Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Tours helpt tijdens Maintenance weekend op de Faroer

Door: Ilse van den Hoven

We schreven al eerder over het onderhoudsweekend op de Færøer. Daarop besloten wij een gokje te wagen en ons in te schrijven voor het weekend van 2021. Ilse en Linde kwamen door de selectie heen en steken in september de handen uit de mouwen en gaan aan de slag! De projecten voor 2021 zijn bekend gemaakt en Team IJsland Tours bereidt zich voor.

Ons hele team is weg van deze prachtige natuurbestemming. We volgen daarom het Maintenance Weekend al een tijdje. Nu we de stoute schoenen aangedaan hebben en geselecteerd zijn kunnen we actief ons steentje bijdragen en daar zijn we trots op! We zullen jullie de komende tijd op de hoogte houden van de voorbereidingen en uiteraard live verslag uitbrengen tijdens het weekend zelf.

De projecten van 2021

1 – VÁGAR, wandelpad van dorp naar luchthaven en v.v.

Wegwijzerbouw en steenhoopherstel maken deel uit van het project op het oude dorpspad dat van het dorp Vatnsoyrar naar Mið- en Sørvágur loopt. De route is gelegen op het eiland Vágar en is nog steeds een minder afgelegde route, hoewel het je prachtige uitzichtpunten van het eiland Mykines, Streymoy en – op een heldere dag – helemaal naar Suðuroy oplevert.
Tegenwoordig lopen reizigers meestal over de drukkere weg naar de luchthaven, maar door dit dorpspad toegankelijker te maken, hoeft dit niet meer. In plaats daarvan kunnen wandelaars genieten van een gemakkelijke en mooie wandeling in de bergen.

2 – TJØRNUVÍK, herstel dorpspad naar Saksun

Veel mensen die de Faeröer bezoeken, stoppen meestal bij het kleine dorpje Tjørnuvík. Vanaf Tjørnuvík leidt een dorpspad naar een andere populaire locatie; Saksun. Het pad is versleten en moet worden gerepareerd om een veilige wandeling te garanderen. De oude stenen muren die naar het pad leiden, worden hersteld en het begin van het pad wordt zichtbaarder gemaakt. Hierdoor kan het gras groeien, wat op zijn beurt meer voedsel voor de schapen in de winter oplevert.

3 – EIÐI (SLÆTTARATINDUR), wandelpad naar de top

Slættaratindur is de hoogste berg op de Faeröer en is erg populair voor wandelaars omdat het uitzicht prachtig is op een wolkvrije dag. Het pad naar de top is versleten en op sommige plaatsen niet veilig genoeg. Een alternatieve route wordt bewegwijzerd, sommige stukken blijven behouden.

4 – FUNNINGUR, plaatsing wegwijzers, ladders en informatieborden

Er is een prachtig uitzicht op Funningur vanaf Hvíthamar. Het uitzichtpunt is de laatste jaren steeds populairder geworden. Om de veiligheid in het gebied te verbeteren en slijtage van de fragiele natuur op deze plek te voorkomen, zullen we wegwijzers en ladders plaatsen en informatie verstrekken over de locatie.

5 – HELLURNAR, herstel verhard wandelpad

Een populair dorpspad op Eysturoy ligt tussen de dorpen Hellurnar en Fuglafjørður. Het pad is in relatief goede staat, maar de eerste 300 meter van Hellurnar bestaat uit een oud verhard pad. Dit pad is niet langer zichtbaar en wordt hersteld.

6 – SELATRAÐ, onderhoud dorpspad

Selatrað is de lokale hub voor scoutclubactiviteiten en recreatie. Een oud dorpspad leidt van Selatrað naar Skálafjørður. Delen van de paden zijn hersteld met herbouwde steenhopen, maar het grootste deel van het pad moet nog worden onderhouden.

7 – NORÐAGØTA, onderhoud wandelpad op bergrug

Restauratiewerkzaamheden zullen worden uitgevoerd op het oude dorpspad tussen Norðagøta en Leirvík op het eiland Eysturoy. Het pad is steeds populairder geworden nadat een telescoop op de bergrug is opgesteld. Onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd op weg naar de hoogste delen van het pad, waar een metalen balustrade wordt vervangen en stenen gelaagde treden worden herbouwd.

8 – KLAKSVÍK (KLAKKUR), afronding wandelpad

Klakkur is een van de hoogste bergen rondom Klaksvík, de tweede grootste stad op de Faeröer. Vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid is de wandeling naar de bergtop erg populair. Er is geen goed pad naar de top, wat betekent dat het pad versleten en vaak modderig is. De Maintenance Crew begon in 2019 een goed pad te bouwen. Dit jaar hopen we het af te ronden.

9 – TRØLLANES, herstel pad voor bewoners en toeristen

Trøllanes is het dorp dat je passeert tijdens het wandelen naar de zeer populaire Kallurin-vuurtoren op Kalsoy. In de oudheid was de enige manier om Trøllanes te bereiken per boot. Vandaag maakt een van de vele tunnels op het eiland Kalsoy het gemakkelijk om met de auto naar Trøllanes te komen. Het pad van het dorp naar de boothaven is een populaire wandeling geweest voor nieuwsgierige bewoners die wilden zien wie er op bezoek kwam. Het pad naar dit gebied is beschadigd door sterke wind. We zullen het pad herstellen zodat zowel dorpelingen als bezoekers veilig kunnen genieten van de wandeling naar de boothaven.

10 – KIRKJUBØUR, herstel populaire wandelroute

De populaire wandelroute tussen Tórshavn, de hoofdstad en Kirkjubøur, onze belangrijkste historische locatie, heeft oude steenhopen die moeten worden onderhouden en nieuwe steenhopen die moeten worden gebouwd. Bovendien moet het pad worden hersteld en bewegwijzeringsposten worden opgezet.

11 – NÓLSOY (BORÐAN), bouwen loopbrug

Het eiland Nólsoy, net buiten Tórshavn, is een leuk toevluchtsoord en een dagtocht vanuit Tórshavn. Het pad naar de vuurtoren in het zuiden van het eiland is een mooie 4-5 uur durende wandeling. De onderhoudscrew in 2019 markeerde de wandeling met houten bewegwijzeringsposten, zodat wandelaars in de juiste richting lopen. Dit jaar wordt het pad hersteld en wordt een loopbrug gebouwd.

12 – SANDOY & SKÚVOY, wandelpad en informatieborden

Het oude steden pad van Húsavík naar Skarvanes op het eiland Sandoy is een plezierige wandeling. Wandelaars hebben het echter vaak moeilijk om de juiste route te vinden. Het pad wordt gemarkeerd met houten bewegwijzeringspalen. Bovendien wordt het pad op sommige plaatsen hersteld, wordt een poort gemaakt en treden over een hek gebouwd (dagproject).

Skúvoy is een gebied dat een speciale betekenis heeft voor het vogelleven en de biologische diversiteit, zowel in een nationaal als een internationaal perspectief, en is daarom een Ramsar-site. Op Skúvoy zetten vrijwilligers borden en wegwijzers op om het geluid te reguleren, zodat vogels rustig kunnen vissen (dagproject).

13 – TVØROYRI, herstel plantage

Een van de weinige plantages op de Faeröer ligt in de grootste stad op Suðuroy, genaamd Tvørvoyri. Deze plek is populair bij de lokale bevolking en bezoekers. Het pad naar de plantage moet worden hersteld. Ook hebben sommige faciliteiten op het terrein een helpende hand nodig en worden er borden geplaatst om bezoekers over de plaats te informeren.

14 – VÁGUR / SUMBA, verbetering levensonderhoud papegaaiduiker

De dramatische kliffen en kustlijn vanuit het uitkijkpunt Lopranseiði en Lopranshólmur behoren tot de meest indrukwekkende natuurwonderen op het eiland Suðuroy. Het onderhoudswerk zal deels zijn om de bereikbaarheid en veiligheid van de plek te verbeteren, door een pad te bouwen en wegwijzers te plaatsen. Daarnaast zal een initiatief worden genomen om het levensonderhoud van papegaaiduikers in het gebied te verbeteren.

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse