Plokkfiskur, een typisch IJslands gerecht. Je smult van dit stoofpotje met vis, óf je vindt het vreselijk. En als we eerlijk zijn, ziet het er ook niet heel erg haute-cuisine uit…. Maar wij garanderen je dat je dit typisch IJslandse gerecht met dit recept, op een heerlijke manier klaar maakt.
In de ‘goede oude tijd’, was het normaal om 5 keer in de week vis te eten. Het was de standaard manier om de restjes vis makkelijk te verwerken in een nieuw gerecht. Wanneer je de vis tijdens de lunch niet opgegeten had, kon je verwachten dezelfde vis ’s avonds op je bord te vinden, maar dan verstopt in Plokkfiskur. Je kunt elke soort vis gebruiken voor dit gerecht, wil je het traditioneel houden gebruik dan kabeljauw, schelvis of heilbot.
Ingrediënten
- ca. 700 gram reeds gebakken of gekookte vis
- 50 gram boter
- 750 ml melk
- 500 gram gekookte aardappelen
- 50 gram bloem
- 1/4 theelepel gemalen peper
Bereiding
- Verwijder alle huid en graat van de vis met bijvoorbeeld een vork
- Snijd de aardappelen in kleine stukjes
- Smelt de boter in de pan op een niet te hoog vuur
- Voeg de bloem toe en roer tot het een glad en dik mengsel is
- Voeg al roerend een deel van de melk toe, ongeveer 200 ml
- Zodra het mengsel begint te koken voeg je weer wat melk toe
- Herhaal dit tot je alle melk hebt toegevoegd
- Als deze saus klaar is voeg je alle vis en aardappelen toe
- Wanneer je gerecht goed warm is kan je aan tafel!
Tip: voeg voor meer smaak uien toe! Snijd de uien fijn en kook deze met de saus mee.