Er zijn geen twee recepten hetzelfde van de traditionele IJslandse Kjötsúpa. Elk huishouden heeft zijn eigen recept. Het is daarom erg lastig een recept te maken voor deze traditionele lamsstoofpot/soep.
Onze versie van het recept bevat de ingrediënten die er in ieder geval in horen omdat deze het gerecht écht authentiek maken. Het is een goede start voor je eerste poging.
Vind je het lekker? Dan kan je zoveel variëren als je zelf wil. Op deze manier maak je je eigen recept voor IJslandse Kjötsúpa.
Laat ons gerust jouw (verbeterde) versie van dit recept weten!
Recept voor 4 tot 6 personen
Kooktijd: ca. 60 minuten
Voorbereiding: ca. 10-15 minuten
Ingrediënten
- 1,5 liter water (als je geen soep maar een stoofpot wil maken gebruik je minder water)
- 1 kleine of een kwart van een grote ui
- 2 wortels
- 1/5 kleine koolraap
- 1 prei
- 500 gram lamsvlees
- 100 gram witte kool
- 100 gram rijst
- Bloemkool, verdeeld in kleine roosjes (naar smaak toevoegen)
- Aardappels (naar smaak toevoegen in kleine blokjes)
Bereiding
- Breng een pan met water aan de kook
- Spoel het vlees af met koud water en leg het in de pan
- Verlaag het hoge vuur naar medium hoog vuur
- Kook het vlees 2-3 minuten in het kokende water
- Schuim het water af en voeg zout toe
- Laat dit prutje ongeveer 30 minuten koken
- Voeg hierna de rijst toe, kook op laag vuur nog 10 minuten
- Nu voeg je alle groenten die je gebruikt in 1 keer toe
- Kook dit nog 20 minuten
- Breng op smaak met zout en peper
- Verwijder voordat je het serveert nog even het vet bovenop
Tip: Bewaar vooral wat voor de volgende dag, het wordt alleen maar lekkerder!