Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Bijzondere basaltformaties op IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

Verbaas je over de bijzondere basaltformaties op IJsland! Ik neem je kriskras mee door IJsland naar een aantal bijzondere basaltformaties. Basalt wordt gevormd na een vulkaan uitbarsting. Dit fenomeen ontstaat door de stolling van lava aan de aardoppervlakte. Omdat IJsland veel vulkaanuitbarstingen kent in de geschiedenis van het land, vind je er talloze basaltformaties.

Een hele bijzondere en makkelijk te bereiken basaltformatie vind je langs de zuidkust bij Vik. Op het zwarte zandstrand van Reynishverfi is een ondiepe grot te vinden met prachtige basaltformaties. Even voorbij Vik neem je weg nr. 215 naar Reynishverfi. Deze weg brengt je naar het zwarte zandstrand met prachtige basaltkolommen. Door contact met het zeewater, zijn deze basaltkolommen wit geworden. Er is hier een verraderlijke branding, dus blijf weg van de soms reusachtige golven die op het strand stuk slaan.

Ondiepe grot met basaltformaties

Een andere schitterende basaltformatie vind je even verderop langs de zuidkust in Skaftafell Nationaal park bij de waterval Svartifoss. Deze waterval is omgeven door 6 puntige zwarte basaltkolommen tot wel 20 meter hoog. Vandaar de naam: Zwarte Waterval. Onder aan de waterval liggen veel afgebroken basalt stenen. Je kunt de auto (tegen betaling) parkeren bij het bezoekers centrum van het Nationaal Park Vatnajökull. Daarvandaan wandel je over een goed aangelegd pad in ca. 3 kwartier naar de waterval.

Wist je dat de architecten van de markante Halgrimmskerk in Reykjavík zich in hun ontwerp voor de kerk door deze formaties bij de Svartifoss hebben laten inspireren? Als je naar de foto van de Halgrimmskerk kijkt zie je duidelijk een overeenkomst met de basaltformaties bij de waterval.

Svartifoss
Hallgrimskerk in Reykjavík

Hljóðaklettar of de “Echo rocks” is een vulkanisch gebied in het noorden van IJsland wat ontdekt is in 2009. Het bijzondere gebied vol indrukwekkende basaltrotsen is een tijd geleden gevormd door de lava van vulkaan Rauðhólar. Wat overbleef na alle natuurgeweld is een gebied vol rotsen met bijzondere zeshoeken, spiralen, vormen en symmetrieën. Er staan diverse bordjes met wandelroutes. Je blijft kijken naar alle bijzondere vormen van de basaltformaties op deze unieke plek.

Hljóðaklettar – eindeloos veel diverse basaltformaties

De Aldeyjarfoss is een met basaltzuilen omgeven waterval in het noorden van IJsland. De basaltzuilen zijn hier werkelijk een plaatje! Prachtig zoals de eindeloze stroom helder gletsjerwater langs de indrukwekkende basaltformaties naar beneden klettert. Deze plek is wel wat lastiger te bereiken: ten oosten van Akureyri, voorbij de Godafoss waterval, rijd je via wegnr. 842 (die overgaat in wegnr. F26 – hooglandenroute Sprengisandur) naar het zuiden. Vaak is de waterval nog net met een ‘gewone’ auto bereikbaar. Het loont de moeite om lopend naar de waterval en de bijzondere basaltformaties af te dalen. Het is ongeveer 20 minuten lopen heen en terug.

Aldeyjarfoss

Gerduberg in het westen van IJsland is eigenlijk niet te missen als je het westelijk schiereiland Snaefellsnes op rijdt. Je vindt dit indrukwekkende basaltplateau ca. 46 km ten noorden van Borgarnes aan de rechterkant van weg nr. 54. Het is een 400 m breed plateau en de basaltkolommen zijn hier van 5- tot wel 15 m hoog!

Als  je meegaat met de boottocht ‘Viking Sushi Adventure’ vanaf Stykkisholmur, vaar je langs bijzondere basaltformaties in het Fjord Breidafjördur. Hier vind je indrukwekkende basaltzuilen met een apart lijnenspel. Tijdens deze excursie, waarbij je ook (van half mei tot half augustus) papegaaiduikers kunt spotten, wordt er op de terugweg een visnet uitgegooid en worden schelpdieren zoals Jacobs schelpen en andere lekkernijen aan boord gebracht. Een 3 in 1 trip!

Basaltformaties met mooi lijnenspel

De basaltformaties van Hofsós, ca. 60km ten noorden van Varmahlid, zijn misschien wat minder bekend, maar minstens zo mooi! Het zwembadje van Hofsós, wat werkelijk schitterend gelegen is, is al een bezoek waard om even heerlijk te ontspannen. Maar loop vooral ook langs het zwembad via de boardwalk en de trapjes naar beneden voor een momentje voor jezelf op- en tussen de basaltrotsen met dit fantastische uitzicht!

Als laatste neem ik je mee naar Stuðlagil Canyon, wat vertaald naar het Nederlands “Basaltkolommen vallei’ betekend. Door de bouw van een waterkrachtcentrale in de rivier Jökulsá á Brú is de ooit zo woeste rivier veranderd in een kabbelend stroompje, wat wordt gevoed door regenwater en kleinere rivieren uit de omliggende omgeving. Door het dalen van het waterpeil na de bouw van de waterkrachtcentrale, kwam er een schitterende vallei met basalt kolommen tevoorschijn. Het is niet eenvoudig te vinden, want er zijn geen bordjes of paaltjes die het zicht op de basalt formaties aankondigen. Houd de steile wanden goed in de gaten om de afdalingsplek niet te missen. Het is werkelijk een schitterende locatie om veel basalt structuren op korte afstand bij elkaar te zien!

Foto Stuðlagil Canyon met dank aan Gerry van Roosmalen

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid