Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Leestips IJslandse boeken

Door: Astrid Wiesenekker

Er verschijnen gelukkig steeds meer Nederlandse vertalingen van romans, thrillers en andere boeken van IJslandse schrijvers. Zodat wij ook helemaal weg kunnen kruipen in een spannende thriller. In dit blog geven we je tips voor lange zomeravonden leesplezier.

IJslanders en boeken

IJsland is het land waar het meeste gelezen wordt ter wereld. In de middeleeuwen waren er al IJslandse schrijvers die hun verhalen opschreven. De saga’s uit die tijd worden nu nog steeds gelezen.

De statistieken zijn onvoorstelbaar: één op de 10 IJslanders publiceert tijdens zijn leven een boek. Een IJslander leest gemiddeld 2,3 boek per week. IJslanders zijn met deze cijfers de wereldrecordhouders van het uitgeven en lezen van boeken per persoon, per jaar.

De IJslandse schrijverstraditie gaat terug naar de 13 eeuw. De IJslanders begonnen toen met het vertellen van verhalen over de avonturen van de Vikingen. Deze gewoonte breidde zich steeds verder uit. Alle categorieën komen aan bod: van saga’s tot poëzie, en van kinderboeken tot Science Fiction. De meeste bekende en populairste boeken zijn natuurlijk de thrillers!

De donkere IJslandse winters zorgen blijkbaar voor veel inspiratie voor het schrijven van spannende boeken. Geen wonder dat de IJslandse (misdaad) thrillerschrijvers de ene na de andere bestseller produceren.

Indriðason: de bekendste schrijver

Arnaldur Indriðason, deze schrijver ken je denk ik wel! De auteur heeft veel fans in Nederland. Net als de hoofdpersoon in veel van zijn boeken: politieman Erlendur Sveinsson. Bijna elk jaar komt er een nieuwe spannende thriller van Arnaldur uit.

Zijn laatste uitgave uit november 2019 is Smeltend ijs. Het is een spannend verhaal over een sinister geheim en de gruwelijke waarheid die de tijd uiteindelijk boven water brengt. Het is het eerste deel in een nieuwe serie met Konráð in de hoofdrol.

Smeltend ijs: een thriller die je kippenvel bezorgd

Samenvatting op de boekomslag

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden. De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Yrsa Sigurdardottir: voor liefhebbers van psychologische, trage trillers.

Deze IJslandse schrijfster heeft ondertussen ook een schare fans. Haar thrillers zijn zonder uitzondering van hoog niveau, uitstekend geschreven en met goed uitgewerkte karakters. Haar laatste uitgave van januari 2020 is RIP. Na Vortex en DNA is RIP de derde in de reeks thrillers met commissaris Huldar en kinderpsychologe Freyja in de hoofdrol.   

Het derde boek uit een serie thrillers

Samenvatting op boekomslag

Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een “2′. Een tienerjongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een “3′.

Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freya, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer “1′, dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen. Freyja is ervan overtuigd dat de moordenaar het slachtoffer is geweest van pesterijen, en nu wraak neemt. Zoals ze dat ooit zelf ook wilde doen.

Bestseller serie van Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson is auteur van de bekroonde en internationale bestseller serie Dark Iceland. Zijn debuut Sneeuwblind is de eerste in deze serie met Ari Thór, politieman in opleiding als hoofdpersoon.

Sneeuwblind: uit de bestseller serie Dark Iceland

Samenvatting op boekomslag

Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het ruige noorden van IJsland, dat alleen maar bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent. Ari Thór, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavik en ver van de demonen uit zijn verleden.

Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

Boeiende natuurverhalen

Unnur Jökulsdóttir is uitgever en onderzoeksassistent aan het Mývatn Onderzoeksinstituut. Ze publiceerde al diverse natuur- en reisboeken.

Het geheim van het Mývatnmeer uit 2019 is een prachtig geïllustreerd boek. Een aanrader voor natuur- reis en literatuurliefhebbers!

Prachtig geïllustreerde natuurverhalen met een boodschap

Samenvatting op boekomslag

Met haar heldere, poëtische stijl neemt Unnur Jökulsdottir de lezer mee op een avontuurlijke reis langs de wonderschone flora en fauna van het beroemde IJslandse Mývatn-meer. Haar boek zit bomvol fascinerende details over de meest uiteenlopende verschijnselen: grote wolken dansmuggen, bolvormige groene algen, unieke broedgebieden en het reusachtige vulkanisch gebergte dat het meer omringt.

Al meer dan twaalf jaar woont en werkt de auteur bij het meer, samen met haar man, hoofd van het Mývatn-onderzoeksteam. “Het geheim van het Mývatn-meer’ is een indrukwekkende en sprookjesachtige beschrijving van het bedreigde ecosysteem van een van de mooiste meren van IJsland. Dit kleine literaire (natuur)wonder heeft bovendien een belangrijke boodschap.

Nobelprijswinnaar

Halldór Laxness (1902-1998) is de enige IJslandse schrijver die een Nobel prijs voor de literatuur heeft gekregen (voor zijn roman ‘De gelukkige krijgers’).

Onafhankelijke mensen is een klassieker! Het boek deed in eigen land heel wat stof opwaaien toen het uitkwam in 1935. Tot dan toe werd er niet gesproken over creperende boeren. Laxness werd door zijn eigen uitgever zelfs weggezet als ‘communist’ tijdens de Koude Oorlog en zijn boeken kwamen toen niet meer uit.

Hij won wel de Nobelprijs in 1955 en werd in het buitenland terecht als een groot schrijver gezien. In 1997 werd Onafhankelijke mensen in IJsland pas weer herdrukt.

Samenvatting

Onafhankelijke mensen is een IJslandse familieroman (uit 1934-35), waarin de kinderen een strijd moeten aangaan met hun vader, een keuterboer.
Tegen de stroom in probeert de schapenboer Bjart van het Zomerhuis zijn zelfstandigheid te handhaven. Na achttien jaar in dienst van een lokale rentmeester te hebben gewerkt, wil hij niets liever dan zijn eigen kudde schapen hoeden. Alles zet hij daarvoor op het spel, zelfs zijn eigen bestaan en dat van zijn naasten. Slechts één persoon ontziet hij, zijn stiefdochter Asta.

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid