Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Fotografiereizen – groepsreis voor fotografen

Door: Linde Heddes

Als (amateur)fotograaf is IJsland een schitterende bestemming. De natuur is zo fotogeniek, divers en zelfs nu het een stuk populairder is onder toeristen zijn er echt nog nieuwe standpunten en plekjes te vinden voor die unieke foto. Omdat de gemiddelde fotografie enthousiasteling ook graag zijn eigen plan trekt kiezen zij vaak voor een individuele autoreis, dan heb je zelf alle controle waar je stopt en hoe lang je blijft zitten.

Maar misschien kan of wil je niet zelf rijden, heb je geen reismaatje en wil je niet alleen reizen, of ben je juist op zoek naar nieuwe contacten. Naast individuele autoreizen zijn er vele groepsreisreizen in IJsland, maar als fotograaf is dat niet ideaal. Je zit vast aan het reistempo van de groep en deze is afgestemd op de gemiddelde reiziger, niet de enthousiaste natuurfotograaf die de tijd wil nemen om rustig te wachten op dat ene moment. Omdat IJsland zo’n fotogenieke bestemming is, is het nou juist een perfecte bestemming voor een speciale fotoreis. En ik raad het iedere enthousiaste (natuur)fotograaf aan om eens mee te gaan op zo’n reis!

Voor het fotograferen van papegaaiduikers is geduld nodig

Er zijn vele redenen om voor een fotografiereis te kiezen. Tijdens de reis heb je gezelschap van andere reizigers met dezelfde interesses: je vertrekt misschien alleen maar kan met leuke nieuwe vrienden naar huis gaan. Omdat je reist met mensen die allemaal geïnteresseerd zijn in fotografie is het ook zeer makkelijk om het gesprek aan te gaan met je medereizigers, wat natuurlijk heel leuk is als je alleen reist of misschien wat verlegen bent. Ook kun je eens een leuke discussie aangaan, of vragen om wat tips en tricks.

De hele reis is ingericht om veel mooie highlights van IJsland te zien, maar ook jou als fotograaf de mogelijkheid te geven om rustig rond te kijken. Je kan op zoek gaan naar het standpunt dat net wat anders is dan standaard, wachten tot die papegaaiduiker net perfect poseert of experimenteren met die nieuwe techniek die de reisleider of een reisgenoot tijdens het rijden heeft uitgelegd. Wat je achtergrond en ‘niveau’ ook is, fotograferen is een individuele bezigheid dus iedereen kan mee. Kom je ergens niet uit dan kan je hulp vragen, maar weet je precies wat je wil is dat ook geen probleem en ben je vrij je eigen gang te gaan.

Meestal prefereer ik de weidse landschappen….

Een andere reden kan juist zijn het willen leren; nieuwe kennis opdoen en technieken uitproberen. Je reist onder begeleiding van een professioneel fotograaf die al vaker in IJsland is geweest en je naar plekjes brengt die je misschien zelf nooit ontdekt had, maar ook kan helpen bij het verbeteren van je foto’s. De reisleiding, maar ook je reisgenoten, kunnen je tips geven, nieuwe technieken uitleggen om uit te proberen en je aanmoedigen om buiten je comfortzone te treden.

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, dus ook vele verschillende reizen. Onder leiding van professioneel fotografen en in kleine en iets grotere groepjes worden alle windrichtingen van IJsland aangedaan. Ook zijn er reizen in vele verschillende seizoenen mogelijk, net wat het beste aansluit bij je eigen wensen! Wil je het noorderlicht zien, of juist papegaaiduikers? Ben je al in Zuid IJsland geweest en wil je nu een keer naar het noorden of oosten? Wil je een eigen kamer, ga je met een vriendin, of vind je het juist leuk om iemand beter leren kennen door een kamer te delen? Iedere reis heeft zijn eigen karakter, route en focus, het kan dus zeker geen kwaad verschillende reizen te bekijken!

Zelf ben ik met de Noorderlicht Fotoreis Winter mee geweest en als enthousiast amateurfotograaf is dit zeker een geweldige ervaring. Een klein groepje van 7 reizigers die allemaal bezig zijn met het mooi fotograferen van het landschap. We reizen gezellig met z’n allen in een minibusje en een professioneel fotograaf als reisleiding die leuke plekjes weet uit te zoeken, leuke anekdotes te vertellen heeft en tips kan geven voor het schieten van dat perfecte plaatje of toch die foto die net wat anders is.

Hoe leuk is het dat niemand in de groep vreemd opkijkt als je plat op het ijs gaat liggen!

’s Avonds kun je je foto’s gaan bewerken om te kijken of dat wat je ’s middags geprobeerd hebt goed is gelukt, maar er is misschien ook wel een leuke wandeling in de omgeving van het hotel te maken of gezellig met je reisgenootjes in de bar zitten. Als je mee bent op een herfst of winterreis is er ’s avonds ook nog de kans op noorderlicht, wat je natuurlijk niet wilt missen.

Tijdens winterreizen kan dit betekenen dat een groep enthousiastelingen een roulerend rooster afspreekt om te zorgen dat er regelmatig iemand buiten kijkt of er niet toevallig noorderlicht te zien is. En dan als het gespot is iedereen uit zijn kamer optrommelen.

Noorderlicht zoals je dat hoopt te kunnen zien

Ik zelf heb op de fotoreis niet heel veel geluk hadden met het noorderlicht, dus heb ik gezellig buiten gestaan om met de lange sluitertijd aan te tonen dat die vage wolk toch echt een groenige kleur had op de foto en dus wel noorderlicht moest zijn. Pas de laatste avond, in de buurt van de luchthaven en met de verlichting van Reykjavik in de verte kregen wij echt noorderlicht te zien. Maar al heet een reis de Noorderlicht Fotoreis, dan nog is het noorderlicht echt niet het enige wat de moeite waard is om te fotograferen!

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde