Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Paardenras de IJslander

Door: Astrid Wiesenekker

Het IJslands paard: de meest loyale helper en IJslands nationale trots is een bijzonder schepsel. De paarden zijn uitgegroeid tot sterke, liefdevolle en prachtige dieren met ongelooflijke karaktereigenschappen wat ze zo uniek maakt. Lees in dit blog meer over ‘De IJslander’.

Viking-ras

De vikingen waren de eerste die de paarden vanuit Noorwegen en Schotland meenamen naar IJsland. Door de paarden met elkaar te laten paren, ontstond het IJslandse paardenras. Sinds die tijd is er eeuwenlang zonder invloed van buitenaf raszuiver doorgefokt. De paarden hebben een korte, dikke hals en sterke benen. Ze werden dan ook als lastdier gebruikt voor het vervoeren van post.

De IJslander is bekend vanwege de unieke Tölt telgang en de vliegende pas. Maar het heeft ook andere eigenschappen wat ze uniek maakt ten opzichte van andere rassen.

Een sterk paardenras

Dit paardenras heeft extreme weersomstandigheden doorstaan wat het ras uniek maakt. Het IJslands paard verschilt hierdoor van andere rassen, ze kunnen bijvoorbeeld ook langer zonder voeding. De manen van de paarden hebben een soort vette smeerlaag waardoor regen langs de huid loopt voordat de vacht nat en koud wordt.

En ze hebben ook een dikkere vacht in de winter om ze warm te houden. Hun lichaamsfuncties zijn langzamer als het donker en koud is tijdens de lange IJslandse winters. Om zo energie te sparen voor als het nodig is. Het is bekend dat het IJslands paard een hele zelfverzekerde en stevige pas heeft.  Ze lopen al eeuwen over ruig en rotsig terrein en kunnen hun pas ook op oneffen terrein prima volhouden. Al deze eigenschappen zijn te danken aan de geïsoleerde ligging van IJsland.

Fun facts

IJslandse paarden zijn heel sociaal in een groep. Ze zijn zowel met elkaar als met mensen verbonden. De verbinding kan positief maar ook negatief zijn. Ze groeten elkaar bijvoorbeeld door aan elkaar te ruiken en tegen elkaar aan te schuren en hinniken als ze met elkaar spelen.

De paarden kiezen vrienden binnen de kudde waar ze in het veld dicht bij blijven staan. De vriendjes zijn meestal van hetzelfde geslacht en leeftijd en zelfs vaak verwant aan elkaar.

De paarden zijn dus sociaal, maar ze kunnen ze ook negatief op elkaar reageren. Er is sprake van een bepaalde hiërarchie in kuddes. Ze bijten en trappen en zitten elkaar achterna om hun sociale status te bewijzen. 

Als je op IJsland bent, en er staat een harde wind, let er dan eens op hoe een groep paarden bij elkaar staan. De paarden die laag in rang staan, staan aan de rand van de kudde om de paarden die hoger in rang staan te beschermen.

IJslanders op een rij met harde wind

Training van IJslandse paarden

De training met de paarden begint als ze 4-5 jaar oud zijn. De training is afgerond als ze 7 jaar zijn. De paarden worden bereden tot ze ongeveer 20 jaar zijn, als ze gezond en sterk zijn zelfs nog langer. Elk paard is uniek als het op training aankomt. Sommige zijn makkelijk te trainen en bij andere kost het meer inspanning.

Scherpe zintuigen

Ogen, oren en neus: scherpe zintuigen van de IJslander

De ogen

De ogen van de paarden zijn ongeveer 8 keer groter dan de ogen van mensen. Hun gezichtsveld is 350°, ongeveer 4 keer meer dan het gezichtsveld van mensen. Ze hebben in het donker goed zicht, zelfs beter dan bij fel zonlicht. Omdat hun ogen zo groot zijn kunnen ze schaduwen in het donker goed onderscheiden. Het zicht is het beste als ze rond de 7 jaar oud zijn, daarna neemt de scherpte af.

De paarden hebben 2 blinde vlekken, direct voor en direct achter in hun gezicht. Daarom benaderen ze objecten anders dan mensen. Berijders moeten opletten bij interactie met de paarden zodat ze niet schrikken. De paarden gebruiken vaak 1 oog om te observeren en gebruiken hun hoofd om uit te vinden wat er vóór hen gebeurt. Het is voor berijders dus belangrijk om de paarden dat ongehinderd te laten doen om ze zo de omgeving laten herkennen.

Het gehoor

IJslandse paarden hebben een geweldig goed gehoor. Ze kunnen 2 geluiden met elk oor horen en kunnen de oren 180 graden draaien. Omdat ze zo’n goed gehoor hebben houden ze niet van veel lawaai en schrikken ze bij plotselinge geluiden.

De paarden laten met hun oren zien hoe ze zich voelen: als ze allebei hun oren naar achteren draaien dan hebben ze ergens last van. Als ze de oren helemaal naar achteren bewegen, dan willen ze een ander paard aanvallen.

Het is goed om de houding en bewegingen goed in de gaten te houden. Het leert je veel over het gedrag. De toon in je stem kan het verschil maken in de communicatie met het paard. Met een hoge, harde toon in je stem moedig je het paard aan. En met een zachte, rustige stem kan je het paard kalmeren.

De reuk

Het reukvermogen van de IJslander is ook goed. De paarden gebruiken hun neus om te weten wat er voor hun gebeurt en om te ‘zien’ of er achter hen gevaar is. Een paard wat dorst heeft, ruikt water van een grote afstand en kan het meest lekkere en voedzame gras kiezen om te eten, simpel door eraan te ruiken. Ze gebruiken hun reukvermogen ook om andere paarden en mensen te herkennen. Laat het paard dus rustig aan je ruiken om je te leren kennen als je met een paardrijtour meegaat.

You can´t ride a color

Inderdaad, je kunt niet op een kleur rijden. Fokken op basis van kleur is voor IJslandse fokkers niet zo belangrijk. Ze vinden het belangrijker dat de paarden goede berijders zijn. Toch zijn er meer dan 40 verschillende kleuren en meer dan 100 kleurvariaties wat het ook weer een uniek paardenras maakt.

De paarden hebben veel verschillende kleuren

Laat je droom uitkomen!

IJsland Tours heeft veel keus in meerdaagse paardrijtours. Dus laat je droom uitkomen, ga op pad en bekijk de overweldigende natuur tijdens een paardrijtocht.

Boek voor 1 november 2020 en ontvang op diverse paardrijtours in 2021

10% vroegboekkorting!

Het IJslands paard is zeer geschikt om op te rijden, juist ook als je een onervaren of beginnende ruiter bent. Dit komt door de tölt gang, waarbij ze naast stap, draf en galop een extra gang maken. Het paard tilt zijn hoeven zo op, en zet ze zo neer dat het afwisselend op 2 en 3 benen staat. Hierdoor zweeft het paard niet in de lucht wanneer ze in galop gaan. Er is altijd contact met de grond. Als ruiter voel je dus geen opwaartse beweging en kan je comfortabel op de rug van het paard zitten.

Een beetje de houding van een dronken zeeman zoals een gids tijdens een paardrijtour aan mij probeerde uit te leggen. 

Ongeveer zo dus….

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid