Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

G! Festival

Door: Shanne Bax

G! Festival is een alternatief muziekfestival op de Faröer. Het festival heeft zeker een van de meest unieke locaties ter wereld, want het dorp Syðrugøta met 400 inwoners wordt iedere zomer drie dagen lang overgenomen. De line-up bestaat uit artiesten die allemaal hun eigen pad opgaan in de muziekindustrie. Alles draait om het ontsnappen aan het gewoonlijke en het zoeken naar iets betekenisvols. Onder meer The Guardian, The Clash en Metro waren erg lovend over dit bloeiende festival. 

WIRED concludeerde in 2012 dat hun lezers moesten afreizen naar de Færøer omdat er in 2013 een nieuwe editie zou plaatsvinden van G! Festival. Waarom? “If you’re bored with the same old bands playing the same old places, and you’re in the mood to try something dramatically different, G! Festival will be returning in 2013.” Om de aantrekkingskracht nog maar eens vast te leggen noemen ze G!: “authentic and weird. Almost secret. Yet welcoming, friendly and open. Like the Faroes.”

Het jaarlijkse 3-daagse muziekfeest is uniek te noemen. Uiteraard, muziekfestivals worden overal ter wereld gehouden op eilanden en stranden. Maar G! is ‘something else’… Het dorp Syðrugöta -inwonersaantal 400- wordt compleet overgenomen voor 3 hele dagen! Op het eiland Eysturoy verwelkomen de lokale bewoners alle bezoekers van het festival.

Het bijzondere van G! is dat de ‘achtertuin’ van het festival de adembenemend mooie natuur is. Een terrein gedomineerd door met gras bedekte bergen, een bijzonder contrast tussen bergpieken en kustlijnen. Syðrugöta lijkt wel een ongeëvenaard natuurlijk amfitheater. En alsof de dramatische setting en hottubs (buiten jacuzzi’s) nog niet genoeg zijn, is er muziek van wereldklasse. Sinds het eerste G! Festival in 2002 zijn er grote internationale én Scandinavische acts op afgekomen: de UK’s Metronomy and Travis, The Blind Boys of Alabama. Het Deense Veto, IJslands FM Belfast, de Noorse Serena Maneesh en de Zweedse Veronica Maggio om er een paar te noemen.

De inwoners van de Faroer zijn van alle markten thuis, van metal tot folk, van electronica tot pop. British Music Business Bulletin CMU was verbluft door het talent van eigen bodem, zeggende: “op een festival van vergelijkbare grootte in Engeland, zou ik verwachten dat elke dag ten minste enkele bands teleur zouden stellen. Maar dat was hier nooit het geval.” Optredens van internationaal bekende Faeröerse namen als Týr, Teitur en Eivör zijn slechts het topje van de ijsberg.

G! klinkt als een droom, maar dat is het niet. Hoe je ook aankomt, over water of door de lucht. Waar je ook slaapt, op de camping, een B&B of in hoofdstad Tórshavn. Of je nu een ‘local’ bent of niet. Wie je ook ziet, van Faroes talent of een bezoeker, één ding staat vast. Door het samenbrengen van muziek op deze magische plek is G! Festival onvergetelijk.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne