Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Meet the team – Shanne op Groenland (deel 2)

Door: Shanne Bax

Deze zomer heb ik mijn droomreis kunnen maken. Een ervaring waar ik het gerust over 30 jaar nóg over heb. We hebben zoveel gezien en gedaan dat ik in twee delen mijn vakantieverhalen met je deel. Vandaag deel 2: Groenland.

Je hebt eerder al kunnen lezen over mijn avontuur op Spitsbergen en hoe wij besloten daar een reis Groenland aan ‘vast te plakken’. Nadat we 3 dagen in Kopenhagen zijn geweest reizen we door naar West Groenland, bestemming: de Diskobaai. Of althans, een paar delen daarvan.

De Diskobaai strekt van Aasiaat, ten zuiden van Disko Eiland, tot de kleine nederzetting Saqqaq op het Nuussuaq schiereiland in het Noorden. Er zijn enorm veel highlights die binnen de Diskobaai vallen waarvan ik onder andere de stad Ilulissat met zijn (UNESCO) ijsfjord en de Eqi Gletsjer en zijn ‘glacier lodge’ heb bezocht.

Ilulissat © Shanne Bax

De reis begint met een vlucht vanaf Kopenhagen naar Kangerlussuaq (ca. 4u), waar we overstappen op een klein toestel voor de vlucht naar Ilulissat (ca. 1u). Je verliest haast geen tijd, aangezien het in Groenland 4 uur vroeger is, hoewel het op de terugreis natuurlijk anders is, maar daar hebben we het nog maar niet over. Na aankomst op Ilulissat (één van de kleinste luchthavens die ik ooit heb gezien), staat de shuttlebus naar ons hotel al klaar. We slapen in Hotel Arctic, een goed hotel gelegen buiten het centrum op de heuvel. Het uitzicht is daardoor fantastisch, je kijkt mijlenver over de baai, ijsbergen en stad heen. Na een korte breefing met één van onze gidsen, waarbij de planning voor de komende dagen doorgenomen wordt reizen we af naar het centrum. Er staat deze middag al een ‘city hike’ op de planning. Hoewel je de stad echt prima op eigen houtje kunt bewandelen, vind ik het persoonlijk altijd interessant om met een gids op pad te gaan. Je leert namelijk zoveel meer dankzij alle verhalen!

Toestellen van Air Greenland op Kangerlussuaq Airport © Shanne Bax

Feitje: Wist je dat Air Greenland maar één exemplaar heeft van de ‘grote jongen’ op de foto? Dit toestel vliegt heen en weer tussen Kopenhagen en Kangerlussuaq. Alle andere, voornamelijk binnenlandse vluchten worden uitgevoerd met kleinere toestellen.

Uitzicht vanaf het terras van Hotel Arctic © Shanne Bax

Vanaf Hotel Arctic kun je lopen naar het centrum, dit is ongeveer 20 minuten en vooral de heenweg is goed te doen. Terug moet je echter de heuvel op, en niet iedereen zit daarop te wachten (zeker niet na een hike). De shuttlebus die het hotel aanbiedt rijdt niet regelmatig en geeft arriverende reizigers op Ilulissat Airport altijd voorrang. Je kunt dus kiezen voor de benenwagen of voor een taxi. Voor ca. € 5 tot € 6 heb je een taxi naar het kantoor van World of Greenland. Als je excursies hebt geboekt start je áltijd vanaf dit punt, we zullen dit huis dus nog veel gaan zien komende dagen!

Ik vergeet helemaal te melden dat het wederom hondenweer is. We horen aan alle kanten: “het regent hier nooit, maar het is erg warm geweest de laatste tijd”. Als we vragen hoe warm blijkt het 25 graden Celsius geweest te zijn. Staan we dan met onze winterse outdoor kleding, mutsen, sjaals en handschoenen… Dit is overigens de enige dag dat we regen gehad hebben, het is verder mooi weer geweest (hier en daar wat mistig) en we hebben onze mutsen (bijna) permanent kunnen opbergen.

Het is een heftige dag geweest, dus na de stadswandeling trekken we ons terug naar het hotel (het regent immers toch…). We kunnen op het gemak de koffers uitpakken en genieten van een lekker biertje in de bar voordat we gaan dineren. Het restaurant van Hotel Arctic is prima en ze hebben een goede keuken en lekkere a la carte gerechten. Daarnaast hebben ze twee verschillende soorten buffet (niet elke dag beschikbaar), vanavond is dit het ‘normale’ buffet maar er bestaat ook zoiets als het Groenlandse buffet. Dit laatste bestaat uit véél vis, maar ook de typisch Groenlandse gerechten, zoals walvis, zeehond, rendier en muskusos. Niet helemaal onze ‘cup of tea’.

World of Greenland office in ‘downtown’ Ilulissat © Shanne Bax
Dag 2: Glacier Lodge & de kalvende gletsjer Eqi

Vanmorgen stappen we aan boord van de boot naar Eqi. Aan boord zitten zowel mensen die de dagtocht maken, maar ook mensen die bij Eqi van boord gaan (zoals wij). De kalvende Eqi gletsjer is 1 van dé highlights van de Diskobaai omdat je bijna garantie hebt op een kalving. Het indrukwekkende geknal lijkt haast op vuurwerk en voordat je weet waar je moet kijken zie je enorme brokken ijs het water in kletteren. De boot blijft een tijdje voor de gletsjer hangen, om iedereen de kans te geven dit fenomeen te bewonderen. Helaas voor ons is het erg mistig, dus we kunnen niet zo ver kijken. De boot komt wel dichtbij genoeg, dus de gletsjer zien we wel, en die mist maakt het ergens ook weer erg mysterieus.

Feitje: Wist je dat je Eqi uitspreekt als Ekri?

Eqi in de mist © Shanne Bax
© Shanne Bax

Na ca. 2 uur vaart de boot door naar de “haven” van Eqi, wat niet meer is dan een steigerhouten plateau met een trap naar boven. Vanwege de kalvingen is er kans op tsunamigevaar dus alles moet zeer snel gebeuren. De boot meert zeker niet langer dan 5 minuten aan, het gaat allemaal als een geoliede machine en eenmaal met je voeten op vaste grond moet je direct naar boven lopen tot je het ‘safe point’ bereikt. Pas daar ontmoet je de gids die je naar het kamp brengt. In Eqi zijn geen paden en het kamp ligt hoog, dus het is een lekkere klim om bij de hutten te komen. Er staan 15 rode hutten en een handvol ‘luxe’ tenten (glamping) op de berg. In ’the main house’ worden de maaltijden geserveerd (die overigens ècht heerlijk waren!) en daarnaast zijn de gemeenschappelijke douches en toiletten te vinden. Er zijn in Eqi namelijk maar 4 hutten die eigen douche en toilet hebben. Toen wij onze reis boekten (ca. 3 kwart jaar voor vertrek) waren deze hutten al vol, dus wij gaan ‘back to basic’. Geen stromend water, geen elektriciteit, geen wc en geen douche. Oh ja, en geen mobiel bereik of internet (YES!). Het hoofdgebouw heeft wel elektriciteit, dus tijdens het diner zijn de paar stopcontacten die ze hebben bezet door opladende camera’s. Er is lang niet genoeg voor iedereen, maar er wordt op een plek als deze rekening gehouden met elkaar. Is je camera vol, dan koppel je hem af en laat je de volgende laden. Tip: neem een stekkerblok mee.

Klimmen naar de hutten © Shanne Bax
De vier hutten mét faciliteiten (en een onbelemmerd uitzicht) © Shanne Bax
Glacier Lodge Eqi © Shanne Bax
Dag 3 - Hike in Eqi en op naar Ilimanaq!

De hutten van Eqi liggen spectaculair mooi en hebben allemaal zicht op de gletsjer. Het lijkt wel oud & nieuw, want de gletsjer is altijd in beweging en je hoort constant het kraken en donderen van het ijs. We zien dan ook meerdere kalvingen tijdens ons verblijf. De volgende ochtend halen we na het ontbijt ons lunchpakket op en wandelen we in een kleine groep (7 man incl. gids) naar de gletsjer toe. Vanwege het tsunamigevaar mag je niet de (naar het lijkt) makkelijkste route langs de kust nemen. We wandelen totaal ongeveer 5 uur via een prachtig landschap. Het enige vervelende is dat hier zo ont-zet-tend veel muggen zijn! Na een forse klim (lees: stijl omhoog) komen we aan bij het uitkijkpunt over de gletsjer en nadat we goed en wel weer normaal kunnen ademhalen kijk ik mijn ogen uit! Het is prachtig en we zijn zó dichtbij… Het lunchpakket nuttigen is een uitdaging met al die muggen hier, dus we improviseren maar wat. De gids heeft koffie en thee bij zich en zo zitten we gemoedelijk een uurtje voor de gletsjer.

Overview van de gehele (!) lodge © Shanne Bax
Uitzicht vanuit onze cabin © Shanne Bax
Eqi the calving Glacier © Shanne Bax

Na de hike kunnen we ’s middags zelf nog een beetje rondlopen en de omgeving verkennen. Echt tijd voor een andere hike hebben we niet meer, want de boot komt ons straks ophalen. Dus dikke tip: wil je meer wandelen? Boek dan 2 nachten Eqi! Het weer is overigens prachtig vandaag, het was tijdens het wandelen gewoon heet af en toe. Dit houdt in dat de terugreis met de boot langs de gletsjer prachtig is. De boot blijft niet meer voor de gletsjer hangen en gaat direct door naar Ilulissat, maar je hebt uiteraard mooi zicht op deze 5km lange ijsmassa.

Hike to the Glacier © Shanne Bax
Ilimanaq settlement & lodge

Na aankomst in de haven van Ilulissat reizen wij gelijk door naar het volgende ‘kamp’. We hebben namelijk een nachtje in de lodges bij Ilimanaq geboekt. We worden door de gids van haven 1 naar haven 2 gebracht en stappen aan boord van een veel luxer bootje waar ca. 14 personen op passen (trouwens een goede reden waarom alle tours bij World of Greenland starten, straks sta je in de verkeerde haven met je goede gedrag :-)…). Eenmaal de haven uit varen we richting de baai waar de eerste grote ijsbergen ons al om de oren vliegen en we hebben geluk: want ook onze eerste walvissen worden gespot! Nadat we even blijven ‘hangen’ in de baai varen we door een zee van mist en ijs naar het kustdorpje Ilimanaq.

© Shanne Bax

In feite was Ilimanaq een slaperig dorpje, tot er in 2017 gloedjenieuwe lodges gebouwd werden om toeristen in te laten verblijven. De 15 hutten staan aan de rand van het dorp en zijn te bereiken via een nette boardwalk. Ze hebben allemaal zicht op de baai dus als je geluk hebt zit je vanaf je terras naar een walvis te kijken. Ze schijnen hier namelijk vaak te vertoeven! Ilimanaq is een typisch Groenlands dorpje met gekleurde huizen en veel honden. Er is een receptiegebouw waar je de gidsen ontmoet, vragen kunt stellen en waar de tours vertrekken (“stads” wandeling en langere gegidste hikes) en er is een restaurant. Het is hier allemaal zo klein, het restaurant is alleen geopend tijdens ontbijt, lunch en diner. Tussendoor valt er niks te halen en omdat wij hier op zondag zijn is de supermarkt ook dicht. Goed om vooraf rekening mee te houden dus! We gaan dineren (wederom zó lekker!) en trekken ons terug in onze hut, het is tenslotte een lange dag geweest.

Ilimanaq lodges © Shanne Bax
Terras van onze lodge © Shanne Bax
What a view… 🙂 © Shanne Bax
Dag 3 - Walvis walhalla

Tijdens een prachtige ochtend wandelen we met de gids door de nederzetting. Ja, het is echt heel erg klein en de wandeling duurt (inclusief al het gepraat en de stops onderweg) ca. 1,5 uur. En ja, je kunt dit echt zelf doen, maar de wandeling zit altijd inbegrepen bij je verblijf en je leert veel meer over Ilimanaq. Je hebt namelijk toch geen internet of bereik, dus zelf even ‘googlen’ doe je hier niet. Na deze wandeling gaan we zelf nog even aan de wandel. We hebben ook hier weer niet genoeg tijd voor een langere hike (dikke tip nummer 2: boek 2 nachten), maar zitten nadat we ècht alles wel gezien hebben, een boek te lezen op het terras van het restaurant. Onze rust wordt verstoord door enorme klappen en terwijl we opkijken horen we onze gids hè-le-maal uit haar panty gaan. Wat we zien is ook echt heel bijzonder: mama bultrug leert haar kleintje hoe ze moet springen. De gids zit hier al 3 maanden en ziet dit voor het eerst, ze is helemaal dol op walvissen, dus ik snap haar reactie. Ik kijk mijn vriend vol ongeloof aan en zeg: dit is dag 3 hè… van de 6 hè… Wat een lucky birds zijn wij! We reizen die avond weer terug naar Ilulissat met deze wwanzinnige ervaring in onze pockets.

© Shanne Bax
© Shanne Bax
Dag 4 - Whale watch safari en Hike to Sermermiut

Wat we in Spitsbergen qua walvissen een beetje gemist hebben heeft Groenland dubbel en dwars goedgemaakt. In principe zou je een speciale walvissafari niet nodig hebben, want walvissen kun je eigenlijk bij iedere boottocht wel spotten. Het verschil is alleen, en daarom hebben wij wel een walvissafari gemaakt, dat die bootjes niet verplicht zijn te stoppen om je tijd te geven de walvissen goed te kunnen zien. Onze ervaring is nu dat ze dat vaak wel doen omdat ze ook wel weten dat het gaaf is. De walvissafari begint vanmorgen erg mooi tot plots hele dikke mist optrekt en we de walvissen wel horen, maar niet zien. We hoorden later dat de mist in de stad met ca. 15 minuten weer wegtrok, aan boord duurde dat wel iets langer, een uurtje denk ik. De mist werd wel geleidelijk aan minder dik, waardoor walvissen weer te zien waren en we ook weer mooie plaatjes konden schieten.

Kajakken in Ilulissat, zo dichtbij kun je dus komen! © Shanne Bax
© Shanne Bax
© Shanne Bax
IJsbergen in de mist © Shanne Bax

In de middag wandelen we zelf door Ilulissat, en dankzij het mooie weer krijgen we leukere plaatjes te zien dan de 1e dag (weet je nog, met die regen). We wandelen vervolgens (zonder gids, kan prima!) de stad uit richting de boardwalk naar Sermermiut. De foto’s zeggen genoeg…

Boardwalk to Sermermiut © Shanne Bax
Je moet wat over hebben voor een mooie foto © Shanne Bax
Dit was het even gaan liggen wel waard © Shanne Bax

In de avond gaan we maar weer aan boord van een boot (ja, doe eens gek). We maken de midnight cruise die start om ca. 22:00 uur. Hoewel de zon hier niet ondergaat zakt hij (uiteraard) wel en dat levert prachtige kleuren op. We varen dicht langs de ijsbergen en krijgen van de kapitein en van de gids interessante verhalen te horen. We zijn laat terug (ca. 00:30 uur) en worden afgezet bij ons hotel. Morgen zit het er alweer op, ons avontuur in Groenland. Ik had best wat langer willen blijven, maar er moeten vooraf natuurlijk keuzes gemaakt worden. Daarnaast vinden mijn collega’s het niet heel leuk als ik nóg langer weggebleven was ;-).

© Shanne Bax
© Shanne Bax
© Shanne Bax

De terugreis verloopt prima, hoewel we wel vertraging hebben op Kangerlussuaq. We snappen in eerste instantie niet waarom, maar later blijkt een klein toestel vanuit hoofdstad Nuuk vertraging te hebben vanwege mist. Aangezien Air Greenland één groot toestel heeft waarmee ze naar Kopenhagen vliegen, hebben we uiteindelijk 2,5 uur vertraging om te wachten op deze pak ‘m beet 20 passagiers. We hadden gepland om 21:30 uur in Kopenhagen te landen en dus redelijk “op tijd” in ons geboekte airporthotel te arriveren, maar uiteindelijk liggen we om 01:30 uur in bed terwijl om 06:30 uur de wekker weer gaat. De korte vlucht van Kopenhagen naar Amsterdam vertrekt om 08:15 uur en binnen no-time zijn we weer thuis. We worden getrakteerd op een hittegolf en komen thuis in de 40 graden Celsius. Wel even wat anders dan dat Arctische Noorden.

We zijn al met al 3 weken onderweg geweest, hebben de meest fantastische plekken van de Arctic gezien en zijn een ervaring voor ’t leven rijker.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne