Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

In augustus naar IJsland? Doen!

Door: Astrid Wiesenekker

Het einde van de korte IJslandse zomer is alweer in aantocht. De IJslanders houden ervan om op een spectaculaire manier afscheid te nemen van de zomer. Augustus is een levendige maand met festivals en feestjes door het hele land.

Het weer trakteert ons nog op een paar mooie zonnige dagen. Het daglicht wordt in augustus snel minder, maar dat biedt weer kansen op het spotten van het magische Noorderlicht! Laten we eens op een rijtje zetten waarom je in augustus nog prima naar IJsland kan.

IJsland in augustus

Augustus en juli zijn de twee warmste maanden in IJsland. Hoewel ik moet toegeven dat de statistieken aangeven dat de gemiddelde temperatuur in juli iets hoger is. In augustus is de gemiddelde hoogste temperatuur ca. 13°C, en de gemiddelde laagste temperatuur ca. 8°C. Dit zijn vrij constante temperaturen, dus dit is wat je kan verwachten. Er is zeker ook wind, niet extreem veel regen (wel even duimen tijdens je reis), dus ik zeg: perfect weer voor reis avonturen!

Hoe zit het met het aantal uren daglicht?

In augustus zit er een behoorlijk verschil tussen het begin en het eind van de maand. Op 1 augustus komt de zon op om 04:33 uur en gaat weer onder om 22:32 uur. Terwijl op 31 augustus de zon om 06:06 uur opkomt en om 20:48 uur ondergaat.

Maar het goede nieuws is dat je nog tussen de 14 en 17 uur daglicht hebt! Genoeg tijd om al het moois wat IJsland te bieden heeft bij daglicht te kunnen zien dus.

Noorderlicht in augustus?

De Aurora Borealis, beter bekend als het Noorderlicht, danst ook in de zomermaanden aan de hemel. Je kunt het alleen niet zien omdat er tijdens de zomermaanden bijna 24 uur daglicht is. Dit fenomeen wordt Midzomernachtzon genoemd. Het is prachtig en magisch om mee te maken dat de zon niet ondergaat en zodra de zon de horizon raakt er niet achter verdwijnt, maar weer op komt.

Deze mooie midzomernachten zorgen er wel voor dat het noorderlicht, zoals we dat van de donkere wintermaanden kennen, niet te zien is.

Midzomernachtzon in augustus

Hoewel….. als je eind augustus naar IJsland gaat is er hoop! Het eerste noorderlicht is dan soms al te zien, zeker in de hooglanden, in het noorden en in het westen van IJsland. De gidsen die de Laugavegur wandelreis begeleiden zeggen dat je er redelijk zeker van uit kan gaan dat je het noorderlicht ziet tijdens de laatste vertrekken van deze spectaculaire wandeling. Dit is meestal eind augustus/begin september.

Wat stop je in je koffer?

Augustus is de maand van niet te veel meenemen. Laat je dikke winter(sport) jas gerust thuis. Een wind- en waterdicht jack en een (fleece) trui is prima. Een muts en handschoenen zou ik dan weer wel meenemen. Het weer kan snel veranderen en dan ben je blij dat je je muts en handschoenen bij je hebt.

Goede wandelschoenen met profiel is vanzelfsprekend. En er is natuurlijk verschil in een weekendje naar Reykjavík of een roadtrip, maar laagjes kleding is nog steeds het beste advies!

Ga op roadtrip!

In augustus zijn er eindeloos veel mogelijkheden om zelf met een huurauto op pad te gaan. Kies je voor een korte reis om alleen het zuiden of juist alleen het oosten van IJsland te ontdekken? Geen probleem.

Of wil je de hele ringweg rijden om zoveel mogelijk verschillende landschappen te zien en heel IJsland te ontdekken? Ook geen probleem.  
De meeste hooglanden zijn vaak nog open (dubbelcheck dit als je eind augustus op reis gaat), dus dat kan je ook nog meepakken! ’tijdens de 8-daagse zomerspecial bezoek je zo’n bijzonder hooglandengebied: Kerlingarfjöll!

Misschien spreekt slow travel je meer aan? En heb je zin in rust en ruimte? Daar zijn ook meer dan genoeg mogelijkheden voor! Denk dan aan onze ‘weekjes IJsland’. Voor elke regio bestaat er een weekje, waarbij het tempo vaak een stuk lager ligt dan menig andere rondreis. Wat denk je van een weekje zuid: ijslandtours.nl/reis/weekje-zuid. En kun en wil je langer dan 1 week, dan plak je toch meerdere weekjes aan elkaar?

Andere activiteiten in augustus

Ga mee op een paardrijtour! Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ik kan het je aanraden!

Het IJslandse paard wordt al meer dan 1000 jaar raszuiver gefokt. De paarden hebben een fantastisch karakter, en zijn bekend om hun extra gang: de tölt. Het is een natuurlijke gang die veulens van enkele uren oud al laten zien. Daardoor is een paardrijtour ook zeer geschikt voor jou als beginner. Hoe leuk is dat?! Tussen het schitterende IJslandse landschap door weilanden en langs rivieren op de rug van een paard. Dat wil je toch meemaken?

Een paardrijtour op IJsland, dat wil je toch meemaken?

Ga bessen plukken!

Ja, je leest het goed, bessen plukken! Aan het einde van de zomer zijn de wilde blauwe bessen rijp die in de heuvels groeien. Ze zijn heerlijk en puur natuur! Eet smakelijk!

Tip voor augustus in IJsland: ga bessen plukken!

Events en festivals

Augustus is de maand van evenementen en festivals. Ik noem er een paar:
Reykjavík marathon, culture night, Reykjavík pride, Reykjavík jazz festival, vuurwerk bij het ijsbergenmeer Jökulsárlón, moeras voetbal enz. enz.

Ja, je ziet het goed: moerasvoetbal

Kijk op https://visiticeland.com/festivals-in-iceland voor alle activiteiten.

Dus… in augustus naar IJsland? Twijfel niet langer en boek je reis nu!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid