Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Paklijst voor een expeditie cruise Spitsbergen

Door: Shanne Bax

Het blijft lastig om de juiste kleding mee te nemen op je reis naar één van onze bestemmingen. Ik ben zelf deze zomer naar Spitsbergen afgereisd en weet nu uit eigen ervaring wat je wel en niet mee moet nemen. Hopelijk helpen deze tips jou bij het inpakken van je koffer voor een reis naar het adembenemend mooie Spitsbergen.

Koffer of reistas?

We beginnen met de vraag, is het überhaubt handig om een koffer mee te nemen? Ja, dit is absoluut geen probleem. Je verblijft namelijk aan boord van het schip en je hoeft de koffers zelf niet de gangway (trap om aan boord te komen) op te sjouwen. Onder het bed tref je ruimte aan om je koffer op te bergen nadat je hem uitgeruimd hebt. Hier is over nagedacht, want je kunt de ruimte in de hut optimaal blijven gebruiken!

Schoenen

Aan boord van cruises op een motorschip (de m/v Hondius, Plancius of Ortelius) krijg je laarzen te leen. Op de zeilschepen (s/v Noorderlicht en Rembrandt van Rijn) is dit niet het geval en dien je zelf voor goed schoeisel te zorgen. Deze Muck Boots worden gebruikt voor de landingen en in de gezamenlijke ruimtes aan boord (bijv. de lounge) mag je niet komen als je ze draagt. De rederij vraagt je vooraf om je schoenmaat en ik adviseer je een maatje groter op te geven voor optimaal comfort tijdens het wandelen. Met deze laarzen doe je in principe alles, ook de hikes aan land. Ze zijn erg comfortabel, waterdicht en warm. Hoewel er mensen zijn die het niet met mij eens zijn, zou ik zeggen dat je berg- en/of wandelschoenen overbodig zijn om mee te nemen. Dit scheelt ook weer kilo’s in de bagage!

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, heb je bijvoorbeeld speciale zolen in je wandelschoenen, dan is het zeker het overwegen waard je wandelschoenen als back-up mee te nemen. Je kunt aan land je laarzen uit doen en je wandelschoenen aan doen. Maar omdat de laarzen waterdicht zijn én erg hoog is het wel het meest ideale schoeisel om allerlei soorten ondergrond mee te bewandelen, denk bijvoorbeeld aan zompige toendra.

Aan boord draag je deze laarzen dus niet, zodra je weer aan boord bent doe je ze uit en laat je ze in je hut staan tot de volgende landing. Aan boord draag je binnenschoenen. Je kunt hierbij denken aan sloffen of slippers. Zo zijn Crocks zijn veelgebruikt omdat ze makkelijk aan en uit te doen zijn en ze ervoor zorgen dat je niet uitglijdt. Ik persoonlijk heb op mijn sneakers (met profiel!) gelopen, die zijn comfortabel genoeg voor binnen en meer dan prima op het dek. Als je graag je sloffen meeneemt houd er dan wel rekening mee dat je plots wildlife kunt spotten en dus naar buiten wilt gaan. Het dek kan nat zijn en je sloffen moeten dan snel ingewisseld worden voor schoenen.

Waterdichte kleding

Het allerbelangrijkste is toch wel een wind- en waterdichte jas (let op! wel ademend) en het liefst ook een gelijkwaardige broek. Het prettigste is een outdoor jas waarbij de binnenvoering (vaak fleece) eruit geritst kan worden. Waterdicht moet hij wel zijn wanneer je op de zodiac vaart en te maken kunt krijgen met spatwater, maar uiteraard ook gewoon voor een bui ‘op je dak’.

Rugzakken

Het is erg fijn om tijdens het hiken een rugzak om te hebben. Een goede outdoor backpack is erop gebouwd functioneel te zijn wanneer jij lekker sportief bezig bent. Zo is er altijd plek voor je waterflessen aan beide kanten van de rugzak (iets wat je Eastpack niet heeft). Ze zijn vaak waterdicht of waterafstotend, je kunt dus ook tijdens een tochtje per zodiac je camera veilig opbergen tot je aan land bent. Outdoor rugzakken beschikken vaak over riempjes voor over je borst en ter hoogte van je heupen of navel. Ideaal voor het klimmen en klauteren door de ongerepte natuur die je in Spitsbergen kunt vinden. Je rugzak glijdt niet van je rug af en jij kunt met een veilig en stabiel gevoel klimmen. Neem de rugzak gelijk mee als handbagage in het vliegtuig, je hebt namelijk toch niks aan een handtas. Naast een Nomad outdoor backpack hadden wij ook een X-over bag bij ons. Het is eigenlijk een schoudertas, welke je vaster kunt zetten d.m.v. een extra band (zie foto rechtsboven). Je kunt de tas makkelijk losklikken, zonder hem van je rug af te doen (zie foto rechtsonder). Het enige nadeel (vind ik), is de schuin aflopende bovenkant.

X-over tas, geen reclame, gewoon een fijne tas :).

Mutsen, sjaal, handschoenen en ander winter’spul’

Mijn advies: neem altijd je winterspullen mee naar Spitsbergen. Je vaart langs enorme ijsmassa’s en op open zee. Het kan dus echt koud zijn. Ik ben in juli geweest en het was ca. 3 tot 8 graden, met een uitschieter van 1 dag naar 13 graden. Wat ik zelf heel prettig vond is een buff. Wie Buff ooit heeft geprobeerd, wil daarna eigenlijk niet meer zonder. Het is eigenlijk een elastisch sjaaltje wat je op veel manieren kunt gebruiken. Denk aan een muts, stofmasker, haarband, sjaal, polsband, oorwarmer of hoofdband. Ik draag de dunnere variant van de buff vaak onder een wat dikker exemplaar (foto rechts) of een sjaal (foto links).

Mijn buff als hoofdband en muts

Qua handschoenen heb ik ook vaak een paar verschillende varianten bij me. Van die hele dunne, vaak met touch-pads op duim en wijsvinger, zodat je wel een foto met je telefoon kunt maken. Hoewel ze dun zijn is dit kleine laagje vaak net het laagje wat je nodig hebt. Daarnaast wollen handschoenen én als 3e paar waterdichte windstoppers. Extra prettig aan dit laatste setje zijn de anti-slip rubbertjes aan de binnenkant, zeker als de relingen aan boord nat zijn, of je bang bent dat je camera uit je handen glijdt met handschoenen aan.

Onderkleding

Laagjes is ons devies! Hijs jezelf niet in een enorm dikke trui, want die is al snel te warm. En als het warm krijgt moet je een laagje uit kunnen doen. Meerdere laagjes geven meer isolatie en tijdens wandelingen kan er ook weer een laagje uitgetrokken worden zodat er niet onnodig gezweet wordt. Het is daarnaast aan te raden om de laagjes kleding die gemaakt zijn van katoen thuis te laten. Dit omdat katoen in een koude omgeving de eigenschap heeft snel nat en koud te worden en ook te blijven. Gebruik daarom thermisch ondergoed van kunststof of Merino wol. Het is daarnaast lekker om, naast gewone sokken, ook (Merino) wollen sokken mee te nemen. Een tip van 1 dame op de volgende: sportbh’s zijn erg comfortabel, zeker tijdens het hiken, stop die zeker in je koffer!

Outdoor kleding?

Tot slot geef ik het advies geen spijkerbroek mee te nemen, of in ieder geval niet te dragen tijdens landingen. Als spijkerstof nat wordt gaat het stakker zitten en het blijft lang nat. Voor hikes is het lekker om (al dan niet gevoerde) wandelbroeken aan te trekken. Onder een dunne wandelbroek kun je ook gemakkelijk een (thermo) legging aantrekken om warm te blijven. Aan boord kleed je je gemakkelijker en kun je makkelijk zittende vrijetijdskleding aantrekken. Je kunt veel met fleece werken, vesten zijn een ideaal laagje, maar ook dunnere wandelshirts van Merino wol zijn heerlijk tijdens hikes!

Waar je misschien niet aan denkt…

Punt 1. je camera natuurlijk!
Punt 2. zonnebril!
Punt 3. verrekijker!
Punt 4. oordopjes (voor ’t geval je de hut deelt met een snurker)
Punt 5. hoofdlamp (alleen bij zeilschepen in het voor- en naseizoen
Punt 6. zeeziekte medicatie (indien je er gevoelig voor bent)
Punt 7. badkleding (je weet maar nooit of er een Arctic Plunge plaatsvindt)
Punt 8. zonnebrand (hoewel het misschien vreemd klinkt, is er in het Arctische noorden een sterke UV-intensiteit en de reflectie van de sneeuw kunnen je huid heel snel laten verbranden)

Samenvatting

Het belangrijkste waar je aan moet denken? De ‘do’s’ zijn laagjes, wandelbroeken, waterdichte jas & broek en comfortabele outdoor kleding. de ‘don’ts’ zijn katoen en spijkerstof.

Je bent er klaar voor, laat het Arctische avontuur beginnen! Mocht je plek overlaten in je koffer voor souvenirs (buiten de souvenirsshops om) denk er dan om: When in doubt, follow the prime polar rule: Leave nothing but footprints, take nothing but memories.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne