Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Onze favoriete plekjes in Reykjavik – bekend en minder bekend.

Door: Shanne Bax

Lonely planet schrijft “Reykjavik, A small city with a big soul” en daar ben ik het roerend mee eens. Voor alle citytrip-lovers onder ons: Reykjavik is ’the place to be’. Reykjavik bruist, is hip en heeft naast zijn prachtige maar alom bekende highlights ook plekjes waar je het bestaan waarschijnlijk niet van wist. We beginnen met een kleine geschiedenisles.

Reykjavik, als dorp, bestond vroeger uit een handvol boerderijen, maar rond het midden van de 18e eeuw begon deze kleine gemeenschap zich uit te breiden rond de wolververij en -weverij en touwfabriek van sheriff Skúli Magnússon. Van hem staat nu een standbeeld op de hoek van de Aðalstræti en Kirkjustræti. Toen Reykjavík in 1786 stadsrechten kreeg, waren er ongeveer 170 inwoners. Hierna groeide het stadje langzaam maar zeker. In 1900 waren er ruim 6.300 inwoners. In 2016 staat het inwonersaantal van Reykjavik op bijna 124.000.

Reykjavik is de meest Westelijk gelegen hoofdstad van Europa. ‘Groot-Reykjavik’ bestaat naast de hoofdstad zelf uit 6 voorsteden, die allemaal zeer ruim opgezet zijn. Zo heb je Mosfellsbær, Seltjarnarnes, Kópavogur, Gardabær, Bessastadahreppur en Hafnarfjördur.

But where does all the magic happen?

HALLGRIMSKIRKJA

Het bekendste plekje van Reykjavik is haast wel de Hallgrimskirkja. Al is het alleen maar omdat de kerk torenhoog boven alles in het centrum uitstijgt. De top is zichtbaar vanuit (bijna) elke hoek van de stad en te gebruiken als navigatiepunt, mocht je verdwaald zijn ;-)… Deze kerk is de grootste in IJsland en vernoemd naar pastoor en dichter Hallgrímur Pétursson, auteur van de Passíusálmar (The Passion Hymns). Het gebouw is ontworpen door Guðjón Samúelsson, een van de bekendste architecten van IJsland. De architectuur is geïnspireerd op de prachtige basaltzuilen van de Svartifoss-waterval in Zuidoost-IJsland. Het gebouw werd geopend in 1986. Let ook op de prachtige toegangsdeur en glaskunst, ontworpen door de lokale kunstenaar Leifur Breiðfjörð. Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Eriksson, die Noord-Amerika ontdekte in het jaar 1000, meer dan 500 jaar vóór Columbus.

Entree tot de kerk, waar je het grootste concertorgel van IJsland vindt, is gratis. Het concertorgel is 15 meter lang, heeft 5275 pijpen en weegt 25 ton! We raden je wel aan om wat geld uit te geven om de toren in te mogen. Samen met Perlan heeft de toren van de Hallgrimskerk namelijk het beste 360 ° uitzicht over de stad. De toren is dagelijks geopend, behalve op zondag wanneer er een mis is.
Kosten (sept. 2019): ISK 1000 (€ 7- € 8) voor volwassenen en ISK 100 (€ 0,70 – € 0,80) voor kinderen van 7 t/m 16 jaar. Jongere kinderen mogen gratis mee naar boven.

Hallgrimskirkja

TJÖRNIN

Of het nu tot in perfectie bevroren is of schittert in de prachtige zomertinten, de Tjörnin-vijver is betoverend in elk seizoen en een van de meest gefotografeerde attracties van Reykjavík. De stadsvijver van Reykjavík (Reykjavíkurtjörn, of dus kortweg Tjörnin) is populair bij reizigers, vooral vogelliefhebbers. Je vindt er onder andere veel eendensoorten, ganzen en zwanen. Ze blijven zelfs in de winter, dankzij een klein beetje geothermische warmte. Als in de winter de vijver bevroren is kan er geschaatst worden. Vlak bij de stadsvijver bevindt zich het stadhuis waar je binnen een grote en informatieve 3D-kaart van IJsland kunt vinden.
Kosten: gratis.

Tjornin

PERLAN

Het futuristische Perlan, ook wel ’the pearl’ is een cultureel centrum waar veel te doen is. Hoewel het buiten het stadscentrum ligt, is het een bezoekje wel waard. Het complex bestaat uit warmwatertanks waar ca. 21 miljoen liter water in bewaard kan worden, 5 van de 6 watertanks zijn nog in gebruik. De zesde tank is omgebouwd tot museum, waar de Nederlandse ontwerper Susan Christianen onder andere de gletsjer-expositie en simulatie vormgegeven en gebouwd heeft samen met haar collega Johan Larsson. In het midden tussen de tanks staat een glazen koepel van 25,7 meter hoog. Hierin zijn een aantal winkels en bovenin een draaiend restaurant met café gevestigd. Het vernieuwde complex is ontworpen door de IJslandse architect Ingimundur Sveinsson. Boven de tanks ligt een observatiedek waar vandaan je een waanzinnig mooi uitzicht over Reykjavik hebt.
Kosten (sept. 2019): observatiedek ISK € 890 (€ 7), kinderen t/m 17 jaar gratis. Wonders of Iceland expositie: voor volwassenen ISK 3990 (€ 31). Voor kinderen van 6 t/m 17 jaar ISK 1950 (€ 15) en een familiekaart (2 volw. en 2 kinderen) kost ISK 7800 (€ 60). De kosten voor het observatiedek zijn inclusief wanneer je een kaartje voor de expositie koopt.

Dinner with a view

JAZZ AVONDEN & ENGELSTALIGE STAND-UP COMEDY

Jazz-lovers opgelet: Wekelijks zijn er live jazzsessies in een aantal cafés in de stad. Elke zondagavond is er jazz in Bryggjan Brewery. Elke maandagavond in Húrra, dinsdagavond in Kex Hostel en elke woensdagavond in Peterson Suite. De jazzbar Múlinn bovenaan het concertgebouw van Harpa is ook de moeite van het bekijken waard. In evenementenbar Gaukurinn vind je een wekelijkse stand-up comedyshow in het Engels (op maandagavond). Het is daarnaast de locatie bij uitstek voor de lokale drag scene, Drag-Súgur.

CULTUREEL VERANTWOORD – IJSLANDSE BIOSCOOP

Bíó Paradís is een cultureel filmhuis. Het heeft een leuk café in de lobby, maar het allerleukste (!) is dat ze IJslandse films met Engelse ondertiteling draaien. Elke dag! Een klein beetje IJslandse cultuur binnen handbereik.

HARPA

Het concertgebouw Harpa staat bekend om zijn uiterlijk. Het indrukwekkende glazen gebouw is voor velen één van de parels van Reykjavik. Je vindt het in de oude haven en alleen al vanwege de architectuur is het de moeite waard om het te bezoeken. Zowel buiten als binnen is het gebouw énorm fotogeniek. Heb je vervolgens zin in een cultureel uitje? Bekijk dan voor je reis de agenda, misschien heb je wel kans een concert bij te wonen van je favoriete artiest, of de lokale IJslandse artiesten. Dat noemen we nog eens ‘connecten’ met je vakantieland. Onze tip: How to become Icelandic in 60 minutes ( https://en.harpa.is/events/event/how-to-become-icelandic-in-60-minutes2018/ )
Kosten (sept. 2019): ISK 4850 (€ 37)

Harpa in al zijn glorie

ELLIDAÁRDALUR

Wat zeg je? Ja ik snap het, de naam is lastig, maar dit wil je niet missen! Op 15 minuten met de bus van het centrum van Reykjavík ligt de Elliðaárdalur-vallei, een grote groene, openbare ruimte. Het is een zeer populaire bestemming bij de lokale bevolking voor allerlei buitenactiviteiten, zoals joggen, fietsen, wandelen en spelen. Door de vallei stroomt één van de beste zalmrivieren van IJsland. Je mag zonder vergunning niet vissen, maar iedereen is echter welkom om langs de oevers van de rivier te relaxen. Je vindt in dit ‘park’ veel konijnen terug en midden in de vallei produceert een oude energiecentrale een deel van de groene energie van Reykjavík. Als je er langs loopt, zul je snel het zwembad Árbæjarlaug vinden. En zwembaden zijn op IJsland heilig! Ook museum Árbær is hier te vinden.
Kosten: gratis

Foto door  Jorunn Sjofn Gudlaugsdottir

ÁRBAER OPENLUCHTMUSEUM

Zoals je net leest is het Árbær museum te vinden in de Ellidaárdalur vallei. En als je er dan toch bent…
Dit levendige museum bestaat uit meer dan 20 oude gebouwen die verplaatst zijn naar de oude boerderij van Árbær om een soort stadsplein te creëren. Het museum geeft je een idee van de oude IJslandse manier van leven, de 19e en vroege 20e-eeuwse architectuur en hoe het landelijke Reykjavík langzaam veranderde in een stad. Het museum is ook erg populair bij de lokale bevolking, omdat het echt voelt alsof je terug in de tijd reist.
Kosten (sept. 2019): ISK 1700 (€ 13), kinderen t/m 17 jaar gratis.

Árbær openluchtmuseum, terug in de tijd

BOTANISCHE TUIN GRASAGARDUR

Waar de botanische tuin in Akureyri meer bekendheid heeft, wordt de tuin in Reykjavik vaak niet bezocht door toeristen. En dat is jammer, want er wordt geen entree gevraagd en er zijn zelfs gratis rondleidingen van 30 minuten. En het belangrijkste: je kunt genieten van een stukje natuur midden in de stad. Deze rustige plek staat vol met prachtige bomen en bloemen van over de hele wereld. Kleine vijvers met waterlelies, eendjes en ganzen maken de sfeer idyllischer en er zijn wandelpaden die leiden je door en rond de tuinen. In de kas vind je een restaurant, Café Flóran genaamd, waar het proeven van extreem verse en héérlijke gerechten (gemaakt van ingrediënten die in de tuin worden gekweekt) ten zeerste wordt aanbevolen!
Kosten: gratis

Flóran Café/Bistro

Wat ik tot slot één van de leukste grátis highlights van Reykjavik vind, is de straatkunst! Kijk dus nooit naar de grond, maar altijd om je heen. De street art ‘scene’ is heel erg alive and kicking!

Dus, waar wacht je op? Ik denk hiermee bewezen te hebben dat cultuur snuiven én de bekende plekjes overslaan alles behalve saai is. Ontdek jij de minder bekende highlights van Reykjavik tijdens jouw citytrip?!

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne