Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

St. Olafsdag – Feest op de Faroer

Door: Linde Heddes

Waarom heeft een Luthers (protestants) land een nationale feestdag gewijd aan een heilige? Dat was in ieder geval mijn vraag toen ik deze Faroese feestdag voor het eerst tegen kwam. Maar is St. Olafsdag tegenwoordig wel een feestdag voor Koning Olaf de Heilige?

Headline foto: Thorfinnur Sigurgeirsson

29 juli 1030, christendom in Noorwegen staat nog in de kinderschoenen. Koning Olaf Haraldson II (Ólavur Halgi in het Faroees) valt in de slag om Stiklastað. Tegenwoordig is hij beter bekend als Koning Olaf de Heilige, beschermheilige van Noorwegen. Hij is tijdens zijn leven en door zijn heiligverklaring belangrijk geweest voor de verspreiding van het Christendom onder de Scandinaviërs. De jaarlijkse wake op 29 juli was dan ook een belangrijke dag in het Noorse koninkrijk, waar de Faroer eilanden ooit deel van uitmaakten.

Ólavsøka / St. Olafs Wake

Met de reformatie in de 16e eeuw zijn de heiligen vergeten. Het Lutherse geloof, het staatsgeloof van de Faroer eilanden, aanbid geen heiligen. Ólavsøka, of St. Olafsdag is echter blijven bestaan als nationale feestdag. Ook ten tijde van de reformatie was deze feestdag al belangrijk voor meer dan alleen de wake van sint Olaf.

Omdat een wake wordt gehouden aan de vooravond van de werkelijke feestdag, begon Ólavsøka (letterlijk vertaald: St. Olafs wake) traditiegetrouw al op 28 juli. Door de jaren heen is het festival steeds verder uitgebreid. Een paar jaar is er zelfs een openingsconcert op 27 juli gehouden. Tegenwoordig wordt de Faroer Pride op deze dag georganiseerd.

Bezoekers in klederdracht – foto door Thorfinnur Sigurgeirsson

Wat is er te doen?

De St. Olafsdag festiviteiten worden op 28 juli geopend met een optocht van sporters, een blaasorkest, ruiters en lokale bestuurders. Deze optocht voert door de stad naar het veld voor het Parlement (Tinghúsvøllurin) waar er een toespraak wordt gehouden. Het is een feest van samen komen en samen zijn. In Tórshavn zie je op deze dagen veel traditionele klederdrachten en het begroeten van kennissen en vrienden die je tegenkomt is een belangrijk onderdeel van het festival.  Er zijn kunsttentoonstellingen, workshops, traditionele groepsdansen en veel Faroese muziek en sport. Erg populair zijn de finales van de jaarlijkse nationale roeikampioenschappen. Ook de finale van de Løgmanssteyp voetbal kampioenschappen wordt meestal op 28 juli gehouden.

Roeiwedstrijd – foto door Eileen Sanda

Officieel tintje aan de dag

St. Olafsdag op 29 juli, is ook de officiële openingsdag van het parlement (Løgting) na de zomerstop. Hierbij horen plechtigheden zoals een processie van de ministers, parlementsleden en geestelijken naar de kathedraal van Tórshavn. In de Kathedraal wordt een dienst gehouden en daarna is er een processie naar de parlementsgebouwen. Tijdens de formele opening geeft de minister president (Løgmaður) een toespraak en worden er enkele koor- en muziekstukken opgevoerd.

Opening van het parlement – foto door Stefan Wisselink

De festiviteiten eindigen traditioneel gezien met de Midnáttarsangurin, het middernachtslied. Hiervoor verzamelen mensen zich op het plein om traditionele (en nieuwere) ballades te zingen. Dit wordt vaak gecombineerd met het dansen van een traditionele groepsdans. Onofficieel wordt er vaak nog tot laat gefeest deze nacht.

Het Middernachtslied – foto door Melissa Cherry

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde