Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Egils Saga, de lelijkste IJslander ooit

Door: Astrid Wiesenekker

Egils saga is gebaseerd op het leven van de 10e eeuwse boer, krijger en dichter Egill Skallagrímson, volgens de overleveringen de meest gecompliceerde en moeilijkste man van alle hoofdpersonen in IJslandse Saga’s. De saga is een van de belangrijkste IJslandse saga’s en geeft een duidelijk beeld van de Vikingen rond die tijd.

Egill Skallagrímson

Wie was Egill?

Egill was de zoon van Skallagrímur, de ‘Kale Grim’, een chagrijnige viking uit de omgeving van Borgarnes. Egill was het evenbeeld van zijn vader, en in de verhalen over hem staat letterlijk: ‘Al vanaf zijn geboorte was het duidelijk dat hij net zo lelijk zou zijn als zijn vader’. Van zijn vader erfde Egill ook zijn explosieve karakter.

Als 7 jarige jongen was Egill aan het spelen op het ijs met wat oudere jongens. Één van de jongens begon Egill te pesten en liet hem struikelen. De woedende Egill sloeg een bijl in zijn hoofd. Het hele gevecht kostte het leven aan 5 volwassen mannen. De moeder van Egill gaf hem een compliment voor zijn moed en zei dat hij vast een goede Viking zou worden. Toen Egill dat hoorde maakte hij dit gedicht:

En zo sprak mijn moeder
dat ik op een dag
een schip en het roer zou krijgen
om met Vikings te varen
op weg naar de haven
om wat koppen eraf te hakken

Rooftochten van een Viking

En deze voorspelling kwam uit, hij begon rooftochten langs de kusten van Scandinavië, waar hij faam, glorie en fortuin vergaarde. Er gingen verhalen rond over Egill: dat hij kon vechten als een stier, ooit het hoofd van een Noorse krijger afgebeten had, vele dorpen had platgebrand en zo dom was om koning Erik Bloedbijl als vijand te krijgen.

Rooftochten langs de kusten van Scandinavië

Egill werd gevangen genomen maar ‘kocht’ zijn vrijheid terug met een gedicht. Egill componeerde een groot heldendicht voor Erik Bloedbijl, die hij zo mooi vond dat hij Egill weer vrij liet. Toen Egill thuis kwam op IJsland trouwde hij met zijn grote jeugdliefde, die inmiddels weduwe van zijn broer was geworden, en ging in Borgarnes wonen.

Het einde van Egill

Egill kreeg veel kinderen maar verloor zijn oudste zoon op zee. Zijn verdriet was zo groot dat hij niet meer kon eten van ellende en een emotioneel gedicht schreef voor zijn zoon, waarin hij al zijn avonturen en overwinningen waardeloos noemt, nu hij zijn geliefde zoon niet meer naast zich heeft.

Aan het einde van het gedicht vindt Egill vrede en rust en wacht op zijn eigen dood. Niet met het hart van een strijder maar met het hart van een man van vlees en bloed. Egill verborg al zijn goud in Mossfelldalur en tot op de dag van vandaag is deze schat onvindbaar.

Foto van Regina Hrönn
Expositie in het Settlement Center in Borgarnes

Meer weten over Egill?

Wil je meer weten over het leven van Egill? Bezoek dan het Settlement Center in Borgarnes. Hier zijn verschillende exposities over Egill. Het museum is dagelijks van 10:00 tot 21:00 open.

Op de website van het museum www.landnam.is staan onder ‘Egils Saga Revealed’ 9 plaatsen in en rond Borgarnes beschreven die een belangrijke rol spelen in Egils Saga.

Het Settlement Center in Borgarnes

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid