Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Golden Circle IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

In de serie mooie en bijzondere routes in IJsland hebben we het nog niet over de meest populaire en meest toegankelijke route gehad: De Golden Circle.

De hoogste tijd dus om je mee te nemen op deze route van totaal ca. 300 km met 3 absolute hoogtepunten! Maar zeker ook vol met nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden. Denk aan een Nationaal park met veel historie, de enige echte geiser en één van de grootste watervallen ter wereld. Welke route kan je het beste nemen om alle hoogtepunten van de Golden Circle te zien? Wat is de beste reistijd en hoeveel tijd heb je nodig om de hele Golden Circle route te rijden? Lees er alles over in dit blog.

Startpunt Reykjavík

De internationale luchthaven Keflavík ligt op zo’n 50 minuten rijden vanaf Reykjavík. Een prima idee om na 1 of 2 dagen op ontdekkingstocht in deze stad, hiervandaan de route naar het Golden Circle gebied te starten.

Highlights van de Golden Circle route

Ik noemde ze al in de intro, de absolute highlights van de Golden Circle route zijn het Nationale Park Thingvellir, het Geysir gebied met de actieve geiser Strokkur en de Gullfoss waterval.

Afhankelijk van de tijd die je ervoor uittrekt en je interesse kan je zelfs op één dag de hele route rijden en deze drie officiële hoogtepunten zien.  Maar mijn advies is: trek er meerdere dagen voor uit, dan kan je de hoogtepunten ook écht ervaren!

Klik hier om de kaart goed te kunnen bekijken en stap voor stap door te nemen.

Golden Circle route
De Golden Circle route | IJsland Tours

Thingvellir National Park

Highlight 2; let’s go! Thingvellir National Park is één van de drie nationale parken van IJsland. Dit is de eerste bezienswaardigheid wanneer je vanuit Reykjavík de Golden Circle route rijdt. Dit bijzondere stukje natuur bevindt zich op de scheidslijn van de Noord-Atlantische en Euraziatische platen, waardoor het gebied dan ook ieder jaar steeds verder uit elkaar schuift. Je kunt je voorstellen dat het landschap hier spectaculair is: watervallen, kloven, vulkanisch gesteente: je kunt hier úren wandelen.

Mooi uitzicht op het meer in Thingvellir, met basaltformaties bedekt met IJslands mos op de voorgrond.
Lava en IJslands mos in Thingvellir NP | IJsland Tours

Wandelen, wandelen of wandelen

De meest bekende highlights van het park vind je in de buurt van het bezoekerscentrum. Je kunt hier je auto parkeren en betaalt eenmalig een parkeertarief voor een dagpas van ISK 750 (ca. € 5). Het zeer informatieve bezoekerscentrum ligt in het hoge deel van het park. Vanaf het platform heb je een panoramisch uitzicht over het gebied.

Je wandelt hiervandaan over een goed, geasfalteerd pad door de kloof naar beneden. Je vindt hier een netwerk van verschillende paden die je naar de diverse bezienswaardigheden zoals de Wetssteen (Lögberg), muntjeskloof (Peningagjá), Öxarárfoss waterval en de oude kerk brengen.

Je kunt ook met de auto naar beneden, naar één van de lager gelegen parkeerterreinen rijden. Daar vandaan kan je meerdere korte stukjes lopen, in plaats van 1 langere wandeling langs alle plekken die je wilt bezoeken. Het nationale park is natuurlijk veel groter dan het gebied rondom het bezoekerscentrum, je kunt in de omgeving dan ook veel mooie langere wandelingen maken. 

Het Nationale Park Thingvellir is sinds 1928 een Nationaal Park en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park is om verschillende redenen bijzonder te noemen, maar de bekendste reden is dat op deze plek eeuwen geleden, door de Vikingen de eerste volksraad van IJsland werd opgericht. En is daarmee het oudste volksparlement ter wereld!

Thingvellir is ook één van de populairste plekken om te snorkelen of te duiken in IJsland. Dit kan in de Silfra kloof, waar je in het kristalheldere water tussen twee tektonische platen zwemt. Spectaculair!

Snorkelen in Nationaal Park Thingvellir, IJsland.
Snorkelen in de Silfra kloof is spectaculair! | IJsland Tours

Geysir Hot Spring Area

De volgende stop, na je bezoek aan het Nationaal Park Thingvellir, is het Geysir geothermisch gebied in de Hauakadalur vallei.

Wil je actie, dan is dit de ’the place to be’!
Want zeg je IJsland dan zeg je geisers!


De actieve geiser Strokkur spuit om de 5-7 minuten een kolom kokend heet water ca. 30 meter omhoog. Een spectaculair gezicht! Ga wel aan de goede kant staan, anders kan je behoorlijk nat worden van het stuifwater.

Seismische activiteit in het gebied heeft effect gehad op de oude Geysir. Sinds een grote aardbeving in 2000 is ook ‘de slapende reus’, de oude Geysir dus, weer ontwaakt en als je geluk hebt zie je tijdens je bezoek zowel Strokkur als Geysir spuiten.

Wist je dat?

in deze hotspring area ook kokende modderpoelen en kleurrijke warmwaterbronnen te zien zijn?


De stoom die over kokende poelen blaast. De kracht waarmee de modder naar boven borrelt. De bijzondere kleuren. Allemaal de moeite van een wandelingetje door het hele gebied waard!

Geysri gebied IJsland. | IJsland Tours
Poelen met bijzonder kleuren en vormen. | IJsland Tours

Een stukje geschiedenis

De oudste verhalen over het Geysir gebied in de Haukadalur vallei gaan terug naar 1294. Aardbevingen in zuid IJsland zorgden voor verandering in het geothermisch gebied en creëerden verschillende nieuwe warmwaterbronnen. Onderzoek in de 19e eeuw toont aan dat de geiser wel tot 170m hoog het water omhoog spoot.

Gullfoss waterval

Na al dit geisergeweld is de ‘next stop’ de spectaculaire Gullfoss waterval. Hoe dichter je bij Gullfoss komt hoe indrukwekkender het watergeweld. Gullfoss bestaat eigenlijk uit 2 watervallen die haaks op elkaar staan. De eerste waterval heeft 2 etappes waar het water 32m naar beneden stort. Bij de tweede waterval stort het water 70m naar beneden in een kloof. Dit veroorzaakt een flinke hoeveelheid stuifwater.

Je voelt je klein en nietig als je oog in oog staat met deze krachtige waterval

Je hebt vast wel eens gehoord van de bijnaam ‘Gouden waterval’. Als de zon op het water schijnt zie je prachtige regenbogen. Vandaar de naam Gouden waterval.

Wist je dat?

Er ooit plannen waren om op deze betoverende plek een waterkrachtcentrale te bouwen? De eigenaars van het land waar de Gullfoss langs stroomt vonden dit geen goed plan. Ze weigerden de grond te verkopen. De ondernemers legden dit plan voor aan de overheid in Reykjavík. De overheid vond het in eerste instantie wel een goed idee.
De dochter van de landeigenaars, Sigríður Tómasdóttir, bleef zich met hart en ziel tegen het plan verzetten. Ze dreigde zich van de waterval naar beneden te gooien als de plannen door zouden gaan. Gelukkig zijn de plannen verworpen en is het nooit zover gekomen. Er staat een standbeeld van haar bij de Gullfoss waterval.

Wat is de beste tijd om de Golden Circle route te rijden?

Daar kan ik kort over zijn: de Golden Circle route is het hele jaar door prima te rijden. In de zomer is het erg druk, het is een populaire route. Mijn tip is: bezoek de geisers en de Gullfoss waterval vroeg in de ochtend of juist wat later in de middag. Je kan dan in ieder geval de drukte van de tourbussen omzeilen. Nog beter: Boek via ons je verblijf in Hotel Geysir, lekker op loopafstand van Strokkur!

Het Nationale Park Thingvellir is heel groot, hier zal het op de wandelpaden rond het bezoekerscentrum ook drukker kunnen zijn, dus kies voor een wandeling naar één van de andere bezienswaardigheden zoals de Wetssteen (Lögberg), muntjeskloof (Peningagjá), Öxarárfoss waterval of naar de oude kerk aan het meer en ontsnap aan de drukte.

In de hoogzomer-periode is het zelfs 24 uur licht, doe hier je voordeel mee!

In de wintermaanden heb je kortere dagen en wat minder tijd om de hele route in 1 dag te rijden met genoeg daglicht. Een voordeel van de wintermaanden is dat de Gullfoss met sneeuw en ijs spectaculair mooi is.

Het kan wel zijn dat het pad langs de waterval afgesloten wordt als het te glibberig is. En….in de wintermaanden heb je kans op het spotten van het noorderlicht. Hoe gaaf is dat!

Gullfoss waterval in de winter. | IJsland Tours
De Gullfoss waterval in de winter. | IJsland Tours

Nog meer te zien onderweg

Nationaal Park Thingvellir, Geysir en Gullfoss zijn de drie absolute hoogtepunten van de bekende Golden Circle. Maar er zijn nog meer boeiende plekken op of vlakbij de route, die zeker een stop waard zijn:

De Golden Circle excursies

Heb je geen mogelijkheid om zelf de route van de Golden Circle te rijden, of heb je een weekendje Reykjavík geboekt en wil je iets meer van IJsland zien dan alleen de hoofdstad? Kijk dan eens naar de excursies die we voor je kunnen regelen:

Genoeg te kiezen toch? Kom je er niet uit? Ons team staat graag voor je klaar voor een advies op maat!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid