Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

De Laugavegur wandeltocht

Door: Linde Heddes

De Laugavegur is niet alleen een winkelstraat in Reykjavik, maar ook de bekendste meerdaagse wandeltocht van IJsland en niet zonder reden! Deze wandelroute in het binnenland leidt je dwars door schitterende en afwisselende landschappen en is goed toegankelijk.

Zicht op Alftavatn tijdens de Laugavegur wandeling in IJsland.
Het schitterende uitzicht over de omgeving van Alftavatn in de diepte.

De route

Vanaf het kleurrijke Landmannalaugar loop je in ongeveer 55 km naar Thórsmörk, waar indien gewenst de route verlengd kan worden met een extra 25 km naar Skógar via de Fimmvörduháls. De trektocht is zeer divers, en leidt door verschillende landschappen.

De Laugavegur route op kaart.
Laugavegur route

De ryolietbergen van Landmannalaugar, het stenige plateau van Hrafntinnusker waarna je afdaalt naar de vlaktes rond het meer van Álftavatn. De route naar Emstrur leidt langs enkele riviertjes en opmerkelijke bergen voordat je een zwarte vlakte bereikt, maar eindigt bij een schitterende kloof en de volgende dag kom je in steeds groener en dichter begroeid terrein voordat je het bos van Thórsmörk bereikt.

Een groep wandelaars loopt de Laugavegur.
Op sommige delen van de route is het terrein zeer vlak.

Overnachten tijdens de wandeltocht

Langs de route vind je op verschillende plaatsen berghutten waar kan worden overnacht. Rondom deze hutten is ook een kampeerterrein aanwezig, kamperen langs de route is ook alleen toegestaan rondom deze hutten, dus vrij kamperen kan niet. Van noord naar zuid zijn de hutten Landmannalaugar, Hrafntinnusker, Álftavatn, Hvanngill, Emstrur, Thórsmörk Basar, Thörsmork Langidalur en Fimmvörduháls Baldvinsskáli. Sommige hutten liggen dicht bij elkaar en zijn daardoor alternatieven voor elkaar als de ene vol blijkt te zitten.

Tenten rond de Emstrur hut op de Laugavegur wandelroute.
Kamperen rondom de Emstrur hut.

De hutten hebben slaapzalen, een simpele zitruimte en kookfaciliteiten. Alleen de wandelaars die overnachten in de hut mogen gebruik maken van de kookfaciliteiten. Een toiletblok, wastafels en bij de meeste hutten ook enkele douches vind je in de nabijheid van de hut. Deze mogen worden gebruikt door alle wandelaars, ook de kampeerders.

Populariteit van de hutten

De hutten zijn normaal gezien al maanden van tevoren volgeboekt, gelukkig komen er ook soms weer plekjes vrij door bijvoorbeeld annuleringen tussendoor. Omdat de capaciteit per hut verschilt en wandelaars soms hutten overslaan kan het zo zijn dat je enkele nachten in een hut kunt overnachten, maar dat dit niet standaard voor de hele reis zo is.

Vroeg boeken loont dus echt als je je zinnen hebt gezet op overnachtingen in hutten! Is er geen plaats in één of meerdere hutten, dan plaatsen we deze nacht(en) op een wachtlijst. Mocht er een plaats vrijkomen dan kan je die nacht alsnog in de hut terecht en wordt deze nacht automatisch bevestigd.

Wordt uiteindelijk een nacht niet bevestigd vanuit de wachtlijst, dan wordt er automatisch een tent en benodigdheden bij de hut gelegd zodat je niet zelf deze items mee hoeft te dragen voor deze nacht(en).

Hut in Thórsmörk
De Langidalur hut in Thórsmörk.

Bagage meenemen of laten vervoeren?

Bij deze meerdaagse trektocht zul je zien dat verschillende wandelaars ook heel verschillende bepakkingen bij zich hebben.

Je ziet individuen lopen met grote rugzakken, die alle bepakking om te kamperen bij zich hebben. Er zijn groepen waarvoor de grote bagage tussen de hutten wordt vervoerd en zelf hebben ze alleen een klein dag-rugzakje bij zich.

En natuurlijk alles hier tussenin: wandelaars die hut tot hut lopen met alle benodigde bagage, of wandelaars die kamperen maar heel minimalistisch inpakken en misschien minder meedragen dan anderen die in hutten slapen.   

Rivierdoorwading tijdens de Laugavegur wandeling in IJsland.
Tijdens de route moeten meerdere ondiepe riviertjes worden doorwaad.

Type wandeltocht

De wandeltocht kan op verschillende manieren worden gelopen: in groepsverband of individueel. Met verblijf in hutten of juist in tenten. Wil je in alle rust de route verkennen, of sla je een hut over en loop je een langere afstand op één dag?

Wanneer je kiest voor lopen in groepsverband is dit onder leiding van een Engelssprekende gids. In principe wordt bijna alles voor je geregeld. Bagage wordt (meestal) vervoerd, de gids weet precies de ins en outs van de route en over kaartlezen of maaltijden hoef je je zeker niet druk te maken. Het is daarnaast ook gezellig om met een internationale groep samen op pad te zijn.

Individueel is de route echter ook goed te lopen. Het pad is duidelijk en op de meeste plaatsen gemakkelijk te volgen. Doordat je zelfstandig loopt heb je meer keuze, vooraf bijvoorbeeld de keuzes tenten of hutten, vertrekdata, en bagagevervoer of niet. Maar ook tijdens de wandeltocht zelf bepaal je zelf hoe vroeg je ‘s ochtends vertrekt en hoe vaak je pauze houdt.

Alle opties zijn bij ons te boeken. Welke past het beste bij jou?

Groep loopot de Laugavegur
Tijdens een groepsreis kun je ook samen genieten van het schitterende uitzicht.

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde