Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Meet the team – teamuitje Mjólk

Door: Shanne Bax

Zoals we destijds ook de film Rams met elkaar bekeken hebben, is ons teamuitje nu de film Mjólk bekijken. In Utrecht kunnen we terecht bij het Louis Hartlooper Complex voor een hapje en de film. Voor de mensen die van kort en bondig houden: aanrader. Voor de mensen die willen weten waarom? Lees verder :-).

Regisseur Grímur Hákonarson, zelf afkomstig van het IJslandse platteland, lijkt zich te specialiseren in boerendrama’s. Zijn speelfilmdebuut Rams ging over twee schapenboeren, stugge broers die niet met elkaar spraken. En ook Mjólk speelt zich af in een kleine gemeenschap.

Wij houden wel van een goed potje girlpower, droge humor en eerlijke emoties en hebben daarom genoten van de IJslandse film Mjólk en de verschillende personages, waaronder de stoere boerin Inga. De ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit komt sterk naar voren en het wordt goed duidelijk hoe het er in kleine gemeenschappen aan toe kan gaan.

Het verhaal gaat over Inga en haar man Reynir, veehouders in een kleine gemeenschap in IJsland. De zuivelcoöperatie in dit kleine dorp is altijd goed geweest voor de boeren, tot vandaag de dag, en stoere Inga besluit in actie te komen na het overlijden van Reynir. Een ‘easy job’ is het niet, tegen de richting in zwemmen, maar langzaam maar zeker baant Inga zich een weg door het corrupte coörperatieleven. Zal het haar lukken?…

Online lees je meerdere verhalen over de locatie waar de film zich afspeelt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit rondom Egilsstadir in Oost IJsland moet zijn. Wat zou verklaren waarom het echtpaar zo ver van hun kinderen vandaan wonen die ‘in het zuiden wonen’. Het valt op dat er altijd een betrokken hemel te zien is, regen, sneeuw, wind en gure taferelen worden vaak getoond, maar geven wel een bepaald gevoel aan de film. Hoewel het weer natuurlijk niet áltijd fijn is op IJsland, denken wij dat dit met opzet gedaan is… Naast de mooie beelden van IJsland die je te zien krijgt zit het verhaal goed in elkaar en hebben we in feite maar 1 opmerking. Het einde vinden we mager, er had iets meer bij gekund, of juist iets weggelaten moeten worden. Wat dit is verklap ik maar niet in verband met een ‘spoiler alert’.

The Publicity Company

De IJslandse regisseur Hákonarson kreeg een hele lading internationale prijzen voor zijn droogkomische drama Rams (2015). Deze opvolger speelt zich wederom af in een verstilde boerengemeenschap. Hoofdpersoon Inga is een nuchtere veeboerin die na de plotselinge dood van haar man besluit de strijd aan te gaan met de corrupte leiders van de lokale zuivelcoöperatie. Dat leidt tot mooie, subtiel gespeelde en vertelde scènes en een aanstekelijke power to the people-boodschap.

vpro.nl

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne