Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

First day of Summer

Door: Shanne Bax

Elk jaar, op de eerste donderdag ná 18 april, viert IJsland officieel de 1e dag van de zomer. En wij doen graag met ze mee, de zomer komt eraan!

De oorsprong van deze 1e zomerdag

Iedereen die eind april in IJsland is geweest kunnen het met elkaar eens zijn: het concept zomer is niet van toepassing in april… Er is echter een ‘logische’ verklaring voor deze waanzin. De datum gaat terug tot aan de oude Noorse kalender, gebruikt door de kolonisten van IJsland. Deze kalender had slechts 2 seizoenen, zomer en winter. Harpa was de 1e maand van het zomerseizoen en de 1e dag van deze maand zou op de huidige kalender op 14 april vallen. Onder invloed van de kerk is de hedendaagse feestdag verplaatst naar de 1e donderdag na 18 april. De lange, donkere winters waren vaak ruig en hard voor de nieuwe bewoners van dit bijzondere eiland. Er werd daarom reikhalzend uitgekeken naar de lichte zomerdagen.

Het is niet voor niets dat, in deze tijden, je leeftijd werd gemeten aan de hand van het aantal winters dat je ‘overleefd’ had, bijvoorbeeld: de jongen is 7 winters oud.

Tegenwoordig zal de moderne IJslander niet meer zo worstelen gedurende de wintermaanden, maar de blijdschap die een ieder ervaart zodra de dagen weer lang(er) worden speelt nog altijd een grote rol in de psychische gesteldheid van de eilandbewoners. Dus wordt deze dag ‘hardnekkig’ gevierd, ondanks het feit dat er jaren bij zitten waarbij je gekleed moet zijn voor de sneeuw…

Hoe vierden de IJslanders de 1e zomerdag?

Dus… wat houdt dit feest precies in? Gezien het feit dat het een nationale feestdag is, krijgt iedereen een officiële vrije dag. Dit is altijd de gewoonte geweest (en daar zijn ze dol op in IJsland), vroeger werd er zelfs, behalve het uiterst noodzakelijke, niet op de boerderij gewerkt. Het was een groot feest waarbij kinderen naar lust en leven konden spelen op nabijgelegen boerderijen met de ‘buurkinderen’. Daarnaast werd deze dag opgedragen aan jongedames en de jongeheren van het land maakten van de gelegenheid gebruik om hints te geven over welke jongedame ze leuk vonden.

Tot het midden van de 18e eeuw werd er steevast een mis gehouden waarbij de IJslanders uit de bijbel lazen. Tot de Deense kerk dit ontdekte en per direct verbood, het was immers geen officiële kerkelijke feestdag.

Hoe wordt het vandaag de dag gevierd?

Sinds de jaren 1900 worden voornamelijk kinderen in het zonnetje gezet. Veel dorpen en steden hebben parades geleid door de IJslandse ‘Boy & Girl Schout Association’, compleet met fanfares en vlaggen. Er worden daarnaast veel sport en spel activiteiten georganiseerd. Sommige families geven nog altijd ‘zomer cadeau’s’, een traditie vergelijkbaar met die tijdens kerst, of Sinterklaas. Meestal hebben de geschenken iets met sport & spel te maken, denk aan een bal, springtouw of een nieuwe fiets. Tot slot zijn er veel families die met elkaar een soort buurt barbecue organiseren waarbij er lekker gegeten wordt, inclusief ijs en andere zomerse lekkernijen.

De essentie van een zomerse én typisch IJslandse maaltijd? Geniet van een hotdog ‘með öllu’ (met alles) en een softijsje toe… Beter wordt het niet!

Ik vind die IJslanders zo gek nog niet…

Folklore

Het zal je niet verbazen, maar IJslanders zijn behoorlijk bijgelovig. En daarom zijn er natúúrlijk tradities en folklore verbonden aan de eerste dag van de zomer. Zo wordt er gezegd dat wanneer de temperatuur in de nacht vóór de eerste dag van de zomer, onder nul is, winter en zomer aan elkaar gevroren zijn. Om dit te testen wordt er deze nacht een schaal water buiten gezet. Het bevriezen van het water wordt gezien als een positief teken wat zoveel inhoudt als een goede zomer, dat de gewassen en oogst in de zomer goed zal zijn, en dat de boerderijdieren in goede gezondheid verkeren. Ook het horen van het drumgeluid van de Watersnip is een goed teken, het houdt in dat er geen winterstormen meer zullen zijn tot de volgende winter zich aandient. Zie je echter een mus in de buurt van je huis? Dan wordt het weer koud…

Fun Facts van de IJslandse zomer

Het IJslandse woord voor zomer is sumar

Hoewel deze dag officieel aangeeft dat de zomer begint zeggen veel IJslanders dat het zien van een goudplevier écht aantoont dat de zomer begint en aan deze vogel, die vaak eind maart al wordt gespot wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed. In het IJslands heet deze vogel ‘Lóa’.

De langste dag (summer solstice) wordt groots gevierd op 22 juni.

De officiele naam van de eerste dag van de zomer in IJsland is ‘sumardagurinn fyrsti

Vroeger hadden IJslanders een andere manier van het tellen van de maanden. Eén van deze maanden was ‘Harpa’ en de eerste dag van de zomer was de eerste dag van ‘Harpa’.

Het raspaard, de IJslander, verliest zijn wintervacht in de zomermaanden, het verschil tussen de zomer- en wintervacht is zo groot als dag en nacht.

De middernachtzon is een beroemd fenomeen wat in IJsland te ‘vinden is’ tijdens de maanden juni en juli. Het meemaken van de midzomernachtzon moet eigenlijk op ieders ‘bucket-list’ staan.

Zomers weer in IJsland

Zoals we nu inmiddels weten beginnen IJslanders hun zomer op een bepaalde datum en hangt deze niet af van enige zonneschijn of warmte. Het enige gegeven is dat er eind april een héle hoop daglicht is dan de maanden ervoor en zomer is ongetwijfeld het seizoen van het licht. De natuur begint tot leven te komen, het gras wordt groen en de watervallen krijgen meer kracht.

Een vakantie naar IJsland in de zomer zal geen tropische verrassing zijn, maar wel een adembenemende!

Tip voor de onervaren IJsland-ganger: bereid je voor op regen en wind en kleed jezelf in zoveel mogelijk laagjes. Het is makkelijker een laagje uit te doen, dan iets aan trekken wat je niet bij je hebt… De gemiddelde temperatuur is in mei 6,5°c, in juni 9,2°c, in juli 10,8°c en in augustus 10,5°c. Tot slot is een paklijst voor IJsland handig om vooraf door te nemen. Klik daarvoor snel op deze link om naar mijn paklijst-blog te gaan!

See you in summer!

Landmannalaugar

Bron: Iceland Travel.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne