IJsland wordt een steeds populairdere bestemming voor fijnproevers. De restaurantcultuur in Reykjavík bloeit, met Michelin-sterrenrestaurants, wereldberoemde chef-koks en creatieve recepten. Hoewel de rest van de wereld een grote invloed heeft gehad op veel van de gerechten die tegenwoordig worden geserveerd, zijn er ook recepten die al vele generaties lang meegaan.
Gezien het gebrek aan ingrediënten in IJsland, omdat het land dor en onvruchtbaar is, hebben IJslanders altijd creatief moeten zijn als het op koken aankomt. Met alleen vis, vlees, zuivel, wortelgroenten en wat kruiden en bessen slaagden ze er in om een keuken te creëren die nog steeds de smaakpapillen verrukt.
Speciaal voor de liefhebbers hebben we een ‘diner voor twee’ samengesteld met typische IJslandse recepten. Geen zorgen, de gekke ingrediënten hebben we weggelaten. Dit is echt een menu voor de smulpapen onder ons!
Voorgerecht: Flatkökur
IJslands ‘flatbread’
Traditioneel wordt deze flatbread gegeten met IJslandse boter en dunne plakjes gerookte lam (hangikjöt), leverpaté of kaas. Het is daarom een prima voorgerechtje voor deze avond. Vind je het teveel lam? Probeer dan eens een versie met zalm, of wat denk je van hummus?
Ingrediënten ouderwets recept uit Mývatn
- 1kg roggebloem
- lauwwarm water
Bereiding
- giet de bloem in een grote kom. Voeg langzaam water toe tot het mengsel een droog deeg vormt
- kneed het deeg tot een bal, dek af en laat ‘s nachts rusten in de koelkast
- verdeel het deeg in kleinere stukjes (ongeveer 10). Rol het deeg uit tot 2 mm dikke cakes
- prik met een vork gaatjes over de cakes voordat je ze in een hete, elektrische fornuisbrander (of een hete pan) frituurt.

Icelandic Birch Cocktail
Geen diner compleet zonder een drankje. Nu is een wijntje of biertje héérlijk en ook IJslanders genieten volop van hun alcoholische versnaperingen. Maar wanneer je zin hebt in een ruige cocktail met een beetje houtsmaak, aardetinten met een vleugje citrus, dan is deze IJslandse berkencocktail met bloedsinaasappel zeker iets voor jou!
Birkir en Björk van Foss Distillery zijn twee heerlijke IJslandse likeuren gemaakt met ‘Pure Birch Sap’ en zijn uitstekende ingrediënten voor cocktails. Birkir is een snaps (36%) en Björk is een likeur (27,5%), beide zijn superzacht met aardse tonen en een vleugje honing.

Ingrediënten voor een birkir cocktail
- 1 deel Birkir Snaps
- 1 deel bloedsinaasappelsap
- eventueel 1 bloedsinaasappel voor een decoratief schijfje in je glas (geschikt voor meerdere cocktails natuurlijk)
- 0,5 deel donkere siroop
- 1dl suiker
- 1,5dl water
- Doe de suiker en het water in een pan en laat de suiker op laag vuur oplossen
- Giet in een pot en bewaar maximaal 1 week in de koelkast
- een paar druppels Angostura bitter (wel ‘gewoon’ te koop bij Gall en Gall)
- Een scheutje bruisend water
Bereiding
- Vul een cocktailshaker met ijsblokjes en voeg Birkir, bloedsinaasappelsap en siroop toe
- Goed schudden
- Giet in een glas, vul aan met bruisend water en voeg enkele druppels Angostura Bitter toe

Bijgerecht: Brúnaðar Kartöflur
Gekarameliseerde aardappelen
Een absoluut heerlijk bijgerecht, deze gekarameliseerde aardappelen zijn een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Traditioneel gezien wordt het gegeten met een lamsschouder en rode kool.
Ingrediënten
- 3 middelgrote aardappelen (of grote krielaardappelen)
- 5 eetlepels suiker
- 3 eetlepels boter
Bereiding
- Schrob de aardappelen schoon (schillen indien gewenst, maar het is lekkerder als je grote krielaardappelen met schil gebruikt). Snijd ze in kwarten.
- Kook de aardappelen gaar in water zonder zout. Giet ze af en laat ze vervolgens 5 minuten nastomen zodat ze goed droog worden.
- Zet een pan op het vuur met de suiker en verwarm tot de suiker smelt. Roer dan de boter of margarine er doorheen.
- Zodra dit mengsel een mooie gouden kleur krijgt haal je de pan van het vuur (anders verband het) en laat de voorzichtig de aardappels in de pan glijden en zorg dat ze onder het suikermengsel komen te zitten.
Smullen maar!

Geroosterde lamsbout
Lam is ongetwijfeld een van de beste ingrediënten van IJsland. Doordat ze in de zomer rondscharrelen en een volledig natuurlijk dieet tot hun beschikking hebben heeft het vlees een uitgesproken smaak.
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 lamsbout (2,2 tot 2,5 kilo)
- 1 citroen
- 2 tot 3 tenen knoflook
- verse rozemarijn
- 1 eetlepel gedroogde salie
- verse tijm
- peper en (zee)zout
Bereiding
- Verwijder overtollig (of ongewenst) vet van de bout.
- Maak verschillende diepe inkepingen in het vlees en stop er een teen knoflook in.
- Mix de gedroogde kruiden met olijfolie en citroensap en marineer de bout voor ongeveer 1 uur op kamertemperatuur.
- Braad de lamsbout licht aan en zorg dat hij een mooie kleur krijgt. Let op: bewaar het vet in de pan voor de jus!
- Leg de verse kruiden op de lamsbout en stop het geheel in een ovenschaal in de voorverwarmde oven (200 graden Celsius).
- Draai de temperatuur terug naar 175 graden Celsius na ca. 30 minuten en laat nog 1 uur in de oven staan voor een medium-rare gebakken bout.
Voordat je het vlees aan gaat snijden, zorg dat het minimaal 15 minuten gerust heeft. Traditioneel gezien wordt dit gegeten met doperwten en (koude) rode kool.

De jus
Geen lamsbout is compleet zonder een lekkere jus. Voor de liefhebbers, hierbij de klassieke variant.
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem (houd je van dikke jus? Doe er dan een extra lepel bij)
- een cup met vet van de lamsbout waar deze in aangebraden is en een cup kip- of lamsbouillon
- zout naar smaak
Bereiding
- smelt de boter in een steelpannetje op een middelhoog vuur.
- voeg de bloem toe en roer goed door tot de roux ontstaat
- voeg de 2 cups met vet en/of bouillon toe en roer door tot je een gladde saus hebt
- breng aan de kook en serveer 🙂
Wil je een iets modernere en gezondere variant? Maak dan geroosterde groenten uit de oven (wat denk je van zoete aardappelen, wortelen, bloemkool, knolselderij of venkel) met een yoghurt-munt saus (perfect voor bij lamsvlees!) en een salade in plaats van de suikeraardappelen. Succes gegarandeerd!
Toetje
Happy Marriage cake
Typisch IJslands is eigenlijk softijs met chocoladedip, maar om nou na dit diner naar de snackbar te wandelen voor zo’n likkertje vind ik te makkelijk. Daarom een ander typisch IJslands dessert, de Happy Marriage Cake. Traditioneel met rabarber, want rabarber proeft naar de IJslandse zomer!
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten boter
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 groot ei, losgeklopt
- 250 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 250 gram havervlokken
- 200 gram rabarberjam (evt. met gember)
- 100 gram aardbeienjam
Bereiding
- Bekleed een 23 cm diepe bakvorm met losse bodem met bakpapier. Verwarm de oven tot 180 ° C / 160 ° C (ventilator / gas) 4. Klop in een grote kom de boter en suikers met een elektrische mixer.
- Klop het ei erdoor, beetje bij beetje. Zodra al het ei is toegevoegd, zeef de bloem en baking soda erdoor, voeg dan de haver toe en spatel voorzichtig door met een metalen lepel.
- Zet een derde van het mengsel opzij. Schep de resterende mix in de voorbereide bakvorm en strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel. Meng de rabarber- en aardbeienjam door elkaar en verdeel dit over het mengsel. Bedek met het mengsel wat je opzij gezet hebt en maar of laat er een paar gaten in vallen zodat de jam er als het ware doorheen gluurt.
- Bak gedurende 30 minuten of tot de cakemix stevig en goudbruin is maar nog steeds behoorlijk kleverig. Serveer eventueel overgoten met een klodder zacht opgeklopte room en geniet ervan met een kopje thee of koffie.
Tip: Je kunt de cake, goed afgesloten, nog 3 dagen bewaren.
