Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Campingcard, top or not?

Door: Astrid Wiesenekker

Je houdt van kamperen en je hebt een camper geregeld om in je eigen tempo rond te kunnen rijden met de vrijheid om elke dag zelf te bepalen waar je gaat slapen. Of je gaat juist met je tentje in je huurauto op pad, of neemt je eigen caravan of camper mee op de ferry vanuit Denemarken naar IJsland. Een heerlijk vooruitzicht om op deze manier van de mooie landschappen van IJsland te gaan genieten!

Maar dan komen de volgende vragen: hoe zit het met campings op IJsland? En moet ik die van te voren boeken? Of is de aanschaf van de Campingcard een goed idee? De Campingcard is een soort overnachtingssysteem in IJsland (en niet te gebruiken op andere bestemmingen). Hierbij geef ik je een paar tips over deze Campingcard: is hij top, or not?

Campingcard Iceland

Vrij kamperen is in IJsland niet toegestaan. IJsland heeft, om de zeer fragiele natuur te beschermen, volop campings aangelegd waar je kunt overnachten. Buiten de campings is de grond privébezit van IJslandse boeren en corporaties waar je niet zonder toestemming op mag kamperen. Het is dus handig om gebruik te maken van de campingkaart. Hier zijn ca. 35 tot 40 campings, verspreid over het hele land, bij aangesloten.

Kostenplaatje

Als je de Campingcard hebt aangeschaft, voor € 159 (prijs 2020), kun je tijdens het campingseizoen, wat loopt van 1 juni tot 15 september gedurende 28 nachten gebruik maken van een plaats voor een tent, caravan op camper bij één van de aangesloten campings (1 plaats per reisgezelschap). Het reisgezelschap mag bestaan uit 2 volwassenen met maximaal 4 kinderen onder de 16 jaar op één plaats. Als je met oudere kinderen of met meer volwassenen op pad bent, is dat geen probleem, je kunt op de camping ter plaatse voor extra personen bijbetalen.

De gemiddelde prijs voor een camping is als volgt:

Standplaats camper, de belasting a ISK 333 (omgerekend ca. € 2,50)

Geschatte per persoonsprijs, € 15 per nacht (ondergrens € 10, bovengrens € 20)

Faciliteiten zoals douches etc. zijn niet op elke camping tegen betaling, dit is op voorhand uit te zoeken.

Elektriciteit etc. is altijd tegen betaling

Met de Campingcard ben je gebonden aan de campings die aangesloten zijn bij deze organisatie. Op andere campings mag je uiteraard ook staan, maar niet op kosten van de Campingcard. In theorie is het zo dat bij een nacht of 10, de Campingcard al voordeliger is dan ter plaatse betalen. Je komt uit op ca. € 5,70 per nacht wanneer je alle 28 nachten gebruikt. Gebruikelijker is wellicht een 14-daagse reis, waarbij de nachtprijs uitkomt op nog geen € 12 per nacht. Als je dit vergelijkt met de geschatte prijs per persoon, per nacht (ca. € 15), die campings zullen vragen, is dit zelfs bij 2 personen al voordeliger dan een reis zónder de Campingcard.

De kaart kent bijna geen restricties, maar wel enkele regels:

Het maximale verblijf op 1 camping is 4 nachten. Wil je langer dan 4 nachten op dezelfde camping blijven, dan moeten de verblijfskosten van 1 nacht contant worden voldaan, waarna weer een nieuwe periode van 4 nachten verblijf, op vertoon van de kaart mogelijk is, mits er plek is op de camping natuurlijk.

Een andere voorwaarde is dat de campingkaart geldig is voor 28 nachten. Wil je langer reizen dan 28 nachten, dan is de aanschaf van een 2e campingkaart of losse nachten noodzakelijk.

De kaart is te gebruiken vanaf het moment dat de campings geopend zijn, tot uiterlijk 15 september.

De kaart is van toepassing op de standplaats. Ter plaatse betaal je wel voor extra’s, denk aan elektriciteit bij je standplaats, sanitaire voorzieningen (indien niet gratis) en toeristenbelasting.

De campingkaart is geen VIP kaart en geeft je geen voorrangsrechten, mocht een camping bij aankomst vol zijn.

Een camping op IJsland

Het is niet nodig om je camping van te voren te boeken. Campings zijn bijna nooit vol op IJsland. Soms, als het bijvoorbeeld in het westen slecht weer is trekken mensen naar het zuiden of een andere locatie, dan kan het daar wat drukker zijn. Maar je kan altijd van te voren even bellen met de camping van je keus om te vragen of er nog plaats is.

Informatie over de aangesloten campings vind je op www.camping.is. Voor komende zomer is er een app van campingcard ontwikkeld, na aanschaf van de kaart kun je deze downloaden en vind je snel en makkelijk je overnachtingsplekken onderweg.

Een echt nadeel zou ik het niet willen noemen, maar de aangesloten campings liggen soms ver uit elkaar of juist dicht bij elkaar. Het is dus wel vooraf plannen wanneer je op welke camping wilt staan. Een ander nadeel is dat sommige campings echt op 1 of 15 september sluiten. Dat is ook weer niet bij alle campings nadelig, ze zijn nog gewoon te gebruiken op sommige faciliteiten na. Bij andere campings is dicht ook echt dicht. En kom je onderweg langs een camping op een schitterende locatie maar deze valt niet onder de aangesloten campings van campingcard, dan moet je daar alsnog voor je plekje betalen.

Als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt is mijn conclusie: de Campingcard is TOP!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid