Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Onze eerste vakantie naar de Færøer

Door: Gastblogger

Groen, groener, groenst… Faeröer Eilanden

Het is het eerste dat je opvalt als je aankomt – met ferry of vliegtuig – op de Faeröer Eilanden… geen boom te zien maar o zo groen.  De Faeröer Eilanden zijn al eeuwenlang – sinds de ontdekking door, waarschijnlijk Ierse of Schotse – monniken adembenemend groen. En nu nog steeds zijn de eilanden bijzonder, inclusief alle kleuren groen. Het heeft vast iets te maken met de 260 dagen regen per jaar en de temperatuur die hier zelden onder het vriespunt komt maar ook niet ver boven de 14 graden Celsius komt. De Faeröer Eilanden zijn kaal, boomloos, groen en heel erg mooi!

Nog nooit zulke mooie regen gezien

Dat groen komt vast van de hoeveelheid regen die hier jaarlijks naar beneden komt. Er zijn meerdere plekken ter wereld die er erg veel baat bij zouden hebben. Op de Faeröer Eilanden verandert het weer ongeveer elk half uur. Tijdens een wandeling van een paar uur hebben we zon, regen én mist gehad. Maar het vreemde is… de eilanden zijn in alle weertypes fantastisch mooi. Altijd groen, altijd de zee en altijd de vogels. Als je voorbereid bent op deze weertypes zal je merken dat een beetje regen heel mooi is, dat ’n beetje wind ook niet erg is en dat de natuur er van opleeft en de vogels er helemaal geen last van schijnen te hebben.

Gasadalur
Kust
Baai bij Vestmanna

Tunnels, bruggen, helikopters en ferry’s

De Faeröer Eilanden zijn een verzameling van kleinere en grotere eilanden in de Atlantische Oceaan. Zo ergens tussen Schotland en IJsland in. De meeste van die eilanden zijn te bereiken met de ferry. Is er geen ferry dan is de kans groot dat er een brug ligt of – en dat is iets van de laatste jaren – een tunnel. De meeste kilometers asfalt liggen op de Faeröer Eilanden onder water. Toltunnels die er voor gezorgd hebben dat de eilandbewoners makkelijk van het een naar het ander reizen en waardoor het makkelijker is geworden handel te drijven.

En is je eiland niet bereikbaar met ferry, brug of tunnel… dan is er altijd nog de helikopter. Zwaar gesubsidieerd en daardoor aantrekkelijk om – ook als toerist – een keer van het ene naar het andere eiland te hoppen. Voor de prijs van gemiddeld € 15,- hoef je het niet te laten.

Helikopter bij Fugloy

Hoelang vermaak je je op de Faeröer Eilanden

Als je van natuur, rust, wind, vogels en de oceaan houdt, kan je je hier maanden vermaken. Wij vonden de 8 dagen die we hadden uiteindelijk te kort. Veel te kort. Er is zoveel te doen en te zien en je moet er rekening mee houden dat sommige trips en excursies vanwege het weer (mist, wind) niet door gaan. Zo kan de boot naar het vogeleiland Mykines niet varen omdat de haven (nu ja haven, een groot blok beton) bij veel wind niet bereikbaar is.

Papgaaiduiker

Hoe kom je er?

Helemaal ‘groen’ kan je er komen maar dat kost dan wel een aantal dagen zeilen. Sneller is nog altijd het vliegtuig met een overstap op Kopenhagen (wat dan ook weer leuk is voor een citytrip aan het eind van je vakantie) of met de boot vanaf Hirthals (Denemarken) maar die doet er 30 uur over. Als je de tijd hebt, prima!

Faeröer Eilanden: Een verrassende bestemming midden in de Atlantische Oceaan.

Beleefd en geschreven door Michel en Lizzy.

Over Gastblogger


Alle blogs van Gastblogger