Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Familievakantie op IJsland

Door: Shanne Bax

IJsland staat al jaren bovenaan de lijst van de veiligste landen ter wereld. Daarnaast is de natuur zo adembenemend mooi en afwisselend, dat zelfs kinderen ademloos zullen staan kijken naar het natuurgeweld. Wij krijgen vaak de vraag of IJsland wel geschikt is voor een familievakantie met (jonge) kinderen. Ons antwoord is: ja!

Je hebt waarschijnlijk minimaal de volgende vragen:

  1. 1. Is IJsland een goede (zo niet perfecte) plek om met kinderen te reizen?
  2. 2. Welke activiteiten/excursies kunnen kinderen van verschillende leeftijden maken?
  3. 3. Wat is de beste tijd van het jaar om met kinderen te bezoeken?
  4. 4. Wat moet je meenemen als je met je gezin naar IJsland gaat?

Wij zijn hier om al deze vragen te beantwoorden en advies te geven over de beste dingen om in IJsland te doen met kinderen. Of je nu peuters, kleuters, tieners of welke leeftijd dan ook hebt, voor het hele gezin wachten spannende avonturen in het land van vuur en ijs!

Familievakantie IJsland

Waarom is IJsland een goede plek voor jouw familievakantie? Om te beginnen is het één van de veiligste en minst vervuilde bestemming ter wereld! Het criminaliteitscijfer ligt heel laag, het heeft schone lucht en schoon water en het staat al járenlang (12 jaar in 2020) op nummer één in de Global Peace-index. Na IJsland volgt Nieuw Zeeland, en dat is toch een tikkie verder vliegen!

Maar, hoe vertaalt zich dat naar het alledaagse leven, laat staan een vakantie met het gezin? Als je door IJsland reist zal het je opvallen dat kinderen vrij rondrennen en spelen, soms ook na zonsondergang. Hier en daar is het ook niet ongewoon een kinderwagen buiten te zien staan. De ouders zijn waarschijnlijk ‘om de hoek’ terwijl ze hun kind in de buitenlucht een dutje laten doen (iets wat in Scandinavië veel voorkomt). Dus het algemene gevoel bij IJsland schreeuwt bijna kindvriendelijkheid uit. Je kunt dus eigenlijk niet fout doen aan het kiezen van IJsland als de bestemming voor jouw familievakantie.

IJsland ontdekken van 0 tot 6 jaar oud

Als je met kleine kinderen op reis gaat ben je gebonden of gelimiteerd, simpelweg niet iedere activiteit behoort tot de mogelijkheden. Hier ben je echter al op voorbereid, want dat is thuis óók het geval. Maar maak je geen zorgen, er zijn nog voldoende mogelijkheden! IJsland zit vol met interactieve musea, geothermische warmwaterbaden of zwembaden en dieren om te aaien of bekijken, waardoor ieder kind tot 6 jaar het naar zijn of haar zin zal hebben.

Reykjavik

Alleen al in Reykjavik heb je verschillende musea die zowel volwassenen als kinderen zullen aanspreken. Waar veel mensen musea liever links laten liggen, is het met kinderen juist een aanrader om een museum in te duiken! Doordat IJsland veel interactieve musea heeft is het niet alleen droge stof, maar héél leuk en educatief!

Een walvis boven je hoofd bij Whales of Iceland.
Een walvis boven je hoofd bij Whales of Iceland.

Bij Whales of Iceland hangen levensgrote replica’s van de bewoners van de zeewereld letterlijk boven je hoofd. Gratis toegang tot 6 jaar!

Arbaer openluchtmuseum. In dit openluchtmuseum ervaar je hoe er vroeger op IJsland geleefd werd en zijn er verschillende exhibities te bezoeken. Kinderen tot 17 jaar mogen gratis naar binnen!

Als je veel musea gaat bezoeken kan het de moeite waard zijn om de Reykjavik City Card aan te schaffen. Je krijgt hiermee veel kortingen en zelfs gratis toegang tot de dierentuin, alle geothermische zwembaden in Reykjavik en sommige musea! Je kunt tevens gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, als je geen auto tot je beschikking hebt. Zo ligt bijvoorbeeld Perlan buiten de stad.

In de Reykjavik Zoo vind je naast de traditionele IJslandse dieren, zoals (aaibare) geiten en schapen, ook poolvossen, rendieren en zeehonden. Tijdens een rondje dierentuin kom je dus dieren tegen die je op IJsland ook in het wild kunt tegenkomen! Zoals je wellicht begrijpt is het exotische gedeelte vrij klein maar zijn er wel een paar dieren in deze categorie te vinden. Er is daarnaast een speeltuin en een soort mini-kermis te vinden die vooral ’s zomers geopend is.

In het Saga museum leer je alles over mythologie en legendes door middel van kindvriendelijke displays. En in het Reykjavik City Museum kunnen kinderen de Settlement Exhibition bekijken, waarmee je de wereld van de Vikingen leert kennen.

Perlan en de Glaciers and Ice Cave exhibition. Dit is dan ook direct misschien wel de grootste aanrader voor een bezoek met kinderen van deze leeftijd. De exhibitie is interactief en de kinderen kunnen de kracht van een vulkaan voelen, slenteren tussen zeekliffen en wandelen door een heuse ijsgrot. Het heeft daarnaast een restaurant op de bovenste verdieping. En terwijl je een lekkere maaltijd nuttigt draait de verdieping langzaam rond, waardoor je elke keer dat je opkijkt een ander uitzicht hebt.

Perlan is leuk voor het hele gezin.
Perlan is leuk voor het hele gezin.

Naast musea heb je ook de ‘gewone’ highlights. Denk hierbij aan de Hallgrimskerk en muziektheater Harpa met zijn bijzondere architectuur. Wil of kun je niet teveel lopen met de kinderen? Maak dan gebruik van de hop on hop off bus die door de stad rijdt. Deze stopt trouwens ook bij Perlan! Tot slot is er in het meer Tjörnin, bij het stadhuis, vaak veel vogelleven te vinden, zoals zwanen en eenden. Met een halfje brood heb je dus ook een leuk tijdverdrijf gevonden, terwijl je geniet van de omgeving van het meer, zo midden in de stad.

Walvisexcursie

Kinderen zijn vaak dol op dieren, en walvissen of de beroemde papegaaiduiker vind je niet in de dierentuin. Neem ze daarom mee op een walvisexcursie of puffintour (of combineer ze!). De beste periode om walvissen te spotten is van mei t/m september.

Je bent in het geval van een walvistour niet gebonden aan Reykjavik. Zowel in het westen, op de Westfjorden, als in het noorden worden ook walvistours aangeboden. Je kunt ze dus inplannen tijdens jouw vakantie wanneer je wilt. Omdat in de baaien in west en noord IJsland vaak grotere soorten voorkomen dan in de baai bij Reykjavik, winnen die tours in populariteit wanneer reizigers meer dan enkel Reykjavik ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Húsavik.

Een walvis vlakbij de boot.
Een walvis vlakbij de boot. Foto: Special Tours.

Ontdek een ijstunnel!

Ideaal voor een avontuurlijk gevoel is natuurlijk ècht ijs voelen en zien. Kinderen vinden het te gek om ín een gletsjer te staan dus raden we een bezoek aan de ijstunnel op de Langjökull gletsjer aan. Deze Into the Glacier tour kan je zowel per bus (incl. extra sightseeing stops) vanuit Reykjavik maken, maar je kunt ook zelf naar het startpunt in west IJsland rijden, als je een roadtrip maakt. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis naar binnen! We hebben eerder uitgebreid verslag gedaan van de tour in een blog.

De tunnel is door mensen gemaakt en daarmee makkelijk begaanbaar, ook voor kinderen. De tour duurt ongeveer 3 tot 4 uur en de gidsen nemen je mee naar binnen en vertellen je van alles over de tunnel!

De gids legt uit in de ijstunnel.
De gids legt uit in de ijstunnel.

Ga geothermisch badderen

Geothermisch badderen klinkt misschien een beetje gek, maar het is typisch IJslands! Je kunt met kinderen vanaf 2 jaar al naar de beroemde Blue Lagoon (zwembadjes t/m 8 jaar verplicht). Hoewel je kinderen zich er niet zullen vervelen zijn er andere baden meer ingericht op bezoek van families met kinderen. Als je dit liever hebt, denk dan aan Laugardalslaug Pool in Reykjavik, voorzien van 3 glijbanen en een kinderzwembad (wel buiten). Met de city card kun je gratis naar binnen.

Het Laugardalslaug zwembad in Reykjavik.
Het Laugardalslaug zwembad in Reykjavik.

IJsland ontdekken van 6 tot 12 jaar oud

Het zal je opvallen dat veel van de excursies een minimumleeftijd van 6, 7 of 8 jaar oud hanteren. Op deze leeftijden kunnen kinderen er al op uit en de “speeltuin van de natuur” verkennen. Denk aan sightseeingtours, paardrijden en avontuurlijke activiteiten, perfect geschikt voor nieuwsgierige jonge kinderen!

Maak dagtochten

Of je nu met de bus vanuit Reykjavik op pad gaat, of je stapt in de huurauto en reist van plek naar plek, je maakt onderweg prachtige dagtochten!

Bewonder samen met je kinderen de krachtige watervallen van het eiland, de indrukwekkende bergen en valleien, enorme gletsjers en serene zwarte zandstranden. Denk aan de beroemde 3 highlights van de Golden Circle, waaronder de spuitende geiser Strokkur. Of de prachtige waterval Seljalandsfoss, waar je achterlangs kunt lopen!

Reis je in de zomer, dan kom je ook makkelijk op plekken waar je de papegaaiduiker op de rotsen kunt zien, in het wild! Ook het ijsbergenmeer Jökulsarlón is een must-see met kinderen, zéker als je nog een boottocht kunt maken!

Kinderen vergapen zich aan de grote ijsblokken bij Jokulsarlon.
Kinderen vergapen zich aan de grote ijsblokken bij Jokulsarlon.

Paardrijtour op een IJslander

Nee niet op een mens, het paardenras heet de IJslander en is heel bijzonder! We hebben er eerder al een blog over geschreven. Ook voor kinderen kan het geweldig zijn om een paardrijtochtje te maken. Een favoriet, die geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar (!) is de Heritage rijtour.

Tijdens deze leuke en compacte rijtour rijd je door weilanden, lavavelden en doorkruis je een smalle rivier! Onderweg geniet je volop van het uitzicht op de vulkanische bergen en landerijen van de boerderijen in de omgeving. Je rijdt over goed onderhouden paden en kunt hierdoor optimaal gebruik maken van de speciale gang van ‘de IJslander’, de tölt! Aan het einde van de tour is er tijd voor koffie, limonade en cake.

Een paardrijtourtje is ook geschikt voor kinderen.
Een paardrijtourtje is ook geschikt voor kinderen. Foto: Eldhestar.

Sneeuwscooteravontuur

Je moet natuurlijk een rijbewijs hebben om een sneeuwscooter te mogen besturen, maar hoe stoer is het om bij papa en mama achterop te zitten tijdens een avontuur over de gletsjer? De minimum leeftijd is 6 jaar en t/m 11 jaar mogen kinderen gratis mee! Je kunt op verschillende punten een sneeuwscootertour maken, bijvoorbeeld vanaf Gullfoss, de waterval van de Golden Circle.

Een sneeuwscootertour op de gletsjer in IJsland.
Een sneeuwscootertour op de gletsjer in IJsland.

IJsland ontdekken met tieners van 12+ jaar oud

Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen optimaal profiteren van de ongelooflijke (water)sporten en wandelmogelijkheden in IJsland. Terwijl ze actief worden van en in de natuur van IJsland, zullen je tieners het erover eens zijn dat deze avontuurlijke activiteiten veel beter zijn dan de gymles van thuis.

Snorkelen tussen de continenten

Wat denk je bijvoorbeeld van snorkelen tussen de continenten? Hoe tof is het dat ze weer thuis kunnen opscheppen over het feit dat ze in een vulkanisch stukje landschap gesnorkeld hebben? Snorkelen is niet gevaarlijk en bij uitstek een familie-activiteit! Ook hierbij kun je kiezen voor een tour inclusief pick up in Reykjavik, of dat je de gids ter plaatse ontmoet.

Je gaat snorkelen bij Silfra in het Nationaal Park Thingvellir, onderdeel van de Golden Circle. Uitgeroepen door TripAdvisor als een Top 5 activiteit (op nummer 4) om te doen, in de wereld!

Silfra bestaat uit een onderzeese kloof tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen – jij en je kinderen zwemmen letterlijk tussen twee continenten! Geniet van het helderste water ter wereld en de rotsformaties op de oceaanbodem.

Snorkelen bij Silfra in Thingvellir Nationaal Park.
Snorkelen bij Silfra in Thingvellir Nationaal Park.

Raften en kajakken

Beide activiteiten zijn heel populair op IJsland en op meerdere locaties mogelijk! Denk aan kajakken in een gletsjermeer aan de voet van zo’n gigant (we hebben eerder een uitgebreide blog geschreven over deze tour) of raften in de rivier Hvíta. De rivier, vlakbij Gullfoss en Geysir (van de Golden Circle) biedt de perfecte mix van rustige kloven en ruige stroomversnellingen. Ideaal voor stoere tieners!

River raften in IJsland.
River raften in IJsland.
Kajaktour Solheimajokull - foto door Bjorgvin Ilmarsson
Kajakken bij de gletsjer, foto door Bjorgvin Hilmarsson

Wandelen over de gletsjer

Een top-tip is een wandeling over de gletsjer. Dit moet met een gids, want het is te gevaarlijk op in je uppie een gletsjer op te wandelen. Maar het is naast stoer ook ontzettend informatief, je leert volop hoe de gletsjer werkt en hoe de enorme scheuren ontstaan! Ook een gletsjerwandeling is op verschillende plekken mogelijk, bijvoorbeeld bij Skaftafell, op een uitloper van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Da’s pas stoer!

Een gletsjerwandeling is mega interessant!
Een gletsjerwandeling is mega interessant!

Heb je kinderen van 14 jaar of ouder, overweeg dan de gletsjerwandeling de upgraden naar een heus ijsklim-avontuur!

IJsklimmen is er voor de dare-devils!
IJsklimmen is er voor de dare-devils!

Hiken in het IJslandse landschap

Zijn je kinderen fan van prachtige natuur en niet vies van een klein wandeltochtje? Dan kan je in IJsland je hart ophalen. Op vrijwel alle toeristische stops zijn wandelpaden aangelegd. Ideaal om veel van de IJslandse natuur te ontdekken, en om de meute kwijt te raken, hoe verder je gaat wandelen, hoe rustiger het wordt! Let wel op dat je áltijd op de gebaande paden loopt.

Vanaf 14 jaar is het zelfs mogelijk om de populairste meerdaagse wandeltocht van IJsland te lopen: de Laugavegur. Voor de shopgrage tieners, dit is ook dé winkelstraat van Reykjavik. Je kunt de tocht zowel in groepsverband als individueel lopen. Je wandelt door de mooiste hooglandengebieden van IJsland, waaronder Landmannalaugar.

Wandelen door Landmannalaugar.
Wandelen door Landmannalaugar.

In welke tijd van het jaar bezoek je IJsland met kinderen?

De winterperiode

De winter is een magische tijd van het jaar om IJsland te bezoeken. Máár het is ook erg donker en kan vooral ook koud zijn of doen aanvoelen. Als je met jongere kinderen reist, kan het zijn dat je moeite hebt met het omgaan met de wegomstandigheden en koude temperaturen. We raden je daarom aan om een winterreis te bewaren voor kinderen die iets ouder zijn.

Als je met oudere kinderen of tieners reist, kan de winter een uitstekende tijd van het jaar zijn voor een gezinsavontuur. De gemiddelde dagelijkse temperatuur in IJsland in de winter is tussen de minus 5 en plus 5 graden Celsius. Het meest ideale element van de winter is natuurlijk wel het noorderlicht!

De zomerperiode

Met goed begaanbare wegen, milde temperaturen en lange daglichturen is de zomer een gemakkelijke tijd om IJsland met jonge kinderen en peuters te bezoeken. Er zijn meer activiteiten te doen, alle (openlucht)musea zijn open en het wordt gemakkelijker om van de ene plaats naar de andere te komen. De gemiddelde temperatuur in juli is zo’n 10 tot 15 graden Celsius, wat zorgt voor een comfortabele manier van sightseeing, juist met jonge kinderen.

Let wel op dat de zomer ook de drukste tijd is om IJsland te bezoeken, dus zorg ervoor dat je goed vooruit plant om ervoor te zorgen dat jouw droomvakantie met het gezin niet in een nachtmerrie verandert! Onze eerste tip zou al zijn om op tijd je reis te boeken (dat wil zeggen voor de maand maart), zodat je precies dát krijgt, wat jij wilt!

De herfst- en lenteperiode

De vroege herfst en de late lente bieden gezinnen het beste van twee werelden. Je vermijdt het toeristenseizoen, geniet van veel daglicht en milde temperaturen en krijgt hopelijk toch het noorderlicht te zien. goede perioden hierin zijn eind augustus tot half oktober en eind april tot begin juni zo’n beetje. De aangename temperaturen in de herfst en lente zullen je waarschijnlijk zelfs verrassen. In de herfst is het niet veel kouder dan in de zomer, gemiddeld zo’n 6 tot 11 graden Celsius. In mei zal het gemiddeld zo’n 4 tot 10 graden zijn.

Wat stop je in je koffer?

Voor de ideale paklijst verwijs ik je door naar een blog die we eerder geschreven hebben en van toepassing is op iedere reiziger! Reis je met echt jonge kinderen, zorg dan voor veel laagjes en góede warme bovenlagen! Beknibbel ook niet op de kwaliteit van wanten, handschoenen, mutsen en sjaals en you’re good to go!

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips en er nu ook van overtuigd bent dat IJsland een echte familievakantie bestemming is! Voor je ideale samengestelde reis bel of mail je met ons team. Wij weten alle mooie plekjes, ins en outs en kunnen jouw familievakantie sámen met jou plannen en tot een groot succes maken bij de kinderen.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne