Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Wat maakt Myvatn bijzonder?

Door: Shanne Bax

Het gebied rondom Mývatn staat bij veel mensen op de bucketlist. Voor de mensen die nog overtuigd moeten worden vertel ik je graag waarom, wat je er kunt vinden en of je er in de zomer of in de winter naartoe moet reizen.

Mývatn en de Diamond Circle

Het meer is te vinden in noord IJsland en beslaat een gebied van 36,5km2. Dat maakt Mývatn het op 4 na grootste meer op IJsland, hoewel deze grootte wel een van de redenen is voor een bezoek. Het gebied huist enkele geologische bijzonderheden, een weelderige flora en fauna en het is omringd door het ene natuurfenomeen na het ander. Het is niet voor niets dat Mývatn onderdeel is van de Diamond Circle route.

Hoewel het een vrij groot gebied beslaat, is er maar 1 dorp bij het meer: Reykjahlid. Hier vind je een tankstation, bank, mini supermarkt, gezondheidscentrum, school en zwembad. Hotels zijn te vinden rondom het meer op verschillende locaties, de een nog mooier gelegen dan de ander.

Vanuit Reykjavik rijd je in een uur of 6 naar Reykjahlid toe. Maar in de winterperiode raden wij je af in 1 keer naar Myvatn te rijden. Je weet immers niet wat het weer doet, hoewel de ringweg nr. 1 wel geopend is op deze route.

Wat kan je doen rondom Mývatn?

Te beginnen met de vraag; wat is de Diamond Circle? Laten we daar nou al eerder een blog over geschreven hebben: klik hier!

Namaskard geothermisch gebied

Het geothermische gebied Namaskard ligt op de berg Namafjall en wordt gedefinieerd door stomende fumarolen en felgekleurde klei. Met de gekke kale landschappen, “heerlijke” zwavelgeuren en kolkende stoom, geeft het wandelen hier het gevoel alsof je in een andere wereld loopt.

Je kunt hier met gemak uren zoet zijn met het bewonderen van de kleurcontrasten binnen het gebied en het hissen en sissen van de aarde om je heen. Zorg er wel voor dat je op de paden blijft, want het hissen en sissen doet de aarde niet voor niets. Het is kokend heet!

Dit gebied laat je vervolgens ook goed zien hoe dramatisch divers het landschap van noord IJsland kan zijn. Aan de andere kant van de berg vind je namelijk het groene meer van Mývatn.

Het Namaskard gebied.
Het Namaskard gebied.
Grote modderpoelen in het kale landschap.
Grote modderpoelen in het kale landschap.
De borrelende modderpotten in noord IJsland.
Namaskard wordt ook wel Hverarönd genoemd.

Rotsformaties van Dimmuborgir

Dimmuborgir wordt ook wel eens de donkere vesting genoemd. Het is een bizar landschap met dramatische lavarotsen, gelegen ten oosten van het meer. Het kan je doen denken aan een kasteel, met hoog gerezen torens en muren ter verdediging. In dit gebied vind je meerdere (gemarkeerde) wandelpaden en je kunt vooraf de lengte van je wandeling kiezen. Je kunt dus zelf bepalen of je een paar minuten of een paar uur gaat wandelen door dit bijzondere labyrint.

Dimmuborgir in de winter.
Dimmuborgir in de winter

De kortere routes zijn geasfalteerd en daarom ook toegankelijk voor mensen die slechter ter been zijn of afhankelijk zijn van een rolstoel. De kortste ronde is ca. 10 tot 15 minuten. Als je langer wilt wandelen en verder het labyrint in wilt zal de we overgaan in gravel, goed te doen uiteraard maar niet met een rolstoel bijvoorbeeld. Voor de fanatiekelingen is het mogelijk uren te dwalen (over de paden) in dit fascinerende gebied.

Een rots in de vorm van de kop van een beer.
Een rots in de vorm van de kop van een beer.

IJsland zou IJsland niet zijn als ook voor dit gebied meerdere volksverhalen en sagen de ronde gaan. En hier snap ik het wel, je kunt de rotsen gemakkelijk vergelijken met mysterieuze wezens die wellicht wel versteend zijn. Zeker omdat er voorheen nooit paden waren, deze zijn later aangelegd, en IJsland zeker in de winter vaak donker en mistig is, zeker tussen rotsen in. Sommige verhalen gaan zelfs zo ver dat ze Dimmuborgir de poort naar de hel noemen.

Wandelen door het labyrint van Dimmuborgir.
Wandelen door het labyrint van Dimmuborgir.

Hverfell krater

Als je een IJslander vraagt hoe deze krater heet en de naam gespeld wordt krijg je waarschijnlijk verschillende antwoorden: Hverfjall of Hverfell. Beiden betekenen hetzelfde: kraterberg. Los daarvan is het een populaire wandelbestemming in het Mývatn gebied omdat je er volledig omheen kan lopen, zowel onder de krater als op de krater.

Om de krater op te komen moet je je houden aan twee vaste routes. Vanaf de parkeerplaats bij Hverfell is er een makkelijke variant vanaf Dimmuborgir is er een uitdagendere versie van ca. 45 minuten. De wandeling rondom de krater (of op de krater) is ongeveer een uurtje.

Hoewel de krater hoog boven het landschap uittorent, is hij ‘maar’ 420 meter hoog. Daarom is de wandeling naar boven niet zo moeilijk en kan iedereen met een normale conditie de klim wagen. Het is daarom ook perfect te doen met kinderen!

Bovenop de krater Hverfell.
Bovenop de krater Hverfell.

Skutustadir pseudokraters

Aan de zuidzijde van het meer vind je meerdere kraters die samen Skutustadagigar (of Skutustadir) genoemd worden. Het is een verzameling van pseudokraters waar je tussendoor en op kunt wandelen.

Gewone kraters worden gevormd zodra lava zich opbouwt rond een spleet in de aarde, deze pseudokraters zijn gevormd voor gasexplosies die ontstaan wanneer smeltende lava over waterpartijen stroomt.

Het is een beschermd gebied, maar je kunt er wel wandelen en sommige kraters beklimmen waardoor je een fantastisch uitzicht hebt. Deze plek is voornamelijk geliefd bij vogelliefhebbers, omdat er hier veel eenden soorten nestelen.

Typisch IJslands weer bovenop een krater bij Skutustadir.
Typisch IJslands weer, bovenop een krater bij Skutustadir.
Overzicht van het Skutustadir gebied in het meer. Foto van Guide to Iceland.
Overzicht van het Skutustadir gebied in het meer. Foto van Guide to Iceland.

Grjótagjá hotspring

Verstopt in een grot bij Dimmuborgir is de Grjótagjá hotspring te vinden. De hotspring staat bekend om zijn ongekende schoonheid en azuurblauwe water en is voornamelijk bekend geworden na een liefdesscène in Game of Thrones, alhoewel ze er een waterval aan toegevoegd hebben én tegenwoordig het water te heet is om in te zwemmen. Ondanks dat je er niet meer in kunt baden, is het wel de moeite waard even een kijkje te nemen.

De Grjótagjá hotspring, verstopt in een grot.
De Grjótagjá hotspring, verstopt in een grot.

Mývatn Nature Baths

Onlosmakelijk verbonden met IJsland zijn natuurlijk de warmwaterbaden. Voor wie de Blue Lagoon al kent, te groots of te commercieel vindt raden wij een bezoek aan de Mývatn Nature Baths aan. Het wordt ook vaak gekscherend het kleine broertje van de Blue Lagoon genoemd. De omgeving van het geothermisch verwarmde bad is prachtig en hier ervaar je het troebele water, waar ook de Blue Lagoon bekend om staat. Zij het dat de kleur wel wat afwijkt. Naast het bad vind je hier ook sauna’s, een goede douche en omkleedfaciliteiten. In de winter is het mogelijk het noorderlicht te zien vanuit het bad, maar ook in de zomer is het baden hier absoluut geen straf!

Myvatn Nature Baths in de winter.
Myvatn Nature Baths in de winter.
De Myvatn Nature Baths.
De Myvatn Nature Baths.

Víti bij Krafla

Víti betekent hel. En er zijn er twee van op IJsland. Bij Krafla en bij Askja. Te beginnen met de Víti krater bij Krafla.

zowel Krafla als Askja zijn zeer bekende vulkanen en beiden ook zeer imposant om te zien. Het verschil is dat het meer bij Krafla koud water heeft, maar met een waanzinnig mooie blauwe kleur wat soms zelfs meer naar groen neigt. In de winter ligt er vaak veel sneeuw, waardoor het bewandelen van de kraterrand (te) uitdagend kan worden. Krafla is te vinden ten noorden van Namaskard.

Er zijn tot nu toe 29 uitbarstingen genoteerd voor de Krafla vulkaan, de laatste eindigde in 1984 maar duurder maarliefst 9 jaar! Het resultaat daarvan is in de omgeving goed te zien, want je vindt overal prachtige lavaformaties.

Het gebied rondom Krafla.
Het gebied rondom Krafla.
Het Víti meer bij Krafla.
Het Víti meer bij Krafla. Foto Guide to Iceland.

Víti bij Askja

Oké, we moeten toegeven, de Askja en zijn kratermeer liggen niet ècht in de buurt van Mývatn, maar in het oostelijke deel van de hooglanden, maar het is zó de moeite waard om voor een bezoek een dag uit te trekken! Heb je zelf geen 4×4 terreinwagen dan kun je gemakkelijk een dagtour boeken, die vertrekt vanaf Reykjahlid.

In een rechte lijn duurt het ongeveer 3 uur voordat je vanaf Mývatn de Askja bereikt, de weg ernaartoe is enkel ’s zomers geopend en de berijden met een 4×4 terreinwagen.

Askja is een vulkanische caldera, bedekt door een groot meer genaamd Öskjuvatn. Het meer is 220 meter diep, wat het meer het op 2 na diepste meer in IJsland maakt. Enkel het ijsbergenmeer Jökulsarlón in het zuidoosten is dieper.

In 1875 vond er een verschrikkelijke uitbarsting plaats die een enorme aswolk veroorzaakte. Deze wolk zorgde ervoor dat een derde van het landschap onvruchtbaar werd, wat weer zorgde voor sterfte onder de bevolking en het vee dankzij hongersnood. De laatste uitbarsting vond plaats in 1961.

Het water in het Öskjuvatn meer was warm, maar is inmiddels afgekoeld en vriest zelfs dicht in de wintermaanden. Dat is níet het geval bij Víti,, een veel kleiner kratermeer dat warm genoeg is om erin te baden. Het kan soms zelfs té heet zijn, dus je moet wel voorzichtig zijn wanneer je erin wilt badderen. Het water varieert namelijk van 20°C tot 60°C.

Het Víti meer bij Askja.
Het Víti meer bij Askja.
De omgeving van Askja en meer Öskjuvatn.
De omgeving van Askja en meer Öskjuvatn.

Lofthellir ijssculpturen

Ten oosten van het meer is de Lofthellir grot te vinden, bekend vanwege zijn prachtige ijssculpturen. De schoonheid van deze grot zit hem in zijn contrasten, van het rode lavarotsplafond en het witte ijs, met zijn hints van bijna elektrisch blauw.

De grot is ongeveer 3500 jaar oud en ca. 370 meter lang. De temperatuur in de grot is constant en ligt rond het vriespunt, het gehele jaar door. Het is niet zo geschikt te grot te bezoeken als je last hebt van claustrofobie, want om erin te komen moet je soms letterlijk op handen en knieën. Je kunt de grot niet zelf bezoeken en zult te allen tijde met een georganiseerde tour mee moeten gaan. Omdat het in de winter niet mogelijk is de grot te bezoeken, worden tours over het algemeen tussen mei en oktober uitgevoerd.

De ijssculpturen in de Lofthellir grot.
De ijssculpturen in de Lofthellir grot.
De ijssculpturen in de Lofthellir grot.
De ijssculpturen in de Lofthellir grot.

Flora en fauna rondom Mývatn

Het meer van Mývatn is wereldberoemd om zijn rijke flora en fauna. Dit komt voornamelijk doordat het meer niet diep is, en daarom rijk is aan vormen van energie en voeding voor planten en dieren.

Mývatn muggenmeer

De naam van het meer is vrij vertaald het muggenmeer, en dit is dan ook het eerste dier wat je zult ‘spotten’, zeker als het windstil is. Dit zijn gelukkig geen echte muggen. Op IJsland heb je twee soorten, de niet-stekende variant (genaamd chironomids) en de stekende variant die zowel mens als dier kan prikken (genaamd simulium vittatum). Deze stekende jongens brengen geen ziektes over.

Ze zijn wel ‘moeimakers’ zoals ik ze graag noem. Ze vinden het heerlijk om in openingen te kruipen, denk aan je oren of neus, en zeker als ze met velen zijn is ademhalen soms al vervelend, omdat dit nauwelijks zonder hap mug mogelijk is. Neem of koop daarom gerust een muggennetje voor over je hoofd, dit gaat je een hoop ergernis schelen.

Ondanks hun irritante verschijning zijn ze wel belangrijk voor de rest van de flora en fauna bij het meer. Het grootste gedeelte van hun leven brengen ze namelijk door als larve, op de bodem van het meer. Hierdoor wordt een groot deel van de larven nooit een mug, omdat ze dienen als voeding voor verschillende vissen en deze vis voedt het vogelleven rondom het meer. Een soort ‘circle of life’ idee.

Het gebied rondom het meer van Myvatn.

Vogelleven rondom Mývatn

Wist je dat er 58 soorten vogels rondom het meer te vinden zijn? Deze omvatten de velduil, wilde zwaan, giervalk, fuut, grauwe gans, grijze reiger, witstaartarend, sneeuwuil, eidereend, rave, watersnip en wilde eend.

Het meer is de enige broedplaats van Europa voor de IJslandse brilduiker, en er komen hier meer eendensoorten samen dan waar ook ter wereld, met wel veertien variaties.

Het is mede daarom dat je hier het Sigurgeir’s vogelmuseum kunt vinden. In dit museum vind je een exemplaar van iedere vogelsoort, met uitzondering van 1: de rosse franjepoot.

Harkelijneenden zien er prachtig uit.
Harkelijneenden zien er prachtig uit.

Flora rondom het meer

Mývatn staat bekend om de bijzondere soorten groene alg genaamd Kúluskítur, maar algemener bekend als Marimo of de mosbol. De alg groeit in grote, groene ballen met een zacht, bijna velvet achtige textuur. Deze soort alg is maar op een paar andere locaties ter wereld ontdekt, waaronder Japan, Schotland, Estland en meest recentelijk in Australië.

Rond het jaar 2000 waren er miljoenen van deze flully bollen in het meer te vinden, maar 13 jaar later waren ze vrijwel allemaal verdwenen. Gelukkig werd er in 2016 waargenomen dat er weer bollen aan het groeien waren waardoor het meer sneller dan later weer vol ligt met de mosbol. De alg is beschermd, dus als je ze tegenkomt, laat ze met rust.

Marimo, ofwel een mosbol. Foto van Vanessa Schipani.
Marimo, ofwel een mosbol. Foto van Vanessa Schipani.

Ik ga er nu vanuit dat je overtuigd bent waarom Mývatn zo bijzonder is! Zo niet, lees de blog nog maar een keer :-).

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne