Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Kledingadvies Spitsbergen

Door: Shanne Bax

Je gaat op reis naar Spitsbergen. Wauw, een once in a liftetime trip (of misschien ga je wel vaker)… Maar wat stop je in je koffer voor een reis naar Spitsbergen? Wij vertellen je er meer over in onze blog.

Niet om te af te schrikken, maar…

Als je Spitsbergen bezoekt, ben je in de Hoge Arctische Zee en dien je je goed aan te kleden. ‘Frostbite’ is een van de meest voorkomende verwondingen in Svalbard. Het weer kan op elk moment van het jaar erg snel veranderen. Sterke wind maakt de werkelijke temperatuur lager dan de gemeten temperatuur. Het terrein in Svalbard is ongelijk en rotsachtig, en je hebt waterdichte en solide wandelschoenen / bergschoenen nodig voor wandelingen in de bergen en de omliggende gebieden.

De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden (midden mei tot september) is 3 – 7 ˚C. Je hebt een winddicht jack en wollen ondergoed nodig, evenals wanten en een hoed of muts. In de zomer zorgt het smelten van sneeuw en ijs tot verhoogde niveaus in rivieren en beken. Je hebt daarom rubberlaarzen of bergschoenen en beenkappen nodig hebben voor kruisingen. Vergeet niet dat je ook in de zomer meerdere lagen wol nodig hebt.

Winter op Spitsbergen

Tijdens de wintermaanden (oktober tot mei) is de normale temperatuur -30 – -11 graden ˚C. Breng je warmste kleren mee! Je hebt winddichte bovenkleding nodig, verschillende lagen wol en / of fleece. Vergeet ook niet om warme winterlaarzen te dragen (met ruimte voor twee paar wollen sokken) en om je handen, gezicht en hoofd warm te houden met warme en winddichte wanten / handschoenen, een bivakmuts en een warme, winddichte hoed/muts. Een reflecterend vest kan ook nuttig zijn, omdat het erg donker wordt. Je moet extra warme kleding meenemen om voorbereid te zijn op de extreme weersomstandigheden.

Laatste tip…

Het is slim ook indoor schoenen of warme sokken meenemen. Het is een traditie om je schoenen uit te doen bij het bezoeken van iemands huis en bij het betreden van hotels, winkels en kantoren. Deze traditie dateert uit de tijd dat kolenmijnen zich in het midden van de nederzetting bevonden. Door je buitenschoenen uit te trekken, vermeed je het kolenstof in de huizen, hotels en winkels te slepen.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne