Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Minder bekende watervallen in IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

De meeste mensen die naar IJsland gaan komen er al snel achter dat IJsland heel veel watervallen heeft. Naar mijn idee kan je nooit te veel watervallen zien en ontdekken. Het is wel een kwestie van keuzes maken welke je wil gaan bezoeken, of je maakt er een competitie van! Hoeveel watervallen passen er in jouw reis?

Er zijn al heel veel watervallen die inmiddels al behoorlijk beroemd zijn geworden. Ga maar na welke je zelf al kent of misschien heb je ze al gezien tijdens één van je tripjes naar IJsland. Wie heeft nog nooit gehoord van de Gullfoss, de Seljalandsfoss of de Skógafoss?

Deze watervallen zijn geweldig en je moet ze zeker niet voorbij rijden, of je nu voor het eerst of al voor de zoveelste keer naar IJsland gaat, maar ik wil je in deze blog heel graag meenemen naar de wat minder bekende watervallen, die minstens zo mooi zijn.

Met deze ‘inside information’ kan je je reisschema samenstellen en alvast lekker wegdromen naar het mooie IJsland. Pas deze 7 minder bekende watervallen in je reisschema in, en je komt op locaties waarvan je nog nooit hebt gehoord en die alleen de échte IJslandkenners en de lokale bevolking tot nu toe weten te vinden!

Kvernufoss

Ik begin met één van mijn absolute favoriete watervallen, de Kvernufoss. Er zijn niet veel mensen die deze waterval kennen, hij ligt ook wel wat verstopt. Het is een indrukwekkende waterval van 30 meter hoog en ligt in een kloof in zuid IJsland bij het plaatsje Skógar.

Je wandelt er in zo’n 20 minuten naar toe, alleen er is geen duidelijk pad. Achter het Skógar museum loop je richting het oosten. Je klimt over een hek en loopt richting de kloof.

Kvernufoss waterval in zuid IJsland
Landschap met in de verte de Kvernufoss | IJsland Tours

Geloof me, het is zeker de moeite waard. Kvernufoss is een waterval waar je achter langs kan lopen. Waar heb je dat eerder gehoord? Inderdaad, de Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland is een waterval waar je ook achterlangs kunt lopen. De Seljalandsfoss is makkelijk vanaf de ringweg te vinden en daardoor bekend en geliefd bij velen!

Ik weet zeker dat de Kvernufoss je zal verbazen, en dat je hier zonder al te veel andere bezoekers, rustig kan genieten!

Klifbrekkufoss

Het oosten van IJsland wordt steeds meer ontdekt. Hier vind je nog rust en een stukje ongerepte natuur. De waterval Klifbrekkufoss vind je in het oosten van IJsland in de buurt van het stadje Egilsstadir en langs weg nummer 953. De waterval is 90m hoog en het water klettert over 7 verschillende niveaus, trapsgewijs naar beneden. Het water kom uit een bron die door de rivier Fjardara wordt gevoed.

Eén nadeeltje aan deze waterval: hij is alleen in de zomermaanden te bereiken. Maar dat maakt deze waterval als je het mij vraagt, juist extra uniek!

Dynjandi

De Dynjandi, de naam betekend ‘donderend’, wordt ook wel Fjallfoss genoemd en valt met recht in de categorie ‘meest spectaculaire watervallen‘. Het is een must-see als je naar de Westfjorden rijdt. Zelfs bij de locals staat deze waterval op het lijstje met meest majestueuze watervallen en daarom wordt de Dynjandi, de parel van de Westfjorden genoemd.

Deze krachtige waterval valt 100 meter van de rand van een berg naar beneden en heeft wel wat weg van een bruidstaart met verschillende lagen. Eigenlijk is de Dynjandi een reeks van 7 watervallen die trapsgewijs naar beneden kletteren en elk een eigen naam hebben.

De namen van de watervallen zijn, van boven naar beneden (volgens de kaart bij de parkeerplaats) als volgt:

Wist je dat: De derde waterval in de reeks, de Gongufoss, is er weer één waar je achter langs kan lopen. Vanaf de weg wandel je er in een kwartiertje naar toe.

De sierlijke waterval Dynjandi op de Westfjorden valt in zeven trappen naar beneden.
De sierlijke waterval Dynjandi op de Westfjorden | IJsland Tours

Glymur

Glymur is de op één na hoogste (200m) waterval van IJsland en je vindt deze waterval in de Hvalfjördur, ofwel de Walvisfjord. De waterval valt bijna elegant naar beneden, in dampende linten en stort neer in een enorme, met groen mos bedekte kloof.

Een oud volksverhaal zegt dat een mytische walvis ooit de waterval opzwom om zo het meer wat bovenaan ligt te bereiken. En misschien is er toch wel iets waar van dit verhaal, er zijn namelijk walvisbotten in het meer gevonden….

De parkeerplaats van Glymur is op zich makkelijk te bereiken. Om de waterval te bereiken moet je wel een best uitdagende en avontuurlijke wandeling van 4 uur maken, over gemarkeerde paden, dat dan gelukkig weer wel. Het schilderachtige pad brengt je bij de waterval, over een rivier en vanaf de andere kant weer naar beneden.

De Glymur waterval in west IJsland.
De waterval Glymur – foto west IJsland | Iceland Travel

Het avontuurlijke van deze hike zit in het feit dat je door rivieren moet lopen met behulp van een primitieve brug. Deze brug is gemaakt van boomstammen en rotsen die in het water staan. Een systeem van handtouwen helpt je om je evenwicht te bewaren tijdens de rivier oversteek.

Zorg dus voor kleding die nat en vies mag worden en voor goede waterdichte bergschoenen. Als je door de inspanning van al het klimmen en klauteren je waterfles leeggedronken hebt, geen paniek! Je kunt onderweg vers, schoon drinkwater uit de rivier tappen.

Voel je niet zoveel voor deze pittige hike? Wandel dan naar één van de uitkijkpunten en wandel daarvandaan weer terug via hetzelfde pad naar de parkeerplaats.

Onze collega Linde heeft het complete rondje gelopen. Lees alles over haar avontuur in dit blog.

Thorufoss

De beroemde Golden Circle route staat vast al in je reisschema. Je komt tijdens deze route bij de alom bekende, maar echt heel indrukwekkende Gullfoss waterval. Zeker naar toe gaan! Maar ben je op zoek naar een waterval buiten de gebaande paden? Voeg dan de Thorufoss aan je reisschema toe.

De Thorufoss is een waterval met een hoogte van 18 meter. Je vindt deze waterval dichtbij Thingvellir Nationaal Park. De beste reden om naar deze waterval te gaan is omdat dit een locatie in het Golden Circle gebied is waar je niet veel andere toeristen tegenkomt. Het is dus geweldig om hier te genieten van een momentje voor jezelf in de natuur en om geweldige foto’s te maken!

Je pikt dan gelijk weer een filmlocatie mee uit de populaire serie Game of Thrones. Hier is een scene uit seizoen 4 opgenomen. Je weet wel, de scene waarin Drogon de zwarte draak een ongelukkige boerengeit ontmoette voor het avondeten. Na een bezoek aan de Thorufoss kan je deze van je ‘must-see locaties Game of Thrones’ lijst afvinken.

De Thorufoss | Iceland Travel guide
De Thorufoss | Iceland Travel guide

Fardagafoss

We gaan nu weer even terug naar het ongerepte oosten van IJsland. Hier vind je in een kloof, op ca. 6 km van het stadje Egilsstadir, de Fardagafoss. Vanaf de parkeerplaats loop je via een gemarkeerd pad in zo’n half uur/drie kwartier naar de waterval. Onderweg is het al genieten van de prachtige kloof en het uitzicht over de hele vallei.

Ook hier doen weer legendes en saga’s de ronde. Volgens de legende is de grot een goede plek om een wens te doen. Volgens een ander volksverhaal woonde er vroeger een vrouwentrol met haar pot met goud in de grot.

Gluggafoss / Merkjarfoss

De laatste in het rijtje met minder bekende watervallen is de Gluggafoss, de meest bekende van een serie watervallen die in de rivier Merkja in Fljothslid stromen. Ken je die namen? Ik zal je helpen: in de buurt van het stadje Hvolsvöllur in het zuiden van IJsland.

De naam Gluggafoss betekent letterlijk ‘Raamwaterval’. Deze naam dankt de waterval aan het feit dat het water een gat (maar raam klinkt vriendelijker) heeft uitgesleten in de klif waarop het water naar beneden klettert.

De Gluggafoss of Merkjarfoss waterval in zuid IJsland.
Gluggafoss of Merkjafoss in zuid IJsland | met dank aan Gerry van Roosmalen

Deze klif is van palagoniet, voor de kenners (tufsteen voor de leken). Tufsteen is vrij zacht, daardoor kan de rotsformatie makkelijk scheuren. In de jaren 40 zag de waterval er totaal anders uit dan nu. De top van de waterval kon je amper zien en had drie openingen of ‘ramen’.

Tijdens de uitbarsting van de Hekla vulkaan in 1947 zorgde de 20cm dikke aslaag die stroomafwaarts met de rivier mee kwam, ook voor het schuren en slijpen van de rotsen. De Gluggafoss is een beschermd natuur gebied.

Heb je zelf al een lijstje met je favoriete watervallen gemaakt?

Passen deze wat minder bekende watervallen daar nog bij?


Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid