Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Alles over paardrijtours IJsland

Door: Shanne Bax

Paardrijden in IJsland is een bijzondere belevenis, waarbij je de ruige natuur ‘aan den lijve’ ondervindt. Het huidige Vikingpaard, ‘de IJslander’ is een zuiver ras en stamt af van de paarden die meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen mee naar IJsland zijn genomen. Door de tijd heeft zowel de mens als de natuur ervoor gezorgd dat dit ras sterker is dan menig ander.

Alles over onze paardrijtours vind je hier: https://ijslandtours.nl/soort-reizen/themareizen/paardrijtours/.

Het klinkt misschien hard, maar eeuwenlang worden de paarden naar de velden gebracht, waar ze zelf gras en water moesten vinden om te overleven. Hooi werd vroeger niet gebracht… Hierdoor zijn enkel de sterkste van de sterkste overgebleven, waarop het ras is voortgebouwd. Je kunt het zien als een soort ‘survival of the fittest’.

Jonge veulens

Het IJslandse paard

Zijn karaktereigenschappen, dat is wat het ras zo geliefd en populair maakt. Ze staan erom bekend sterk en vriendelijk te zijn, met een eigen persoonlijkheid, intelligent en tot slot excellente berijders met 5 gangen. Dit is nog eens wat dit ras naast geliefd ook uniek maakt, ieder ander paard kent 3 gangen: stap, draf en galop. De IJslander kent daarnaast de tölt en de sommigen ook de telgang.

In het IJslands heten de gangen: Fet (stap), Brokk (draf), Stökk (galop) de Tölt en de Skeið (vliegende pas).

In het filmpje hieronder zie je perfect wat de gangen inhouden.

Paardrijtours IJsland

Terug naar de rijtours… Na de korte introductie hierboven vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt over en voor een rijtour.

Rijuitrusting tijdens tours

De IJslandse organisaties die de paardrijtours organiseren zorgen goed voor hun gasten. Voor iedereen zal de basisuitrusting aanwezig zijn. Denk hierbij uiteraard aan zadels, bijbehorende tassen, teugels, caps e.d.

Meebrengen eigen rijuitrusting

Sommige stukken van je eigen rijuitrusting mag je meenemen op reis. Voornamelijk bij de langere tours begrijpen wij dat je eigen uitrusting het prettigst is. Houd er echter rekening mee dat alles wat wél mee mag naar IJsland, éérst gedesinfecteerd moet worden. Er zijn daarnaast ook items die niet mee op reis mogen. Dit is vanwege het feit dat het IJslandse paard raszuiver gefokt is. Hierdoor zijn er geen dieren van ‘buitenaf’ het eiland op gekomen, mét de daarbij behorende mogelijke virussen. IJslanders zijn hierdoor nooit ingeënt en daardoor extreem vatbaar voor deze virussen van buitenaf. Het risico dat je iets meebrengt wat op je uitrusting zit is dus groot én gevaarlijk.

Desinfectie

Je gebruikte rijkleding, laarzen, handschoenen en caps mogen mee, maar moeten als volgt gedesinfecteerd worden: Alles moet gewassen worden (op 40 graden) en/of in de droger gestopt zijn. Indien het niet mogelijk is om spullen te wassen, zoals je cap of laarzen is desinfectie, bijvoorbeeld met het middel Virkon-S, noodzakelijk. Zadels, teugels, kleden en alles wat gemaakt is van leer mag niet meegenomen worden. Let op: als je handschoenen van leer zijn mogen deze dus ook niet mee.

Top 5 mooiste plekjes

We eindigen deze blog met de top 5 mooiste plekken voor een rijtour. Want waar moet je beginnen? IJsland is één groot openluchtmuseum en alles is mooi…

Wil je up-to-date informatie over paardrijden in de corona crisis? Lees er meer over bij onze partner Islandshestar.

Thórsmörk vallei

Deze vallei, vernoemd naar Thor, de Noorse god, ligt tussen drie gletsjers: Tindfjallajökull, Mýrdalsjökull en, dankzij de uitbarsting van 2010, de nu beruchte Eyjafjallajökull. Dit natuurgebied is al bijna een eeuw beschermd gebied en afgeschermd door de hoger gelegen gebieden. Door deze speciale ligging gedijen berkenbomen, varens en mos op deze beschutte plek. Wandelen is één ding, maar de mogelijkheid hebben om in Thórsmörk te rijden is zowel een plezier als een voorrecht. Je doorkruist canyons, passeert gekoelde lavastromen, bezoekt watervallen en steekt rivieren over in, wat zeker één van de mooiste plekken van het land is!

De tour in ons assortiment is ideaal voor een eerste meerdaagse tour, om even te ‘proeven’ wat het is. Hij is namelijk slechts 3 dagen: https://ijslandtours.nl/reis/thorsmork-paardrijtour/. Tijdens de tocht, die uitgevoerd wordt met een internationaal gezelschap, wordt er overnacht in een berghut in de Húsadalur vallei. Bij de berghut is een warmwaterbron en sauna aanwezig. De tour is geschikt voor gevorderde ruiters en de totale afstand is 90 kilometer.

Inbegrepen bij de tour: Paardrijtour zoals beschreven inclusief verblijf o.b.v. 11% BTW ⋅ maaltijden op basis van volpension tijdens de rijtour ⋅ reisleiding ⋅ vervoer van en naar Reykjavík in aansluiting op de rijtour ⋅ caps, waterfles, regenkleding en zadeltassen.

Snæfellsnes schiereiland

De setting voor Jules Verne’s Journey to the Center of the Earth, de vulkaan Snæfellsjökull en zijn machtige gletsjer bieden een passende en dramatische setting voor een van de beste ritten die je in IJsland kunt maken. Een netwerk van ruiterpaden leidt je over lavavelden en met as bezaaide grond naar vulkanische kraters. De unieke verscheidenheid aan landschappen van het nationale park én het feit dat je vrijwel overal dichtbij zee bent maakt dit uniek. Dit prachtige gebied is ook rijk aan vogels, waardoor dit een buitengewone plek is om te rijden.

De 6-daagse Beach and Mountain ride voert over dit bijzondere schiereiland: https://ijslandtours.nl/reis/beach-mountain-ride/. Deze reis is inclusief 4 dagen rijden, een totaal van 100 kilometer.

Inbegrepen bij de reis: Tijdens rijtour overnachtingen in gedeelde kamers met gedeelde faciliteiten, opgemaakte bedden inbegrepen, incl. 11% BTW ⋅ verblijf o.b.v. volpension ⋅ regenkleding, waterfles, zadeltassen en caps · vervoer van en naar Reykjavík in aansluiting op de rijtour.

Een IJslands paard op het strand van Snaefellsnes

De Golden Circle

Natuurlijk is het gemakkelijk om een sightseeingtour door de Golden Circle te regelen, maar bedenk hoe bijzonder het zou zijn om naar deze drie, de beroemdste natuurlijke attracties van IJsland, te ríjden. Te paard trek je langs de oevers van de Thjórsá-rivier en nader je de Gullfoss-waterval, waar het water in twee trappen, die haaks op elkaar staan, naar beneden stort in een smalle kloof aan de Hvítá-rivier. Rijdend richting de warmwaterbronnen van Geysir, is er een kans om een pauze te nemen om de ongelooflijke aanblik van Strokkur te zien uitbarsten. Omdat dit een gebied van geothermische activiteit is, is er geen betere manier om je spieren te kalmeren met een duik in een hete bron aan het eind van de dag.

Onze 6-daagse Gullfoss en Geysir rijtour is dé tour die je zoekt, wanneer bovenstaande tekst je in extase brengt: https://ijslandtours.nl/reis/gullfoss-geysir-rijtour/. In 4 rijdagen leg je ongeveer 83 kilometer af.

Inbegrepen bij de reis: Paardrijtour zoals beschreven ⋅ overnachtingen in budget (2 tot 4-persoonskamers met gedeelde faciliteiten), incl. 11% BTW ⋅ volpension tijdens rijtour ⋅ regenkleding, waterfles, zadeltassen en caps ⋅ reisgids IJsland · vervoer van en naar Reykjavik in aansluiting op de rijtour.

Te paard de Gullfoss waterval bewonderen
Paardrijden is voor iedereen, mits je een ervaren ruiter bent.

Landmannalaugar

De rhyolietpieken en de ruwe zwarte lavavelden van Landmannalaugar maken dit een van de meest ontzagwekkende locaties van IJsland, ook voor een paardrijtocht. Dit geothermische gebied is rijkelijk bezaaid met hete baden en warmwaterrivieren. De standvastigheid waarmee de IJslander wandelt maken het ruige terrein licht doen aanvoelen en laten jou als ruiter vrij om te genieten van het geweldige landschap waar jullie doorheen rijden. De kers op de taart is het adembenemende uitzicht op een van de meest actieve vulkanen van IJsland, de Hekla, wiens uitbarstingen in het verleden verantwoordelijk zijn voor het landschap in dit gebied.

Wij bieden de immens populaire 7-daagse rijtour aan: https://ijslandtours.nl/reis/landmannalaugar-rijtour/. Dit is wel een pittigere tocht, want in 6 rijdagen leg je maar liefst 210 kilometer af.

Inbegrepen bij de tour: Paardrijtour zoals beschreven inclusief verblijf, incl. 11% BTW ⋅ maaltijden op basis van volpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met de lunch op dag 7 ⋅ reisleiding ⋅ vervoer van- en naar Reykjavík ⋅ caps en regenkleding (worden ter plaatse uitgereikt) ⋅ reisgids IJsland

Rivier doorsteken tijdens Landmannalaugar paardrijtour.
Prachtige kleuren in Landmannalaugar

Noord(oost) IJsland

Het gebied rond het Mývatn-meer is misschien wel het meest spectaculaire in het noorden van IJsland, gekenmerkt door borrelende modderpoelen en ruige lavavelden. Ontspannen in de Mývatn Baths is een traktatie na een dag in het zadel. Samen met het meer zelf is de majestueuze waterval Dettifoss één van de hoogtepunten van de ‘Diamond Circle’-route. Het water stort een indrukwekkende 45 meter naar beneden in de Jökulsárgljúfur-kloof. In diezelfde kloof vind je de merkwaardige basaltkolommen van Hljóðaklettar, met als bijnaam de echorotsen dankzij hun griezelige galm. Ruiters kunnen gemakkelijk de Ásbyrgi-kloof bereiken, een ongewone hoefijzervormige kloof gelegen in het noordelijke deel van Vatnajökull National Park. Poolvossen bewonen het unieke berken- en wilgenbos. En sommigen geloven dat elven ook hun thuis vinden in deze adembenemende kliffen…

In het noordoosten hebben we de 6-daagse Nortern Exposure: https://ijslandtours.nl/reis/northern-exposure-rijtour/. In 5 dagen rijd je 160 kilometer.

Inbegrepen bij de tour: Tijdens rijtour overnachtingen in budget (2 tot 4-persoonskamers met gedeelde faciliteiten incl. bedlinnen), incl. 11% BTW ⋅ volpension ⋅ regenkleding, waterfles, zadeltassen en caps · vervoer van en naar Reykjavík in aansluiting op de rijtour ⋅ reisgids IJsland.

Paardrijden door het bergachtige noorden van IJsland
Prachtige plekken om even tot rust te komen.

In het noordwesten bieden we de 5-daagse Trail of Hope tour aan: https://ijslandtours.nl/reis/trail-hope-rijtour/. In 4 dagen tijd rijd je 120 kilometer door het prachtige landschap van noord IJsland.

Inbegrepen bij de tour: Tijdens rijtour overnachtingen in gedeelde kamers met gedeelde faciliteiten, incl. 11% BTW ⋅ verblijf o.b.v. volpension ⋅ regenkleding, waterfles, zadeltassen en caps · entree Myvatn Baths · vervoer van en naar Reykjavík in aansluiting op de rijtour ⋅ vluchten Reykjavík-Husavik en v.v. ⋅ vervoer naar de farm in Noord IJsland ⋅ reisgids IJsland.

Paardrijden op IJsland
Doorkruisen van een rivier te paard.
Paarden in galop

Ook bij ons te boeken, de 8-daagse Arctic North rijtour: https://ijslandtours.nl/reis/the-arctic-north-rijtour/. Deze tour brengt je naar Langanes, een plek op IJsland waar haast niemand te vinden is. In 7 dagen rijd je 180 kilometer.

Inbegrepen bij de tour: Tijdens rijtour overnachtingen in gedeelde kamers met opgemaakte bedden en gedeelde faciliteiten, incl. 11% BTW ⋅ verblijf o.b.v. volpension ⋅ regenkleding, waterfles, zadeltassen en caps · vervoer van en naar Reykjavik in aansluiting op de rijtour ⋅ vluchten Reykjavik-Husavik en v.v. ⋅ vervoer naar de farm in Noord IJsland ⋅ reisgids IJsland.

Paardrijtour The Arctic North in het noorden van IJsland
Paardrijden in niemandsland, dat is pas bijzonder.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne