Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Meet the Team – Astrid in Italië

Door: Astrid Wiesenekker

Vakantie! Ja, ook als je werk vakanties adviseren en boeken is, mag je zelf met vakantie. Je zou denken richting IJsland of één van onze andere bijzondere bestemmingen. Maar niets is minder waar, dat wil zeggen voor deze zomer vakantie, want in het najaar heb ik toch een kort tripje met mijn hele gezin naar IJsland geboekt staan, op zoek naar het noorderlicht.

De bestemming voor onze zomervakantie is dit jaar Italië. Ik houd ervan om niet vanuit één plek een land te verkennen, en blijf het liefst – ook als ik 2 weken ga – op zoveel mogelijk verschillende locaties.

Sinds een aantal jaar heb ik Italië als wintersport bestemming ontdekt. En het leek ons ontzettend leuk om eens de kijken hoe de indrukwekkende dolomieten in Zuid-Tirol er in de zomer uitzien.
We vertrekken in juni naar het plaatsje Laion/Lajen, alles wordt in deze streek in twee talen vermeld. En gelukkig spreken de Italianen hier ook 2 talen. In het Italiaans kom ik niet veel verder dan bon giorno en cappuccino, maar met Duits kan ik me verstaanbaar maken.

Laion is een wat kleinere plaats op ca. 10 minuten rijden van de plaats Ortisei/St. Ulrich. We komen hier aan het eind van de middag aan en de accommodatie blijkt een voltreffer. Een schitterende ligging met een geweldig uitzicht!
We krijgen van de enthousiaste gastvrouw een restaurant tip: Gasthof Hatzig in het gehucht Tschöfas. We weten gelijk weer waarom we Italië als vakantiebestemming hebben gekozen. De lekkerste pizza’s en pasta’s en dan met dit uitzicht aan lange tafels tussen de locals. Grande!

Terras met uitzicht

Het wordt deze week ons vaste adres om te gaan eten, want zelf koken, wat natuurlijk prima kan in ons appartement, gaan we niet meer doen.

We maken verschillende wandelingen waarbij we, ik geef het toe, wel zo lui zijn om met de tandradbaan of gondel omhoog te gaan. Op een hoogte van ca. 2100m maken we flinke wandeltochten. O.a. op de Castelrotto/Seiseralm, vanuit Ortisei of Kastelruth met de gondel te bereiken, is het uitzicht fenomenaal. Je bent het vast met me eens dat je na tijdje lopen op een terras met een cappuccino (en verschillende keren ook een Apfelstrudel erbij) ook enorm van het uitzicht kunt genieten!

Vanaf Laion is het ondanks een afstand van 39 km, een uur rijden via een prachtige bergpas naar Corvara. Het leek ons een goed idee om te gaan wandelen in het gebied waar we al verschillende keren met skivakantie zijn geweest. Corvara is één van de opstapplaatsen in de winter – voor de wintersportliefhebbers onder ons – van de Sella Ronda Skiroute. Een mooiere skitocht bestaat niet! De liften in dit gebied gaan in de zomer vanaf 15 juni. Wij waren hier rond 10 juni dus dat wandel feestje ging niet door.

Lago di Carezza

We zijn ook een dag in het Val d’Ega/Eggental geweest, een gebied wat wij nog niet kenden. Ja, het wordt misschien ééntonig maar we vielen weer van de ene verbazing in de andere, wat een natuurschoon! Het Lago di Carezza/Karersee is onwaarschijnlijk mooi en doet denken aan het Lake Louise in Canada. Beetje jammer is wel dat er recent een modern bezoekerscentrum is aangelegd met een voetgangerstunnel onder de weg, waardoor de bussen vol toeristen dit meer ook gevonden hebben.
Na een fotoreportage en rondje om het meer lopen, rijden we een klein stukje door naar Carezza en nemen daar de stoeltjeslift voor een flinke hike op 2500 meter hoogte met hier en daar nog sneeuw waar we overheen moeten lopen. We eindigen deze tocht op het terras van Hotel Castel Latemar met uitzicht op de Rosengarten, een gebergte wat aan het eind van de dag bij zonsondergang fantastisch rood kleurt.

Rosengebergte bij zonsondergang

Na al dat natuurgeweld gaan we nog een dagje naar Bolzano / Bozen. Waar we na een paar terrasjes, wat slenteren door de straatjes en wat shoppen de kabelbaan naar Oberbozen nemen. Toch weer de bergen in!

Na een week verlaten we Zuid Tirol en gaan we op weg naar Toscane. Daar zijn we al meerdere keren geweest. Maar een bezoekje aan Lucca en een boottocht vanuit La Spezia en een bezoekje aan de 5 dorpjes van Cinque Terre staan nog op ons wensenlijstje. Een paar dagen relaxen aan het zwembad van onze agriturismo in de omgeving van Pisa staat ook op dit lijstje voor de komende week.
Maar na één dag in Toscane missen we het indrukwekkende berglandschap van de Dolomieten al….

We missen de bergen!

In Lucca hebben we over de over de stadsmuur gefietst. In 4 km heb je het hele rondje gefietst, maar het is wel een leuke activiteit in deze stad. Naast het slenteren langs de mooie pleintjes, oude gebouwen, verborgen steegjes, ijssalons en terrassen in deze compacte Italiaanse stad.

Steegje in Lucca

Je kunt op verschillende manieren de 5 dorpjes van Cinque Terre bezoeken. Wij hebben gekozen voor de boottocht vanuit La Spezia. Een goed idee: de boot meert bij elk dorpje aan, je kan er dan af om het dorpje te gaan bekijken, en volgens een dienstregeling met het volgende bootje weer naar het volgende dorpje. Erg leuk om de dorpjes zo tegen de rotsen aangeplakt te zien liggen vanaf het water. Wel behoorlijk druk met toeristen, maar dat zijn wel zelf natuurlijk ook.

Cinque Terre

De temperatuur loopt in Toscane inmiddels behoorlijk op, dus de komende dagen maar even helemaal niets behalve aan het zwembad liggen met een boek. En ’s avonds naar ‘ons’ familie restaurant met het lekkerste Italiaanse eten wat ik ooit heb gegeten in Trattoria Il Boccondivino.

Tiramisu zoals alleen de Italianen dat kunnen

Met ‘omgekeerde heimwee’, ander woord voor einde van een heerlijke vakantie, rijden we via het Zwarte Woud in Duitsland, waar we nog een paar nachten bij een oud collega logeren, terug naar huis.

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid