Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Spectaculaire excursie – Inside the Volcano

Door: Shanne Bax

Tijdens een reis door IJsland is er voldoende natuurschoon om van te genieten. Maar sommige spectaculaire excursies kunnen jouw reis net iets extra’s geven. Ik heb bijzondere exemplaren uitgezocht waarvan ik vind dat ze een reis door IJsland helemaal af maken!

Inside the Volcano

Altijd al willen weten hoe de binnenkant van een vulkaan eruit ziet? Tijdens deze spectaculaire excursie ‘Inside the Volcano’ naar de Thrihnukagígar vulkaan daal je met een ijzeren open liftkooi ca. 120 meter naar de bodem van de krater. De wandeling naar de vulkaan neemt ongeveer 45 tot 50 minuten in beslag. En heb je geen zin om te lopen of wil je de boel nóg spectaculairder maken? Dan doe je dit ‘ritje’ toch per helicopter :-). De, voor ons -niet IJslanders- haast onuitspreekbare, vulkaan Þríhnúkagígur (vrij vertaald ‘Three Peaks Crater’) slaapt en hij is meer dan 4000 jaar geleden voor het laatst uitgebarsten. Je vindt deze pieken ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Reykjavik.

De magma-kamer wordt vaak het hart van een vulkaan genoemd. Het is op die plek waar het vloeibare gesteente wacht om een weg naar het oppervlak te vinden, wat een vulkanische uitbarsting veroorzaakt. In de meeste gevallen is de krater gesloten na de uitbarsting door koude, hard geworden lava. De vulkaan Þríhnúkagígur is hierop een zeldzame uitzondering, omdat het magma in de kamer lijkt te zijn verdwenen.

Haraldur Sigurdsson, vulkanoloog, legt het als volgt uit:

“Þríhnúkagígur is unique (…) It’s like somebody came and pulled the plug and all the magma ran down out of it.” 
Fun facts
De liftconstructie die elk seizoen opgebouwd en weer afgebroken wordt.
liftconstructie
Thrihnukagigur volcano, Iceland.

De schoonheid van de krater bestaat voornamelijk uit de verschillende kleuren die erin te vinden zijn, en zijn enorme -en tot op zekere hoogte intimiderende- grootte. Om het in context te plaatsen, het grondoppervlak is gelijk aan bijna drie full-sized basketbalvelden naast elkaar geplaatst en de hoogte is zodanig dat het gemakkelijk een full-sized Statue of Liberty in de kamer zou passen. Dus vergis je niet – het is enorm!

Lady Liberty past met gemak in de vulkaan
Thrihnukagigur volcano, Iceland.
Thrihnukagigur volcano, Iceland.

Over de ontdekker

Het idee om de vulkaan Þríhnúkagígur toegankelijk te maken kwam dus van Árni B. Stefánsson, een arts uit Reykjavík en een enorme grotliefhebber. Hij bestudeert grotten in IJsland al sinds 1954 en het is veilig om te beweren dat niemand in IJsland zoveel grotten heeft onderzocht als Árni. De Þríhnúkagígur is altijd heel speciaal geweest voor Árni. Hij was de eerste die in 1974 naar de begane grond afdaalde en, zoals de meeste mensen die het ervaren, was hij betoverd door de schoonheid en het unieke karakter ervan. Sindsdien pleit hij voor de bescherming en het behoud van dit fenomeen. Maar hoe doen we dat?

Árni staat erop dat het behoud van grotten en vulkanische gewelven niet gaat over het laten. Het gaat er eerder om ervoor te zorgen dat natuurlijke wonderen zoals Þríhnúkagígur met zorg en respect worden behandeld en op de juiste manier toegankelijk worden gemaakt.

Árni heeft een zeer duidelijke visie op welke aanpak in het project moet worden gebruikt:

“In my opinion, a moderate approach – an approach that really demands all our ingenuity, resourcefulness and modesty, is the only way to tackle a grand natural wonder like Þríhnúkagígur. Sensitive nature neither defends nor protects itself. We must treat with care and wisdom what we have been entrusted with. Enlightened humility and modesty is the only way towards a real success. Sustainable development, environmental consciousness, green thinking and modesty are all prerequisites of how to approach the subject.“

Het grote idee

Het idee om Þríhnúkagígur toegankelijk te maken voor het publiek werd voor het eerst formeel gepresenteerd in 2004 door Árni B. Stefánsson. Tot die tijd wisten maar heel weinig mensen dat een dergelijk fenomeen in IJsland bestond – laat staan ​​dat het slechts 30 minuten rijden was van de hoofdstad!

Om een ​​lang verhaal kort te maken, het idee van openbare toegang tot Þríhnúkagígur werd goed ontvangen. Zo goed zelfs dat in 2005 een non-profit bedrijf (Thrihnukar ehf.) werd opgericht. Het bedrijf wordt ondersteund door verschillende partijen uit de publieke en private sector. Het hoofddoel van het bedrijf is het plannen, uitvoeren en uiteindelijk evalueren van de beste manieren om de vulkaan toegankelijk te maken, terwijl strikte regels worden gehandhaafd op het gebied van milieubescherming en duurzaamheid.

Om meer te ontdekken, werd besloten om een ​​rondleiding voor het grote publiek aan te bieden. De operatie begon in juni 2012 en liep door tot augustus. De tour bleek een groot succes en Þríhnúkagígur wordt nu erkend als een toeristische attractie in IJsland. Daarom werd besloten om de tour in de zomer van 2013 opnieuw aan te bieden en de rest is geschiedenis… Moeilijke winteromstandigheden maken het onmogelijk om de tour tijdens de wintermaanden te exploiteren. Daarom is het seizoen van mei tot oktober.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne