Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJslandse kerstfilm: Echo

Door: Ilse van den Hoven

Vanaf 12 december draait de IJslandse kerstfilm Echo in de Nederlandse filmhuizen en bioscopen. De film vertelt niet één verhaal, maar is een aaneenschakeling van korte verhaaltjes die direct uit het leven gegrepen zijn. Eén ding hebben ze gemeen: ze spelen zich af tussen de dagen voor kerst en het begin van het nieuwe jaar.

Iceland, Christmas time. As everyone prepares for the holidays, a peculiar atmosphere falls upon the country revealing emotions of both excitement and concern. In the middle of the countryside, an abandoned farm is burning. In a school, a children’s choir is singing Christmas carols. In a slaughterhouse, chickens are parading along a rail. In a museum, a mother is arguing with her ex-husband on the phone. In a living room, a young girl is making her grandmother try on her new virtual reality headset – Through 56 scenes, Echo draws a portrait, both biting and tender, of modern society.

Regisseur Rúnarsson laat zijn rake verhalen afspelen tussen kerst en oud en nieuw. Hij stapt af van de gebruikelijke Griekse verteltraditie, die gebaseerd is op een beginsituatie, wendingen en een uitkomst. Zijn enige uitgangspunt was dat elke persoon, gespeeld door niet-professionele acteurs, slechts in één scène voorkomt en dat de opnames statisch zijn, gefilmd vanaf een statief. Dat blijkt in zijn eenvoud een krachtige vorm voor deze minimale verhalen met maximaal effect.

In de korte scènes zien we slechts het topje van de ijsberg, je voelt al snel dat er een hele wereld van tragiek onder kan schuilen. Zo horen we een bibliothecaris over de telefoon tegen zijn moeder zeggen dat hij niet langskomt als hij alweer walvisvlees moet eten. In een andere scène prijst een vader zijn stiefdochter terwijl ze Chopin speelt, waarbij hij zijn eigen dochter op subtiele maar pijnlijk wijze naar beneden haalt. Ook zien we een chagrijnig gezin een felbegeerde symmetrische kerstboom uitzoeken, waarop de vrouw sneert tegen haar man: “Tieners groeien tenminste nog op, maar jij wordt alleen maar erger.”

De IJslandse kerstfilm Echo duurt 79 minuten en draait vanaf 12 december in de Nederlandse filmtheaters. Hier vind je de bioscoopagenda voor de film Echo. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Ik ga hem binnenkort bekijken en zal je laten weten wat ik ervan vond!

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse