Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland op het Songfestival

Door: Shanne Bax

De Songfestival fans onder ons zijn het al opgevallen, IJsland heeft een bijzondere act dit jaar. Met Hatari en het nummer Hatrið Min Sigra (Haat Zal Zegevieren), is het niet vredelievend te noemen. Maar eerlijk is eerlijk, ze vallen wel op. IJsland is door naar de finale, tijd dus om eens een kijkje te nemen in de geschiedenis van IJsland op het Songfestival…

When Klemens was asked what it means for Hatari to be part of Eurovision, he responded: 

“It means a lot to us to be here in Eurovision, and we feel it’s important to bring across this message we have that hate is on the rise in Europe, and I think no one can disagree with that, so I feel it’s very important for Europe to understand that we need to unite, need to remember to love, need to find a way for peace, or hate will prevail.”

Foto: Hatari at the press conference.
mbl.is-Eggert Jóhannesson

Op naar de beste klassering ooit: IJsland eindigde op de 2e plaats in zowel 1999 als in 2009. Voor de oplettende lezer: inderdaad, precies 10 jaar. Zou het in 2019 dan weer zo zijn? En om er maar gelijk in te ‘knallen’ de slechtste… De zanger die IJsland in 1989 vertegenwoordigde, Daníel Ágúst Haraldsson, wist geen enkel punt binnen te halen, waardoor IJsland op de allerlaatste plaats terecht kwam.

Debuut: IJslands debuut op het Songfestival kwam vrij laat, pas in 1986 deed IJsland voor het eerst mee. Dit terwijl andere Scandinavische landen zoals Noorwegen, Denemarken en Zweden al meer dan 25 jaar van de partij waren! Het was geen geweldige start te noemen voor het eiland. Ze eindigden de eerste 3 jaar op de 16e plek. Wat op zich ook wel een “prestatie” te noemen is.

Over Hatari: de band bestaat uit Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldsson en Einar Stefánsson. Eerder dit jaar waren ze te vinden op Noorderslag. Op IJsland is de band al enige jaren zeer populair, mede dankzij hun ‘aparte’ voorkomen.

Voor de liefhebbers: RÚV will be broadcasting the second leg of the semifinals this Thursday and the finals on Saturday with English commentary. 

Geschiedenis van IJsland op het Songfestival

2009: IJsland werd 2e met: IJsland: Yohanna – Is it true

2010: IJsland werd 19e met:  Hera Björk – Je ne sais quoi. Ze vertegenwoordigde IJsland in 2010 in de Noorse hoofdstad Oslo.

2015: IJsland kwam dit jaar niet door de halve finale

RUV ging na het aflopen van de deadline samen met de deelnemende componisten op zoek naar de artiesten die het best bij het nummer pasten. Voor het eerst hing ook een geldprijs vast aan de overwinning in Söngvakeppnin: de winnaar zou met 1 miljoen IJslandse kronen aan de haal gaan, omgerekend iets meer dan € 6.000.

2018: IJsland werd 16e met: Ryan O’Shaughnessy – Together

Dankzij onze tijdelijke stagiaire Federica, die zelf helemaal gek is van het Songfestival, is deze blog ontstaan. Ben je zelf een die-hard fan van het Songfestival? Laat vooral weten wat je van de inzending van IJsland vindt!

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne