Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland in een Notendop

Door: Lydia Oving

Vanuit mijn vorige baan als reisadviseuse heb ik veel mooie plekjes van de wereld mogen ontdekken. En sinds ik kortgeleden bij IJsland Tours ben begonnen, was het eigenlijk vanzelfsprekend dat ik IJsland mocht gaan bezoeken. Kwam dat even mooi uit, want IJsland had ik nog niet gezien. Samen met mijn vriend mocht ik op studiereis in de maand mei. En wat hebben we ons hierop verheugd! Eindelijk weer eens vliegen na de corona-jaren en dan nog wel naar IJsland! Wat hebben we hier zin in!!

Lydia in een warm pak, klaar voor een walvistour.
Lydia klaar voor een walvistour

Na een fijne vlucht met Icelandair staan we met beide benen op magisch grondgebied. We zijn zo benieuwd wat ons te wachten staat! Gelukkig kunnen we snel de bagage van de band afplukken en lopen we zo door naar de autoverhuur van Hertz. Met de autosleutels in de hand gooien we de spullen achterin de kofferbak en rijden weg richting het schiereiland Snaefellsnes aan de westkant. De zon schijnt en het is heerlijk rustig op de weg. Met iedere bocht, worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over zee, kale bergen en besneeuwde toppen. We genieten nu al met volle teugen van het bijzondere landschap. Wat ons opvalt zijn de huizen en de dorpen. Het is vooral praktisch. Het materiaal waarmee de huizen zijn gebouwd, is goed bestendig tegen winters weer en vulkanisch as, en langs de doorgaande weg vind je tankstations en kleine supermarktjes. 

De volgende dag gaan we vroeg op pad. Tijdens de autorit begint het te regenen; welkom in IJsland! Maar dat mag de pret niet drukken, want schiereiland Snaefellsnes heeft zoveel charme. Het is rustig op de weg en er is genoeg te zien en te doen. Zo hebben we zeehonden gespot bij het strand van Ytri Tunga, het zwarte kerkje bij Budir bekeken en een avontuurlijke wandeling gedaan bij de Raudfeldsgja kloof; lekker met de bergschoenen door het stroompje omhoog klimmen. Daarna tijd voor nog meer actie. We melden ons in de haven van Olafsvik voor een walvistour. Als echte walvisvaarders worden we in een waterdichtpak gehesen en mogen we plaatsnemen op de boot. Het schijnt dat we echt geluk hebben, want we spotten veel orka’s gedurende de middag. En één potvis is zo nieuwsgierig dat ie bijna tegen onze boot aan zwemt. Onze gids vertelt dat de organisatie veel onderzoek doet naar het gedrag van walvissen. Het aantal walvissen wat in de baai zwemt wordt nauwkeurig bijgehouden. Iedere walvis heeft namelijk een uniek herkenningspunt. Maar wat dat is, dat mag je zelf gaan ontdekken, want zeg je IJsland, dan hoort daar een walvisexcursie bij!

Orka's spelen tijdens een walvistour vanaf Olafsvik.
Spelende orka’s

Na een goede nachtrust zijn we klaar voor de excursie Into the Glacier vanuit Husafell. We gaan de gletsjer “in”. Hoe cool is dat? We rijden zo aan Husafell voorbij, want wij denken dat we op zoek zijn naar een dorp of stadje. Maar in IJsland is alles anders. En dus is Husafell geen dorpje, maar een verzamelnaam voor een camping, een hotel, een restaurant en een activiteitencentrum van waaruit allerlei spannende excursies beginnen naar de gletsjer Langjökull. Mijn Hollandse zomerwandelschoenen zijn niet geschikt voor de sneeuw, dus van de gids krijg ik waterdichte hoezen die ik over mijn schoenen kan doen. Bij het activiteitencentrum hebben ze sowieso genoeg spullen op voorraad voor mensen die met verkeerde of onvoldoende kleding of schoeisel aan komen zetten. Gauw nemen we plaats in de monstertruck en rijden we over de gravelwegen van het hoogland richting de ijstunnel. Onderweg overvalt ons de schoonheid van het landschap. Wat een rust, wat een ruimte en zo ruig! De witte sneeuwvlaktes contrasteren onwaarschijnlijk mooi tegen de donkere gravelvlaktes. We mijmeren verder en komen aan bij Klaki basecamp. Vanaf daar rijden we de gletsjer op en stoppen in de sneeuw bij het begin van de ijstunnel. De ijzers worden ondergedaan en wat we krijgen is een supertoffe excursie die ik iedereen kan aanbevelen! Echt een spektakel!

Lydia naast het Into the Glacier bord.
Rara, welke leuke excursie is dit?

We hebben de smaak te pakken wat excursies betreft, want de volgende dag liggen we met onze snufferd in het ijskoude water van Nationaal Park Thingvellir. In dit gebied kun je heerlijk wandelen en rustig rondrijden om te genieten van de schitterende natuur, maar wij gaan goed ingepakt met droogpak aan en duikbril op, snorkelen op de scheidslijn van het Euraziatische en Amerikaanse continent. Een hoogtepunt! Het zonnetje schijnt en het water is zo helder dat je makkelijk tot 20 meter de kloof in kunt kijken. Hoe mooi is dit! Dit is weer een hele andere manier van een kloof beleven. De ene keer wandel je er doorheen en nu snorkelen we er doorheen… Bizar!!

Het Thingvellir Nationaal Park is een onderdeel van de Golden Circle. En om de cirkel rond te maken, brengen we een bezoek aan de beroemde Gullfoss waterval en het geisergebied Geysir met zijn borrelende poeltjes en spuwende geisers. Dit moet je gezien hebben. Hier staat IJsland bekend om! En het fijne is dat het niet ver van elkaar vandaan ligt. De waterval is immens groot; het geisergebied is daarentegen best klein, maar zeker de moeite waard. En om in geothermische sferen te blijven, liggen we even later te dobberen in de hotspring The Secret Lagoon bij het plaatsje Fludir. Het lijkt een beetje op een openluchtzwembad, waarbij het water op een natuurlijke manier wordt verwarmd door de heetwaterbronnen die eromheen liggen. En tussen je tenen voel je af en toe wat algen. Op en top natuur! Het fenomeen “hotspring” fascineert ons trouwens sowieso. Daar waar wij elkaar in Nederland in de kroeg treffen voor de laatste verhalen en roddels in het dorp, blijkt de hotspring in IJsland net zo’n functie te hebben. Je ziet de lokale bevolking gezellig met elkaar in het water staan om de laatste nieuwtjes uit te wisselen onder het genot van een lekker drankje. Best chill, vinden wij.

Poetjes in het Geysergebied met in de verte de Strokkur.
Poeltjes en geisers in het Golden Circle gebied

De dagen vliegen voorbij. Gelukkig blijft het lekker lang licht, zodat we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heerlijk kunnen genieten van de prachtige landschappen en ruige bergvlaktes tijdens onze autoritten. Ondertussen zijn we op weg naar onze volgende uitdaging; een gletsjerwandeling op één van de uitlopers van de Myrdalsjökull. Bij het plaatsje Skogar nemen we de afslag richting het startpunt en maken we kennis met onze gids. Hij legt het een en ander uit over het ontstaan en de gevaren van een gletsjer. Erg interessant om te horen, vooral vanwege het feit dat IJsland vroeger bedekt was onder één grote ijskap. Mijn Hollandse wandelschoenen voldoen opnieuw niet en worden ter plaatse ingeruild voor een stevig paar bergschoenen. Ik merk dat ze op dit soort toeristen goed voorbereid zijn, want er staat een grote voorraad met verschillende maten waar ik uit kan kiezen. Na een kleine wandeling komen we aan bij de gletsjer. Gelukkig hebben we beugels onder onze wandelschoenen om niet uit te glijden op het ijs en kunnen we ons afzetten met de ijsbijl. Op een rustig tempo verkennen we steeds meer van de ijskap. We voelen ons èchte avonturiers tussen de diepe gletsjerspleten en smalle ijsruggen. Het uitzicht wordt steeds adembenemender en tijdens een stop drinken we ijswater van de gletsjer. Hoe puur wil je het hebben! We knijpen elkaar in de arm om er zeker van te zijn dat we niet in een droom zijn beland.

De laatste paar dagen hebben we enorm veel geluk met het weer. Het zonnetje schijnt volop en de temperatuur loopt op tot 18 graden Celsius. Dit is extreem warm voor de tijd van het jaar en onze thermokleding maakt plaats voor een luchtig t-shirt. De route brengt ons naar het grote ijsbergenmeer Jökulsárlón gelegen aan IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. Tijdens de rit worden we steeds weer overvallen door de schoonheid van de altijd opdoemende gletsjertongen tussen het gebergte. Het is onvoorstelbaar hoe wonderbaarlijk mooi het uitzicht steeds is na iedere bocht die we nemen. En dan komen we aan bij het ijsbergenmeer; het knalblauwe water valt meteen op en het is erg bijzonder om de ijsschotsen erin te zien drijven. We komen ogen te kort om van dit uitzicht te genieten. De ijsbergen komen in allerlei afmetingen voorbij. De één nog mooier, groter en witter dan de andere. Tussendoor zwemmen zeehonden die naarstig op zoek zijn naar lekkere visjes. Af en toe draaien ze hun kopje naar ons toe, want ze zijn net zo nieuwsgierig naar ons, als wij naar hen. We volgen de ijsschotsen naar de monding van de zee en zien dat ze de grote weide Oceaan in drijven. Sommige ijsbergen spoelen door de straffe wind aan op het strand. De glinsterende ijsbrokken contrasteren mooi tegen het zwarte lava-zand en als je door de spleetjes van je ogen kijkt, lijken het net diamanten. Vandaar ook de naam Diamond Beach. We hebben het zelf niet gedaan, maar je kunt hier hele leuke boottochtjes maken!

Nu we de smaak te pakken hebben van het grote ijsbergenmeer Jökulsárlón, mogen we het kleine zusje Fjallsárlón ook niet vergeten. Een mooie wandeling brengt ons bij het binnenmeer met ontelbare ijsschotsen erin. Met de schitterende bergen die er omheen liggen, lijkt het wel of we terecht zijn gekomen in een ansichtkaart. Het is hier wat rustiger, dus we kunnen ongestoord genieten van het uitzicht. Het meer ligt zo vol met ijsschotsen, dat een zodiac-boot er niet doorheen kan komen. Bijzonder om te weten dat wanneer de wind anders staat, het ook maar zo kan zijn dat er veel ijsbergen de andere kant op drijven, en dat zodiac-bootjes er wel door heen kunnen varen. Wat dat betreft blijft IJsland ons verbazen door de verschillende weersomstandigheden en hoe de natuur daarop inspeelt.

Ons verblijf op IJsland zit er bijna op. We hebben voor vandaag een relatief lange rit van bijna 4 uur op de planning staan, richting Reykjavik. Ondertussen pakken we nog wat bezienswaardigheden mee waar we nog niet aan toe zijn gekomen. Ons hotel ligt direct aan de haven van Reykjavik en vlakbij het oude centrum. Dichtbij ligt een groot terrein waar je gratis je auto kunt parkeren. Dat is mooi meegenomen, want verder is het voornamelijk betaald parkeren in het centrum. We gooien de spullen op de kamer en gaan de hoofdstad ontdekken. De vrolijke gekleurde huizen zorgen voor gezelligheid in de oude stad. Er zijn genoeg restaurants en barretjes waar je terecht kunt voor een welverdiend drankje en een lekker maaltje. We slenteren wat rond en komen onder andere langs de Hallgrimskirkja met zijn bijzondere architectuur en de winkelstraat Laugavegur. Hier kunnen we nog wat inkopen doen voor thuis. Daarna verplaatsen we ons naar onze laatste excursie Fly-Over Iceland. Dit is te gek! We vliegen in een soort bewegend zitje boven een immens groot scherm waarop allerlei beelden van IJsland te zien zijn. Je vliegt dus letterlijk over IJsland. Ongelooflijk indrukwekkend en erg mooi! Het heeft ons wel geraakt. Ik heb er wel een traantje van weg moeten pinken. Met een melancholisch gevoel in ons lijf zoeken we onze weg terug naar het hotel. We moeten echt zoeken, want daar waar het vòòr de attractie heerlijk zonnig was, ligt Reykjavik nu in een dichte mist en zien we geen hand voor ogen. We doen nog een laatste drankje in de bar om IJsland te vieren en na een kort nachtje rijden we richting de luchthaven. Tijd om naar huis te gaan!