• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10
Op 12 augustus 2026 vindt er een totale zonsverduistering plaats over, onder andere, oost Groenland en de westkust van IJsland. Hóe spectaculair zou het zijn als je dit van dichtbij zou kunnen meemaken? Lees snel verder en vindt uit hoe dat kan!

Eclips in Scoresby Sund

Tijdens de spectaculaire cruise Spitsbergen & Noordoost Groenland vaar je 'midden in de pit' en heb je dé kans om de zonsverduistering fantastisch te zien!

Tijdens de cruise wordt er geprobeerd het schip zo goed mogelijk te positioneren. Als de ijsomstandigheden het schip ervan weerhoudt Scoresby Sund binnen te komen, vaart het zuidwaarts langs de ijsrand en vindt het een andere totaliteitszone langs de kust van Blosseville, bijvoorbeeld op breedtegraad 68.630 noord en lengtegraad 26.509 west.

Technische feitjes
Latitude 70.878 north, longitude 27.286 west (Øfjord in Scoresby Sund)
Duration of Eclipse: 2 hours, 1 minute
Duration of Totality: 2 minutes, 17 seconds
 • GMT (= Ittoqqortoormiit time minus 1 hour)
 • Start of Eclipse 04.33 pm
 • Start of Totality 05.33 pm
 • Max. Eclipse 05.35 pm (Alt. 25.0)
 • End of Totality 05.36 pm
 • End of Eclipse 06.34 pm

Zonsverduistering in IJsland

De totale zonsverduistering van 12 augustus 2026 zal voornamelijk over het noordpoolgebied en de Atlantische Oceaan trekken, maar ook over Rusland, Groenland, het westen van IJsland, het noorden van Spanje en het noordoosten van Portugal. Twee dagen na het perigeum zal de totale zonsverduistering het de genoemde punten passeren.

In IJsland begint het pad van de totaliteit bij de Straumnes-vuurtoren in de Westfjorden, die 1 minuut en 57 seconden duurt en zich uitstrekt tot 2 minuten en 13 seconden bij Látrabjarg. De eclips zal zich snel voortbewegen met een snelheid van 3400 km/u (2110 mph) en rond 17:51 uur IJsland verlaten bij de vuurtoren van Reykjanestá.

Technisch verhaaltje
Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tussen de aarde en de zon passeert, waardoor het beeld van de zon, voor een kijker op aarde, geheel of gedeeltelijk wordt verduisterd. Een totale zonsverduistering vindt plaats wanneer de schijnbare diameter van de maan groter is dan die van de zon, waardoor al het directe zonlicht wordt geblokkeerd, zodat de dag in duisternis verandert.

Wist je dat
 • Het zal de eerste totale zonsverduistering zijn die zichtbaar is in IJsland sinds 30 juni 1954.
 • Het is de enige die in de 21e eeuw zal plaatsvinden, aangezien de volgende die boven IJsland zichtbaar zal zijn in 2196 zal zijn.
 • Perigeum zal plaatsvinden op 10 augustus 2026, twee dagen vóór de totale zonsverduistering, zal de schijnbare diameter van de maan groter zijn.
 • De laatste totale zonsverduistering in continentaal Europa vond plaats op 11 augustus 1999.

Bron: Wikipedia

Op reis tijdens de eclips

Denk jij nu, ik WIL dit meemaken? Dat snappen wij. Naast de geweldige cruise waar we het eerder over hadden is er natuurlijk ook een mogelijkheid om het iets dichter bij huis te zoeken en op reis te gaan naar IJsland. En als het weer ervoor zorgt dat je het niet goed kunt zien? Dan is IJsland gelukkig een geweldige vakantiebestemming. Denk aan gletsjers, geisers, vulkanen, watervallen en ruige vulkanische landschappen.

Wij zorgen voor een overnachting van 12 op 13 augustus bij Látrabjarg, jij plant de rest: via onze reis-op-maat tool.

Beste kijkplekken op IJsland

Westfjorden
De Westfjorden van IJsland staan ​​bekend om hun afgelegen en dramatische landschappen, en reisgidsen benadrukken ze vaak als een bestemming bij uitstek. Deze regio beschikt over kliffen, diepe fjorden en een schaarse bevolking, waardoor het een uitstekende locatie is om de zonsverduistering onbelemmerd en bij weinig licht te bekijken. De isolatie en natuurlijke schoonheid van de Westfjorden vormen een prachtig decor voor dit hemelse evenement.

Snæfellsnes schiereiland
Het schiereiland Snæfellsnes, ook wel 'IJsland in een notendop' genoemd, staat bekend om zijn gevarieerde en landschappelijke schoonheid. Het schiereiland is de thuisbasis van de iconische Snæfellsjökull-gletsjer en Mt. Kirkjufell, een van de meest pittoreske en belangrijke bezienswaardigheden van IJsland. Dit gebied combineert bergen, lavavelden, stranden en schilderachtige vissersdorpjes, waardoor natuurlijke pracht en culturele charme perfect samenkomen.

Reykjanes schiereiland
Het schiereiland Reykjanes is gunstig gelegen nabij de internationale luchthaven Keflavík en Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. Deze nabijheid maakt het gemakkelijk toegankelijk voor toeristen. Het schiereiland staat bekend om zijn geothermische activiteit, vulkanische landschappen en de beroemde geothermische spa Blue Lagoon. Omdat het dicht bij belangrijke transportknooppunten en toeristische voorzieningen ligt, biedt het schiereiland Reykjanes een comfortabele en praktische optie om de zonsverduistering te bekijken, terwijl het tegelijkertijd een dramatische en prachtige omgeving biedt.

Reykjavik
In de omgeving van Reykjavík begint de totaliteit ongeveer een minuut om 17:48:12. Reykjavík, de levendige hoofdstad van IJsland, is een compacte maar gezellige stad. Bezoekers kunnen genieten van geothermische zwembaden, het is een perfect startpunt om gletsjers en vulkanen te verkennen, de kunst- en muziekscene te verkennen en heerlijk eten te vinden. Perfecte boekensteunen om de zonsverduistering te zien! Hoewel er in Reykjavík geen wolkenkrabbers zijn, moet je er wel voor zorgen dat er in de middag van 12 augustus geen hoge gebouwen het zicht naar het oosten belemmeren.

De rest van IJsland
Iedereen in IJsland zal op zijn minst een diepe gedeeltelijke zonsverduistering meemaken. Op de meeste plaatsen zal de zon verschijnen als een dunne halve maan, die een betoverende, enigszins buitenaardse, zilverachtige gloed over het landschap werpt en ongewoon scherpe schaduwen creëert.

De minst gedeeltelijke zonsverduistering zal te zien zijn in Neskaupstaður (95,19%) in Oost-IJsland. In Zuid-IJsland zal de stad Höfn een gedeeltelijke dekking van 96% ervaren, terwijl Akureyri in het noorden 97,91% van de zon verduisterd zal zien.

Slechts twee bevolkte gebieden liggen aan de rand van het pad van de totaliteit. In Hvanneyri, een klein dorpje in West-IJsland, duurt de totaliteit 1-5 seconden, afhankelijk van de locatie van de waarnemer. Slechts een paar meter verderop in het dorp is een gedeeltelijke zonsverduistering van 99,99% te zien. Het andere gebied is Mosfellsdalur, vlakbij Reykjavík.