Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

‘Mijn eerste keer IJsland’

Door: Gastblogger

Ik houd van reizen die mij verrassen, om waar mogelijk “off the beaten track” facetten van een land te ontdekken. Reizen zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en brengt hernieuwde levenskracht en energie.

In mijn eerdere reizen heb ik wel wat meer reisuren doorgebracht in een vliegtuig. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er zo dichtbij huis (op slechts 3,5 uur vliegen) zo’n geweldig mooi land te ontdekken is! IJsland met haar ruige natuurverschijnselen en desolate landschappen heeft mij absoluut gegrepen.

Iedere dag maak je keuzes en beslissingen die je leven een beetje veranderen. Per 2020 gaat er een nieuw “reishoofdstuk” voor mij open. Ik ga het team van IJsland Tours versterken.

Voor aanvang van mijn werkzaamheden bij IJsland Tours, besloot ik in november 2019 kennis te maken met “het land van vuur en ijs”. In overleg met Ilse en haar team, koos ik voor een verzorgde Fly-Drive van één week door het zuiden van IJsland. Dit bleek een perfecte introductie!

Bij de Skogafoss

November behoort weliswaar tot de winterperiode in IJsland maar het is lang niet zo koud als je misschien zou verwachten. Je moet echter wel voorbereid zijn op veranderlijk weer. De wintermaanden zorgen echt voor iets magisch; allerlei kleuren in de lucht en het landschap is bijna sprookjesachtig. Wat mij betreft is deze periode zeker een aanrader. Als je geluk hebt zie je zelfs het Noorderlicht! Daar zal ik nog een keer voor terugkomen 😉

Prachtige landschappen

De Fly-Drive bracht mij bij alle hoogtepunten van zuid IJsland waaronder die in het Golden Circle gebied: het Thingvellir National Park, de geisers en waterval Gullfoss. Het betoverende zwarte zandstrand in Reynisfjara (vlakbij Vik), de andere “must see” watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss en de oneindige lavavelden. Ik genoot enorm van het wandelen buiten de gebaande paden, de fantastische vergezichten, besneeuwde bergen, gigantische gletsjers, weidse natuur en de verrassend mooie watervallen. En dan die ‘Trollen heuvels’, geweldig!

Zwarte zandstranden bij Vík

Op deze reis heb ik een prachtige (mijn allereerste!) gletsjerwandeling gemaakt over de Vatnajökull. De gletsjer (ijsmassa) bedekt een gebied van zo’n 8100 km2 en is qua volume de grootste van Europa!  
De Engelse gids, van wie het enthousiasme af straalde, kon ons veel vertellen over de omgeving en het ontstaan van gletsjers en ijsgrotten. Zo wist ik nog niet dat “Vatn” water en “Jökull” gletsjer betekent.
Wat een gave ervaring, ook het kruipen door een ijsgrot was echt een belevenis! Je kon de sneeuw zien onder een dikke laag van ijs.
Met stralend weer, de strakblauwe lucht met een zonnetje hadden wij echt geluk die dag!

Vatnajökull

Voorafgaand aan de rit terug over weg 1 naar Reykjavik, bezocht ik het ijsbergenmeer van Jökulsarlón. Voor mij was dit één van de hoogtepunten van de reis, niet overslaan dus! Waar ik blij mee ben is dat wij op het eerste kleine parkeerterrein de auto hebben neergezet, even vóór het algemene parkeerterrein. Vanaf dit punt zie je het ijsbergenmeer namelijk nog niet en word je al lopend bovenaan de heuvel echt verrast. Het meer is adembenemend, overweldigend, een kippenvel momentje voor mij. Gigantische brokken ijs die zich langzaam bewegen richting zee, zo immens, zo indrukwekkend.

De reis sloot ik af met een dagje struinen door de historische stad Reykjavik, een ‘vlucht’ over IJsland (attractie Fly Over Iceland) en een plons in het warme water van “The Blue Lagoon”.

Het smaakt naar meer!

Gullfoss waterval

Tips van Sharon

1
Bezoek The Blue Lagoon overdag. De zon zorgt voor de blauwe kleur in het water. Let op, het trekt veel toeristen!

2
Wanneer mogelijk kies voor een vlucht (bij voorkeur met Icelandair) met aankomst bij daglicht. Dan heb je een fantastische eerste rit naar je accommodatie.  

3
Durf zo nu en dan af te slaan (alleen verhard, nooit off road!) als de tijd het toelaat en ontdek IJsland “off the beaten track” (maar let wel: negeer nooit de waarschuwingsborden die aangeven waar je niet mag komen, neem dit serieus!)

4
Bij een bezoek aan het ijsbergenmeer van Jökulsarlón parkeer op een terrein voordat je het meer in zicht krijgt. Des te groter de verrassing.

5
Let op de bordjes langs de weg die je aangeven waar je met de auto kunt stoppen om bijv. foto’s te maken.

Over Gastblogger


Alle blogs van Gastblogger