor een aantal heerlijke smaken van hun product. Deze fabrieksrondleiding is een verborgen juweeltje en de gids is geweldig!

Omnom chocolade tour

IJslandse Paaswoorden

Bron: Iceland Travel.

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde