Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Faroe Islands closed for maintenance

Door: Ilse van den Hoven

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet. Op 23 en 24 september zijn de Faroer eilanden gesloten. Ja, je leest het goed. Dicht! Waarom? Dat leggen we je graag uit…

Faroe Islands ‘Closed for Maintenance, Open for Voluntourism’.

De ongerepte Faroer eilanden – een groep vulkanische eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, halverwege tussen IJsland en Noorwegen – verwelkomen jaarlijks ongeveer 100.000 bezoekers. Aangetrokken door het dramatische landschap van het land, met ruige kliffen, zeegrotten, spectaculaire watervallen en een overvloed aan vogels. En niet te vergeten een bevolking van slechts 50.000 Faeröers en hun 80.000 schapen.

Maar voor twee dagen in de herfst van 2021 zijn de Faroer eilanden gesloten voor toeristen. Waarom? Omdat ze hun groene eilanden graag willen behouden.

De Faroer heeft -gelukkig- geen problemen met een te grote groei in toerisme

Er zijn natuurlijk wel een paar plekken die uitermate populair zijn onder de bezoekers. Deze plekken hebben te lijden onder de stroom toeristen die nog altijd groeit. Deze gebieden hebben een helpende hand nodig, om ervoor te zorgen dat ze ongerept blijven. Duurzaamheid is het doel!

Het idee is simpel: door de eilandengroep te sluiten voor een paar dagen voor onderhoud door vrijwilligers kan iedereen van deze prachtige plekjes blijven genieten. Door deze onderhoudsdagen, die in 2019 voor de eerste keer georganiseerd werden, aan te houden en jaarlijks te laten terugkeren blijft de Faroer de prachtige en ongerepte eilandengroep die het nu is. En… die het hoort te zijn!

Faroer eilanden: Closed for Maintenance

Alleen vrijwilligers zijn welkom op het eiland. Zij zullen de lokale bewoners helpen een beetje TLC (Tender, Love and Care) te geven aan het Faroese landschap. Denk aan het verbeteren van de infrastructuur op eilanden, bijzondere plekjes en prachtige natuurgebieden. Het aanleggen van paden, bankjes en andere faciliteiten zorgen ervoor dat de fragiele natuur niet verwoest wordt.

De eilanden worden klaargestoomd voor toekomstige reizigers

In de afgelopen jaren is het aantal bezoekers wat de Faroer als vakantiebestemming kiest met 10% gegroeid. En hoewel reizigers met open armen ontvangen worden, willen ze met deze campagne ervoor zorgen dat toerisme geen zorg wordt. Tijdens de onderhoudsperiode van donderdagochtend 23 september t/m vrijdagavond 24 september worden er verschillende plekken “onder handen genomen”.

Ongerepte natuur op de Faroer

PROJECT VÁGAR

Het plaatsen van wegwijzers en het herstel van steenhopen langs het oude dorpspad van het dorp Vatnsoyrar naar Mið- en Sandavágur maken deel uit van het project Vágar.

Sorvagsvatn, ook wel Leitisvatn genoemd, is het grootste meer op de Faroer eilanden, gelegen op het eiland Vagar.
Het meer Sorvagsvatn op de Faroer eilanden | IJsland Tours

De route ligt op het eiland Vágar en is nu nog een minder gebruikt pad, hoewel je langs prachtige uitzichtpunten van het eiland Mykines, Streymoy en – op een heldere dag – helemaal naar Suðuroy loopt.  Door dit dorpspad toegankelijker te maken, is het niet meer nodig om langs de weg te lopen. In plaats daarvan kunnen wandelaars genieten van een gemakkelijke en mooie wandeling in de bergen.

PROJECT TJØRNUVÍK

De meeste mensen die de Faroer bezoeken, stoppen bij het kleine dorpje Tjørnuvík. Vanaf Tjørnuvík loopt een wandelpad naar een andere populaire loctaie: Saksun.

Dit pad is versleten en moet worden gerepareerd om een veilige wandeling te garanderen. De oude stenen muren worden hersteld en het begin van het pad wordt beter zichtbaar. Door deze opknapbeurt kan het gras ook beter groeien. En dat levert dan weer meer voedsel op voor de schapen.

Een win-win situatie dus!

Dorpje Saksun Faroer
Het dorpje Saksun

PROJECT EIÐI (SLÆTTARATINDUR)

Slættaratindur is de hoogste berg van de Faroer en is dus ook een populaire plek voor wandelaars. Het uitzicht is dan ook fenomenaal!

Het pad om de top te bereiken is versleten, en op sommige plaatsen is het lastig om dit pad veilig te blijven volgen. Er wordt gewerkt aan een alternatieve route en bestaande, nu nog onveilige delen van het pad worden gerepareerd.

Uitzicht op Slaetaratindur
Uitzicht vanaf Slættaratindur

PROJECT KALSOY (TRØLLANES)

Trøllanes is het dorp waar je langs komt als je de wandeling naar de populaire vuurtoren Kallurin op Kalsoy maakt. In het verre verleden was Trøllanes alleen per boot te bereiken. Tegenwoordig is Trøllanes, dankzij tunnels ook prima met de auto te bereiken.

Het pad van het dorp naar de haven, was een populaire wandeling voor nieuwsgierige locals die wilden zien wie er op bezoek kwam. Dit pad is beschadigd door harde wind.

Het team van vrijwilligers zal dit pad gaan herstellen zodat de inwoners en bezoekers weer veilig kunnen genieten van de wandeling naar de haven. 

De Kalsoy vuurtoren, hoog op de berg.
Wandeling naar de populaire vuurtoren op Kalsoy

PROJECT FUNNINGUR

Vanaf het Hvíthamar heb je een prachtig uitzicht op Funningur. Het is dus niet zo gek dat dit uitzichtpunt de laatste jaren steeds populairder is geworden.

Ook hier zullen wegwijzers worden geplaatst en informatie borden neergezet over de locatie. De veiligheid in de omgeving wordt daardoor verbetert en slijtage van kwetsbare natuur voorkomen.

PROJECT KIRKJUBØUR

De belangrijkste historische plaats op de Faroer is toch wel Kirkjubøur. Vanuit hoofdstad Tórshavn loopt er een pad naar deze prachtige plek waar nieuwe steenmannetjes gebouwd moeten worden. Het pad wordt daarnaast in ere hersteld, leeggemaakt en er wordt bewegwijzering neergezet.

Prachtig Kirkjubøur

PROJECT NÓLSOY (BORÐAN)

Het eiland Nólsoy, bereikbaar vanuit Tórshavn, is een rustoord en ideaal voor een dagtochtje vanuit de hoofdstad Tórshavn. Het pad naar de vuurtoren in het zuiden van het eiland is een prachtige hike van 4 tot 5 uur. De onderhoudsploeg van 2019 markeerde de wandeling met houten bewegwijzeringspalen zodat wandelaars in de juiste richting lopen. Dit voorjaar wordt het pad gerepareerd en komt er een loopbrug.

Vuurtoren op Nolsoy, een populaire wandeling

PROJECT SANDOY EN SKÚVOY

De oude stenen weg op Sandoy van Dalur naar Skarvanes vormt een prachtige wandeling! Het is echter voor veel hikers moeilijk om het juiste pad te vinden, wat ervoor zorgt dat de fragiele natuur in gevaar komt. Het pad wordt daarom gemarkeerd met palen. Uiteraard wordt het pad waar nodig hersteld en zal er een poort gemaakt worden en treden over een hek worden aangelegd.

Het kleine eilandje Skúvoy is belangrijk voor vogels en voor de biologische diversiteit. Zowel vanuit nationaal als vanuit internationaal perspectief. Daarom is het een zogenaamde Ramsar locatie. Op Skúvoy zullen de vrijwilligers borden en wegwijzers plaatsen om het geluid te reguleren, zodat vogels hier in alle rust kunnen leven.

Hiken op de Faroer

PROJECT SUDUROY (TVØROYRI)

Tvørvoyri, de ‘grootste’ plaats op het zuidelijkst gelegen eiland Suðuroy, is zowel bij de locals als bij bezoekers een populaire plek. Het wandelpad wat vanuit deze plaats loopt moet worden hersteld. Er zullen ook borden worden geplaatst om bezoekers over de plaats te informeren.

Vuurtoren Suduroy Faroer
Vuurtoren op Suduroy

PROJECT VÁGUR (SUMBA)

Er is nog meer te doen op Suðuroy: de steile kliffen en het uitkijkpunt Lopraseiði op de kustlijn worden aangepakt. Het onderhoud zal onder meer bestaan uit het vergroten van de bereikbaarheid.

Verder wordt de veiligheid vergroot door het aanleggen van een pad en het plaatsen van wegwijzers. Daarnaast komt er een initiatief om het levensonderhoud van de papegaaiduikers in het gebied te verbeteren.

Zeg nou eerlijk, 
dit willen we toch zo mooi houden als het nu is?!

Steile kliffen van Suduroy
Vuurtoren op Suduroy
Natuurschoon op de Faroer
Natuurschoon op de Faroer
Onderhoudsweekend op de Faroer

Bron: VisitFaroeIslands.com

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse