Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

De Diamond Circle in noord IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

In zuid IJsland heb je de Golden Circle, wie kent deze route niet? In West IJsland heb je de Silver Circle. Ken je die al? Maar dit blog gaat over de Diamond Circle in het noorden van IJsland.

De Diamond Circle? Ja, deze route krijgt steeds meer bekendheid. Begin september 2020 is er zelfs een officiële openingsceremonie geweest waar vertegenwoordigers van de IJslandse regering bij waren tot aan minister president Katrin Jakobsdóttir aan toe. Hoogste tijd dus om samen met jou deze route te ontdekken!

De Diamond circle zou ik omschrijven als een rondje noordoost IJsland van zo’n 250 km. De route brengt je langs verbluffend mooie hotspots en spectaculaire landschappen.

De 5 hoogtepunten

De Diamond Circle heeft 5 hoogtepunten: Goðdafoss, Mývatn, Dettifoss, Ásbyrgi en Húsavik. Ik vertel je er in dit blog alles over. En geef je gelijk insider tips voor onderweg.

Akúreyri; hoofdstad van het noorden

We starten in Akúreyri, de hoofdstad van het noorden. Je hoeft het hele stuk vanaf de internationale luchthaven Keflavík niet zelf de rijden. Maar dit mag (en kan) natuurlijk wel.

Na aankomst in IJsland ga je met de taxi of transferbus naar de lokale luchthaven van Reykjavík. Air Iceland Connect vliegt je in 3 kwartier rechtstreeks naar Akúreyri.

Een Air Iceland Connect vliegtuig klaar voor vertrek.
Air Iceland Connect ready for take off

Na aankomst op de luchthaven haal je gelijk de huurauto op en dan is het wel tijd voor een goed diner in één van de vele restaurants in Akúreyri. Na een nachtje Akúreyri in een accommodatie op loopafstand van het centrum, kan je de volgende dag deze hoofdstad van het noorden gaan ontdekken.

Akúreyri is na Reykjavík de tweede grote plaats van IJsland met ca. 18.000 inwoners. Akúreyri heeft een haven voor cruiseschepen, een Tourist Information, een groot aantal musea, een zwembad, vliegveld en een 18 holes golfbaan.

In 2015 riep de Lonely Planet Akúreyri uit tot: ‘Nr. 1 place to go in Europe’.

De kerk en botanische tuin

Een bezoek aan de markante kerk is een aanrader. De kerk is gebouwd in 1940 en heeft het grootste kerkorgel van IJsland en 17 mooie glas-in-lood ramen. Als je de heuvel naast de kerk oploopt kom je bij de botanische tuin. Deze is in 1912 aangelegd en vrijwel alle planten die op IJsland in het wild voorkomen vind je hier. In totaal staan er 6600 plantensoorten in de tuin en bijbehorende kassen.

De markante kerk in Akureyri IJsland.
De markante kerk van Akúreyri

Winkelen en museumbezoekjes

Hafnarstraeti is de grootste winkelstraat van Akúreyri met restaurants, terrasjes en een overdekt winkelcentrum. Akúreyri biedt verschillende musea: het Akúreyri Art Museum, Volksmuseum, Akúreyri Museum of Industry, Motorbike museum, Aviation museum en Into the Arctic, dit is een tentoonstelling over hoe het leven in deze noordelijke oorden er vroeger uitzag.

Zwembad

Het geothermische zwembad van Akúreyri ligt direct achter de kerk. Het complex heeft twee 25 meter buitenzwembaden, glijbanen, een kinderzwembad, een overdekt zwembad, 4 hot tubs, een stoombad en een sauna. Kortom een heerlijke plek om even helemaal te ontspannen!

Kersttuin in Akúreyri

Op ca. 10 minuten rijden vanuit het centrum (richting het zuiden), langs de luchthaven, vind je aan de rechterkant van de weg Jólagardurinn (de Kersttuin). Een knalrood huis, compleet met open haardvuur, kerstliedjes en kerstversieringen.

In het centrum van Akúreyri kan je met een parkeerschijf, gratis parkeren. Deze is bij tankstations, banken en verschillende winkels gratis te krijgen. Houd wel de parkeertijd in de gaten, deze is soms maximaal 2 uur.

Highlight 1: Goðafoss.

Maar genoeg over Akúreyri, we gaan de Diamond Circle bekijken. Je rijdt Akúreyri uit via ringweg nr. 1 richting het oosten. Je komt dan door de gloednieuwe 7,4 km lange Vaðlaheiðargöng toltunnel.

Om de tunnel te passeren, betaal je ISK 1500 per enkele reis. Dat is omgerekend ongeveer € 10. Het is het handigst om dat via de app Veggjald te betalen. Deze zou ik dus voor vertrek al downloaden.

De totale afstand naar de Goðafoss is 35km, met een half uurtje maak je al de eerste stop. Je ziet de Goðafoss waterval aan de rechterkant van de ringweg nr. 1 liggen.

Godafoss waterval in noord IJsland
Goðafoss waterval

Het is één van de bekendste en fotogeniekste watervallen van IJsland. Het water raaast over een breedte van 30m, 12m naar beneden.

De Goðafoss, of waterval van de goden, dankt zijn naam aan het feit dat een hoofdboer en wetspreker onderweg naar huis, nadat het parlement het christendom als nationale religie van IJsland had aangenomen, de afgodsbeelden uit zijn tempel op deze plaats in het water gooide en daarmee symbolisch het heidendom heeft afgezworen.

Vlakbij de waterval ligt de boerderij Fosshóll. Er is een winkel, benzinepomp en een postkantoortje. De oude brug is nu een voetgangersbrug. Je kan aan 2 kanten langs de waterval lopen. Als je de westkant kiest kom je echt heel dichtbij het donderend geraas van het water.

Highlight 2: Mývatn meer.

De tweede stop tijdens het rondje Diamond Circle is Lake Mývatn. Het is het op 4 na grootste meer in IJsland met een oppervlakte van 36.5 km2. Je vindt er een uniek vogelleven, en nergens ter wereld zijn er meer eendensoorten op 1 plek te vinden dan bij het Mývatn meer.

Maar niet alleen vogelliefhebbers komen aan hun trekken. Je vindt hier ook solfatorenvelden, pseudokraters, vreemdsoortige lavaformaties, kraterrijen en nog heel veel meer.

Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken en je kunt er heerlijk wandelen.

Het meer van Myvatn in noord IJsland.
Het Mývatn meer

Mývatn betekent ‘muggenmeer’, bij ongunstige omstandigheden in de zomer kan je last hebben van muggen. Deze muggen steken niet, maar kunnen wel vervelend zijn, omdat ze bij voorkeur in oren, neus en mond kruipen.

Tip: koop een muskietennetje in de supermarkt. Je bent hier niet de enige met zo’n netje voor je gezicht en het scheelt veel om je heen slaan.

De volgende stop langs de Diamond Circle route is bij de bubbelende en kokende modderpotjes in het maanlandschap van het solfatorenveld Hvérir, ook aangegeven als Námaskard. Je ontkomt hier niet aan de sterke geur van zwavel…

Behalve dampende zwavelbronnen zie je hier op een aantal plaatsen gierend en fluitend stoom uit de grond komen. Dit zijn oude boorgaten, die met een bergje stenen zijn afgedekt.

Er is dus heel veel te zien en te doen rondom het Mývatn meer, je kan er met gemak 2 of 3 nachten blijven.

De borrelende modderpotten in noord IJsland.
Namaskard of Hverir met zijn borrelende modderpotten.

Highlight 3: Dettifoss.

Na al dit bijzondere en unieke natuurgeweld rijden we verder naar de volgende stop: de krachtigste waterval van Europa: Dettifoss. Elke keer als ik er ben verbaas ik me weer over de power van het water wat naar beneden stort, echt indrukwekkend! De waterval is 44m hoog en maar liefst 100m breed. Een echte ‘must see’ dus!

Ervaar de power van het water van de Dettifoss

Sla de twee kleinere watervallen die hier in de buurt liggen niet over. Ongeveer 2 km stroomafwaarts vind je de 27m hoge Hafragilsfoss. En ongeveer 1 km stroomopwaarts kan je nog even stoppen bij de brede Selfoss. Deze waterval bestaat uit een stuk of 10 watervallen naast elkaar.

En off we go! Er valt nog veel meer te beleven op de route. Wat dacht je van Hljóðaklettar of in goed Engels: Echo Rocks. Dit landschap lijkt uit een sprookje te komen. Ik heb nog nooit zo veel basalt rotsformaties bij elkaar gezien!

De Hljódaklettar basaltformaties.
Hljóðaklettar basaltformaties

Dit vulkanische gebied is ‘pas’ in 2009 ontdekt. De indrukwekkende basaltrotsen zijn gevormd door de lava van vulkaan Rauðhólar. Wat overbleef na alle natuurgeweld, is een gebied vol rotsen met bijzondere zeshoeken, spiralen, vormen en symmetrie.

Er staan verschillende bordjes met wandelroutes. Tijdens het wandelen blijf je je verbazen over de bijzondere vormen van de vele basaltformaties op deze unieke plek.

Hoe mooi het hier ook is, we gaan weer verder, we willen immers het hele ‘rondje’ afmaken?

Highlight 4: Ásbyrgi.

Op naar het volgende hoogtepunt: Ásbyrgi! Dit is een 4km lange, met (berken) bomen begroeide kloof. De kloof is omringd door steile rotsen in de vorm van een hoefijzer. Het verhaal gaat dat dit een hoefafdruk is van het 8-benige paard Sleipnir van de god Ódin.

De legende vertelt dat de god Ódin op zijn achtbenige hengst Sleipnir reed, zijn been uitsloeg en zo de hoefvormige canyon Ásbyrgi creëerde. In werkelijkheid is Ásbyrgi duizenden jaren geleden ontstaan als gevolg van een verwoestende overstroming na de uitbarsting van de vulkaan onder de Vatnajökull ijskap. Ásbyrgi is een onderdeel van het Vatnajökull National Park.

De kloof van Ásbyrgi.
De kloof van Ásbyrgi

Bij de hoofdingang van Ásbyrgi staat een oude graanschuur, dit is ‘Gljufrastofa Visitors Center’. Er zijn verschillende lange of korte wandelingen te maken in dit mooie natuurgebied.

Onderweg naar de volgende stop Húsavík, zou ik als je er in de zomermaanden – vanaf eind april tot half augustus – bent, nog even stoppen op het Tjörnes schiereiland. Hier nestelen veel schattige papegaaiduikers. Het Tjörnes schiereiland is ook bekend om de fossielen die je hier kan vinden.

Highlight 5: Húsavík.

Maar goed we zijn onderweg naar Húsavík, dé walvishoofdstad van IJsland.

Vanuit de haven vertrekken verschillende walvissafari’s naar open zee of in de Skjálfandi baai. De meest voorkomende soorten walvissen die je hier zou kunnen spotten zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. We hebben er eerder al eens een blog over geschreven.

De beste periode voor het spotten van walvissen zijn de zomermaanden tussen mei en september. IJsland Tours biedt verschillende mogelijkheden voor walvisexcursies: een open voucher systeem, de walvistour per Rib boot of een klimaatneutrale tour.

In Húsavík vind je een walvismuseum waarin onder andere het skelet van een bultrug walvis te zien is. In het Exploration Museum kan je de ontdekkingsreizen van de mens zien naar o.a. de noordpool en er is informatie over het oefenen van maanexpedities bij Askja.

Vlakbij de haven staat een interessante houten kerk. Het is de enige kerk in IJsland zonder preekstoel. In plaats van een preekstoel heeft de kerk een houten lessenaar in de vorm van een boek. De sleutel van de kerk kan je in de winkel ernaast vragen.

De haven van vissersdorp Húsavík.
De haven van Húsavík

Maar misschien heb je veel meer zin in een ontspannen bad in GeoSea Baths? Dat kunnen we regelen. Boek vooraf je entreekaartje en geniet van dit geothermische badencomplex waarbij je fantastisch uitzicht hebt op de bergketens. Het is zelfs mogelijk dat je walvissen ziet!

We maken het rondje af

En dan zit het rondje van zo’n 250km van de Diamond Circle erop. Vanaf Húsavík is het nu nog een uurtje rijden naar Akúreyri waar we de route zijn begonnen.

Krijg je al zin in deze mooie route? Kijk dan naar de 8-daagse autoreis Weekje Noord. Je komt tijdens deze reis langs alle hoogtepunten van de Diamond Circle.

Ben je meer een type voor slow travel? Geen probleem, wij maken graag een reisvoorstel voor je waarbij we extra tijd inplannen bij de highlights van de Diamond Circle.

De Silver Circle?

Nieuwsgierig naar de route van de Silver Circle? In deze blog neem ik je mee langs Silver Circle route in het westen van IJsland.

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid