Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Mijn eerste keer IJsland

Door: Thomas Schouten

Sinds juli 2022 werk ik bij IJsland Tours; elke dag ga ik met enorm veel plezier naar mijn werk om onze reizigers te adviseren over IJsland. Maar er was 1 klein probleem… Ik was nog nooit op IJsland geweest! Reizigers adviseren over een land waar je zelf nog nooit geweest ben, is natuurlijk best lastig. Daarom werden er al snel plannen gemaakt om, samen met mijn collega’s Ilse en Shanne, naar IJsland te gaan. En nu is het eindelijk zover!

Thomas, Ilse en Shanne in IJsland.
Thomas, Ilse en Shanne bij de Godafoss

Vrijdag 23 september
Met Icelandair vliegen wij in een kleine 3 uur van Schiphol naar Keflavik Airport. Eenmaal aangekomen bij Keflavik Airport staat een taxi klaar om ons naar Reykjavik Domestic Airport te brengen. Drie kwartier rijden wij door lavagebied. Het oneven terrein is helemaal bemost, waardoor je kilometers ver over groene hoopjes heen kijkt. In de verte zie je de contouren van de prachtige bergen en langzaam aan doemt ook de skyline van Reykjavik op.

Vanuit het kleine luchthaventje van Reykjavik Domestic Airport vliegen wij door naar het noorden. Ons eindpunt van vandaag is Akureyri! In Akureyri kijk ik mijn ogen uit: een uur geleden stond ik nog te kijken naar de groene lavavelden en nu kijk ik naar prachtige bergen die gehuld zijn in herfstkleuren!

IJsland van boven, vanuit het vliegtuig van Icelandair.
IJsland van boven, vanuit het vliegtuig

Wij halen de auto op en rijden direct naar het Kea Hotel Akureyri waar wij vanavond zullen slapen. Maar voordat wij ons bed in duiken, doen wij nog gezellig een hapje en een drankje bij het knusse Akureyri Backpackers hostel in de stad.

Zaterdag 24 september
’s Morgens zitten wij al weer vroeg aan het ontbijt, er staan namelijk veel leuke dingen op de planning! Als eerst rijden wij naar de Godafoss, de waterval van de goden. In de verte zie ik hem al stromen; Het heldere, blauwe water buldert met hoge kracht naar beneden. Rondom de waterval zie je overal levendige herfstkleuren, die prachtig afsteken met het blauwe water. Wat een plaatje is dit!

De helderblauwe Godafoss in de herfst.
De prachtige Godafoss in de herfst

We rijden door naar Dimmuborgir, maar onderweg maken wij eerst een stop bij Vogafjós Farm Resort, om een aantal kamers te bezichtigen. Naast de ontzettend leuke kamers die ze hebben, hebben ze ook een gezellig restaurant (met erg lekker eten!) dat uitkijkt op de koeienstal. De koeienstal is ook open voor gasten, dus je kan altijd even langs om de nieuwsgierige koeien te aaien.

Bij Dimmuborgir doen wij een kleine wandeling van ongeveer 2,5 kilometer, aan de hand van de gele en rode paaltjes. We wandelen tussen de indrukwekkende lavaformaties door, brengen een bezoekje aan de grot van de Yule Lads (IJslandse kerstfolklore) en klimmen de grot Kirkjan in voordat wij weer terug keren naar de auto.

Een wandelpad door de bijzondere lavaformatie Dimmuborgir, in noord IJsland.
Het wandelpad bij Dimmuborgir

Wij rijden door over een bergpas en zodra wij over de pas heen zijn, dringt de geur van rotte eieren de auto in. In de verte zie ik ook al rookpluimpjes. Een kleurrijk gebied, met veel blauwe, grijze, oranje en gele tinten komt je tegemoet; Het gebied Namaskard!

Dit geothermische gebied mag je zeker niet overslaan, want het is echt genieten om in dit bijzondere landschap rond te lopen (oké, alleen de geur is niet genieten, maar dat hoort erbij!)

Een stoompluim komt uit een hoopje stenen in Namaskard.
Stomende steenstapels bij Namaskard

Al de hele dag hebben wij last van hele harde wind, er is namelijk een flinke storm op komst. Toch laat ons dit niet stoppen, want een bezoek aan Myvatn Baths (het kleine broertje van de Blue Lagoon) hoort toch wel een beetje bij een bezoek aan IJsland! Eenmaal in het bad is het niet zo warm als dat ik verwacht had. Misschien ook omdat al het warme water naar de randen van het bad wordt gewaaid? We besluiten daarom al vrij snel dat wij richting Myvatn Berjaya Hotel gaan en de avond af te sluiten met een gezellig potje kaarten.

Zondag 25 september
De storm die eraan komt is niet mis. Gelukkig rijden wij vandaag in westelijke richting naar Varmahlid (weg van de storm, want die komt vanuit het oosten).

Vanaf het moment dat we wegrijden uit Akureyri, domineren enorme bergen het landschap. Zowel links als rechts zie je niks meer dan bergen met spierwitte toppen en hier en daar een aantal grazende schaapjes.

Aangekomen in Varmahlid stoppen wij bij een pompstation voor een kopje koffie. Wij checken nog een keer de website van de wegenautoriteiten om te kijken hoe de wegen zijn en vedur.is voor het weer. Het ziet er tot nu toe toch nog goed uit… En dat betekent dat wij de Kjölur op kunnen rijden!

Wij doen nog een aantal inkopen, want in de hooglanden kan dit niet meer, en rijden daarna door naar de F35. Op naar Kerlingarfjöll!

Uitzicht over de ruige gravelroute Kjölur (F35).
De gravelweg Kjölur (F35)

Wij lassen een korte stop in bij Hveravellir, waar wij een rondje lopen langs het geothermische bad. Vlak naast het bad vind je de overnachtingshutten, waar wij een rondleiding krijgen. De overnachtingshutten zijn een beetje primitief maar ook functioneel en zien er best knus en gezellig uit! Het past ook helemaal in het beeld van ‘’in the middle of nowhere’’ zijn. En dat beeld krijg je écht op de Kjölur; Je kan kilometers ver om je heen kijken, maar meer dan een paar bergen heel in de verte zie je niks en dat maakt het juist zo bijzonder!

2 reizigers badderen in het warme bad van Hveravellir.
Reizigers badderen in Hveravellir

Van de storm hebben wij gedurende de dag niet veel gemerkt. Het weer was wel erg onvoorspelbaar, met sterke windstoten, korte sneeuwstormen en tussendoor zelfs een zonnetje, maar dat is niet bijzonder in de hooglanden. En zoals het IJslandse gezegde luidt: ‘’If you don’t like the weather, just wait 5 minutes!’’

Einde van de middag komen wij aan bij Kerlingarfjöll Mountain Resort, wat op dit moment nog helemaal in de steigers staat. Na een grote verbouwing zal deze locatie vanaf de tweede helft 2023 in gebruik genomen worden. We worden hartelijk ontvangen door Pall, de beheerder van het Mountain Resort, die ons een rondleiding geeft door de ‘’bouwval’’ waar wij vannacht zullen slapen. De avond wordt gevuld door mooie en interessante verhalen die Pall aan ons vertelt over Kerlingarfjöll. De samenwerking tussen IJsland Tours en Pall ‘goes way back!’. Hij laat ons, met trots, veel foto’s zien van de afgelopen jaren.

Het bouwen van Kerlingarfjöll Mountain Resort, in de hooglanden bij de Kjölur.
Het Kerlingarfjöll Mountain Resort tijdens de verbouwing

Terwijl ik ’s avonds in bed lig, denk ik nog aan de storm van vandaag en ben ik ontzettend blij dit avontuur beleefd te hebben. Met een veilig gevoel val ik in slaap, in een prachtige (al opgeleverde) slaapkamer.

Maandag 26 september
Vandaag gaan wij terug naar de ‘’bewoonde wereld’’, maar voordat wij die kant op gaan, maken wij nog een korte wandeling door de bergen van Kerlingarfjöll. Wij starten bij de dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf het Mountain Resort en lopen via allerlei smalle trappen door het gebied heen. Door de sneeuw is het erg glad, waardoor wij goed moeten oppassen waar wij onze voeten neer zetten.

Stoom, wat afkomt van het warme water, vindt zijn weg tussen de bergen door en verdwijnt langzaam in het niets. De massieve, kleurrijke ryolietbergen zijn bedekt met een dun laagje sneeuw en lijken wel licht te geven in de zon.

Ik ben enorm onder de indruk van hoe ongerept en puur dit gebied is en voel mij ontzettend nietig in dit stukje IJsland…

Met sneeuw bedekte bergtoppen in het hooglandengebied Kerlingarfjöll.
De besneeuwde toppen in Kerlingarfjöll

Nog geen 70 kilometer verderop rijden we alweer in de Golden Circle. Vanmorgen stonden wij nog in een ontzettend verlaten gebied en nu lijkt het wel alsof ik in een andere wereld terecht ben gekomen! Het is hier dan ook een flink stuk drukker in de hooglanden, maar dat komt natuurlijk ook omdat de Golden Circle zo populair is bij reizigers.

We maken een stop bij de Gullfoss, de eerste bezienswaardigheid in de Golden Circle die je tegenkomt zodra je de Kjölur route af bent. We lopen een klein rondje naar het uitkijkpunt en genieten van het uitzicht op de waterval. Ik verbaas mij enorm over hoe breed de Gullfoss is.

De waterval Gullfoss, vanaf het uitzichtpunt, in het Golden Circle gebied met een regenboog op de voorgrond.
De Gullfoss vanaf het uitzichtpunt

De volgende stop is de Strokkur, de geiser die elke 5 tot 10 minuten warm water de grond uit spuit. Het is erg bijzonder om de Strokkur te zien uitbarsten. Een helderblauwe waterbubbel komt op uit de grond en lijkt wel te exploderen! Daardoor wordt het water meters de lucht in geschoten. Alles wat er nog overblijft, is een stoompluim die langzaam weer verdwijnt.

Veel tijd in de Golden Circle hebben wij helaas niet, dus alle andere bezienswaardigheden moeten wij (helaas) overslaan. Die bewaar ik dus voor een volgende keer naar IJsland!

Gelukkig hebben wij nog tijd voor een korte stop bij de Seljalandsfoss. En wat is dit een prachtige waterval zeg! Een mooie regenboog siert de waterval, wat een ontzettend mooi plaatje oplevert. Een wandelingetje achter de waterval langs bewaar ik ook voor een volgende keer IJsland.

Waterval Seljalandsfoss met een regenboog op de voorgrond, in het zuiden van IJsland.
Een prachtige regenboog bij de Seljalandsfoss

Aan het einde van de middag komen wij aan bij Country Hotel Anna, waar wij verblijven in de prachtige appartementen. In de avond genieten wij van een heerlijk diner in het restaurant bij Anna, waar genoeg keuze is uit lekkere traditionele gerechten, gemaakt van lokale producten.

Ontzettend moe van de drukke dag, gaan wij aan het einde van de avond terug naar onze appartementen. Enigszins teleurgesteld, want wij hebben de hele week nog geen noorderlicht gezien. Helemaal omdat dit de laatste avond is dat wij de mogelijkheid hebben, gezien wij morgen alweer in Reykjavik slapen. Na een tijdje binnen gezeten te hebben, gaat het toch kriebelen om te kijken. Ik open het gordijn een klein stukje en zie een vaag, groen vlekje in de lucht. Zal het zo zijn? Of is dit mijn eigen verbeelding? Ik staar nog even uit het raam en zie niks meer. Teleurgesteld doe ik het gordijn weer dicht. Toch blijft het kriebelen… Even later open ik het gordijn weer en zie weer groene vlekjes in de lucht. Ik ren naar buiten en recht boven mij zie ik het! Het noorderlicht! Groene en paarse stroken dansen door de lucht en lijken wel een explosie te creëren recht boven mijn hoofd. Wat is dit prachtig!

Snel maak ik Ilse en Shanne wakker, want die mogen dit natuurlijk niet missen. Met z’n drieën staan we te genieten van de show, maar helaas zwakt het noorderlicht snel af. Na een uur kijken wij alleen nog maar naar witte vegen in de lucht en besluiten wij weer terug naar bed te gaan.

Een glimp van het groene noorderlicht bij Country hotel Anna in zuid IJsland.
Een glimp van het noorderlicht

Dinsdag 27 september
Onze laatste dag is helaas aangebroken, morgen vliegen wij al weer vroeg naar huis, maar gelukkig hebben wij de hele dag nog leuke bezienswaardigheden op de planning!

Wij starten de dag met een bezoek aan de Skógafoss, die je al vanaf de ringweg ziet liggen. Het water stort met hoge kracht wel 60 meter naar beneden, langs prachtige, bemoste kliffen. Nevel vliegt alle kanten op, waardoor ik zelfs op een afstandje de druppels op mijn gezicht voel.

De 60 meter hoge waterval Skogafoss.
Onder aan de Skógafoss

30 minuten later staan wij al boven op het Reynisfjara uitzichtpunt. Overal om ons heen is het uitzicht prachtig. Landinwaarts kijk je uit op de toppen van de gletsjers in het binnenland, rechts van ons zie je Dyrhólaey (het zuidelijkste puntje van IJsland, waar in de zomer veel vogels nestelen), voor ons kan je kilometers ver over de oceaan kijken en links van ons is het bijzondere zwarte strand. En laat dat nu net de volgende stop zijn!

Nog nooit in mijn leven heb ik eerder een zwart zandstrand gezien en ik vind het dan ook erg apart om te zien. Het zwarte strand, de indrukwekkende basaltformaties en de schuimende (en gevaarlijke!) golven leveren een bijzonder plaatje op. Ik ben zelf helemaal geen strand-mens, maar dit strand mag je zeker niet overslaan als je in de buurt bent!

Het zwarte strand van Vik, Reynisfjara, met uitzicht op Dyrholaey.
Het zwarte strand Reynisfjara

We rijden nog een rondje door Vik om het dorpje te verkennen en sluiten ons bezoek af een heerlijke lunch vlak naast de Icewear store. Nu is het tijd om richting Reykjavik te gaan!

Na een rit van ongeveer 2,5 uur zijn wij in het centrum van Reykjavik. Wij parkeren de auto bij de Hallgrimskerk, waar je gratis kunt parkeren (in het weekend), en lopen naar Hotel Leifur Eriksson om in te checken.

Ganzen en eendjes in het stadsmeer Tjörnin, in Reykjavik.
Eendjes en ganzen in het stadsmeer Tjörnin

Nadat wij onze spullen in de kamer hebben gezet, beginnen wij aan een stadswandeling door Reykjavik. Als eerst lopen we terug naar de Hallgrimskerk om deze van binnen te kunnen bezichtigen. Daarna lopen we door naar de hoofdstraat van Reykjavik, de Laugavegur en slaan af naar het stadsmeer Tjörnin. We vervolgen onze wandeling naar de haven van Reykjavik en lopen via de haven terug naar het centrum. Onderweg stoppen we bij een leuk Italiaans restaurant om te dineren en lopen daarna terug richting Hotel Leifur Eriksson.

Reykjavik is een gezellige en kleurrijke stad, wat ik tijdens onze wandeling zeker heb gezien! Jammer dat we niet nog langer van deze gezelligheid kunnen genieten, want morgen ochtend nemen wij al weer de vroege vlucht naar huis…

De Hallgrimskirkja vanuit de regenboogstraat in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.
De regenboogstraat in Reykjavik

Woensdag 28 september
Om 03:45 word ik wakker van de wekker. Het is veel te vroeg om op te staan, maar we moeten er helaas uit. Rustig maak ik mij klaar en loop richting de lobby waar Ilse, Shanne en ik hebben afgesproken. Ons ontbijtpakketje staat klaar en we nemen deze mee richting de luchthaven.

De auto is inmiddels ingeleverd en wij staan al weer klaar om door de douane te gaan. De rij hier is vandaag (gelukkig) helemaal niks vergeleken met Schiphol, na 5 minuten zijn wij namelijk al door de douane heen! Nu moeten wij wachten tot we kunnen boarden en dan is de werk-vakantie helaas al weer voorbij… Hopelijk kan ik snel weer een keer naar IJsland!*

Boarden om weer richting huis te vliegen met Icelandair, vanuit IJsland naar Nederland.
Boarden om weer richting huis te gaan

*In de tussentijd ben ik ook al een tweede keer op IJsland geweest! Wil je daar meer van zien? Bekijk de highlight ‘’Notendop’’ op Instagram!

Over Thomas Schouten
Het prachtige, ruige, hoge noorden… Dat is waar ik graag mijn kennis en ervaring over deel! Sinds 2022 ben in onderdeel van het team van IJsland Tours, waar ik mensen graag op weg help met een droomreis naar onze geweldige bestemmingen.

Alle blogs van Thomas